Στο προσκήνιο επανέρχεται η υπόθεση της πώλησης και επαναμίσθωσης των 28 ακινήτων του Ελληνικού Δημοσίου, την περίοδο 2013-2014. Το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας με βούλευμά του δείχνει και πάλι εδώλιο για τα 6 μέλη του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ, εκ των οποίων τρεις είναι Έλληνες και τρεις ξένοι .

Συγκεκριμένα οι δικαστές, που χειρίστηκαν την υπόθεση , ύστερα από την αναίρεση του πρώτου βουλεύματος που τους παρέπεμπε σε δίκη για το κακούργημα της απιστίας, προχώρησαν στην επιτρεπτή μεταβολή της κατηγορίας από απιστία σε απλή συνέργεια σε απιστία.

Ουσιαστικά δηλαδή, όπως επισημαίνουν νομικοί κύκλοι, οι δικαστικοί λειτουργοί αναγνώρισαν ότι η απόφαση για τη διαχείριση των ακινήτων του ΤΑΙΠΕΔ ανήκε αποκλειστικά και μόνο στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου για τα οποία όμως, με τον ιδρυτικό νόμο του Ταμείου είχε προβλεφθεί το ακαταδίωκτο, ενώ τα μέλη της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων που φέρονται να συνήργησαν στην απόφαση κρίνοντας τις επίμαχες συμβάσεις ως επωφελείς.

Έτσι, βρισκόμαστε μπροστά στο … παράδοξο να παραπέμπονται σε δίκη οι φερόμενοι ως απλοί συνεργοί αξιόποινης πράξης , για την οποία οι φερόμενοι ως φυσικοί αυτουργοί έχουν μείνει με νομοθετική ρύθμιση στο απυρόβλητο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δημοσιοποίηση του πρώτου βουλεύματος με το οποίο παραπέμπονταν σε δίκη και οι τρεις ξένοι εμπειρογνώμονες είχε προκαλέσει αντιδράσεις εντός και εκτός των ελληνικών συνόρων και κυρίως από τους θεσμούς. Κατόπιν μάλιστα σχετικής απαίτησης των θεσμών είχε τεθεί ως προαπαιτούμενος αξιολόγησης η επέκταση του ακαταδίωκτου και για τα μέλη του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων, πλην όμως η ρύθμιση αυτή δεν μπορούσε να καταλάβει μία εκκρεμή δίκη.

Υπενθυμίζεται ότι για την υπόθεση αυτή ύστερα και από σχετικό αίτημα των κατηγορουμένων είχε ασκηθεί αναίρεση από τον Άρειο Πάγο και ως εκ τούτου ο φάκελος επέστρεψε πίσω στο Εφετείο για την έκδοση νεώτερου βουλεύματος.