Πόλεμο κατά της μεγαλύτερης αλυσίδας λιανικών πωλήσεων στον κόσμο Amazon και του ιδρυτή της Τζεφ Μπέζος έχει ξεκινήσει ο Ντόναλντ Τραμπ για καθαρά πολιτικούς λόγους όπως όλα δείχνουν. Ο Μπέζος είναι μεταξύ άλλων ιδιοκτήτης της εφημερίδας «Washington Post», που έχει ασκήσει πολλές φορές αυστηρή κριτική στον Τραμπ.

Επισήμως ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατηγορεί την εταιρεία ότι καταβάλλει πολύ χαμηλότερα ταχυδρομικά τέλη από όσο θα έπρεπε και ότι δεν καταβάλλει αρκετούς φόρους. Μέσω του λογαριασμού του στο Twitter ο Τραμπ έκανε δύο συνεχόμενες επιθέσεις στην εταιρεία, την Πέμπτη και αμέσως μετά το Σάββατο. Τη δεύτερη φορά υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι τα κρατικά αμερικανικά ταχυδρομεία USPS χάνουν κατά μέσο όρο 1,5 δολάρια για κάθε πακέτο που παραδίδουν για λογαριασμό της Amazon, ποσό που αναλογεί δε αρκετά δισ. δολάρια, όπως είπε.

Πλέον οι ανησυχίες για τυχόν ανάληψη δράσης των αμερικανικών εποπτικών Αρχών κατά της Amazon έχουν αρχίσει να ανησυχούν τους επενδυτές και έχουν οδηγήσει σε υποχώρηση των τιμών των μετοχών της προκαλώντας γενικότερη αναστάτωση και στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Μόνο την προηγούμενη εβδομάδα η πτώση τιμών των μετοχών της Amazon μείωσε τη χρηματιστηριακή αξία της κατά 24 δισ. δολάρια.

Θα πρέπει να σημειωθεί, όπως αναφέρει το Reuters, ότι οι ομοσπονδιακές Αρχές των ΗΠΑ δεν έχουν εγείρει κανένα θέμα όσον αφορά τα συμβόλαια που έχει η USPS με την Amazon, τα οποία είναι προσοδοφόρα για τα ταχυδρομεία των ΗΠΑ.

Υπάρχει όμως και μια άλλη, πιθανότερη, εξήγηση για την επίθεση που ξεκίνησε ξαφνικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου. Η Amazon φαίνεται να δέχεται τις επιθέσεις Τραμπ για την κριτική που του ασκεί η «Washington Post» όπως έχει αφήσει ξεκάθαρα να εννοηθεί ακόμη και ο ίδιος κατηγορώντας την εφημερίδα για ψεύτικες ειδήσεις.

Πολλές είναι οι εφημερίδες και τα ειδησεογραφικά πρακτορεία που αναφέρουν ευθέως ότι ο Μπέζος δεν αναμειγνύεται στις αποφάσεις που λαμβάνει το δημοσιογραφικό επιτελείο της «Washington Post». Η ίδια η εφημερίδα συνέχισε το Σάββατο τη δημοσιογραφική κάλυψη των δρωμένων Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Εκεί αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι οι εκρήξεις του προέδρου συνεχίστηκαν το Σάββατο και μέσω Twitter κατηγόρησε αδίκως την Amazon αναφέροντας ότι η «Washington Post» λειτουργεί ως λόμπι υπέρ της αλυσίδας λιανικής. «Η «Washington Post» λειτουργεί ανεξάρτητα από την Amazon, αν και η εφημερίδα ανήκει στον Τζεφ Μπέζος, τον ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της Amazon», έγραψε η αμερικανική εφημερίδα. Προς το παρόν όπως όλα δείχνουν η κόντρα αυτή θα συνεχιστεί με σκληρή κριτική και για διαφορετικούς λόγους εκατέρωθεν.