Η Ρωσία θα μπορεί να υποβάλει νέα αιτήματα διαπίστευσης για ν’ αντικαταστήσει τους περίπου 60 διπλωμάτες της που θεωρήθηκαν «κατάσκοποι» από τις ΗΠΑ και απελάθηκαν σε αντίποινα για τη δηλητηρίαση του πρώην διπλού κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ στη Βρετανία, δήλωσε την Παρασκευή αμερικανός αξιωματούχος.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν στις αρχές της εβδομάδας ότι προχωρούν στην απέλαση 48 ρώσων διπλωματών που υπηρετούν στη ρωσική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον και άλλων 12 από τη ρωσική αποστολή στα Ηνωμένα Εθνη. Διέταξαν επίσης το κλείσιμο του ρωσικού προξενείου στο Σιάτλ.

«Δεν ζητήθηκε μείωση προσωπικού»

«Οι ΗΠΑ απέλασαν 48 πράκτορες των ρωσικών πληροφοριών, δεν ορίστηκε ότι πρέπει να μειώσουν το προσωπικό τους» εξήγησε ο αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Η ρωσική κυβέρνηση είναι ελεύθερη να ζητήσει διαπιστεύσεις για τις κενές θέσεις στη διπλωματική αποστολή. Κάθε νέο αίτημα θα εξεταστεί κατά περίπτωση», πρόσθεσε.

Οι ρώσοι διπλωμάτες έχουν διορία μέχρι τη Δευτέρα για να φύγουν από τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, ρωσικά αεροσκάφη βρίσκονταν ήδη την Παρασκευή στο αεροδρόμιο του Ντάλες, κοντά στην Ουάσιγκτον, για να τους παραλάβουν.

Η Ρωσία απάντησε την Πέμπτη στα αμερικανικά μέτρα, απελαύνοντας 60 αμερικανούς διπλωμάτες και κλείνοντας το αμερικανικό προξενείο στην Αγία Πετρούπολη. Ούτε η Μόσχα όμως ζήτησε τη μείωση του προσωπικού της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής.