Κάλυψη στον Πάνο Καμμένο για τις δηλώσεις που έκανε απευθυνόμενος προς την Αγκυρα να θυμάται τι είχε πάθει η Τουρκία το 1821, έδωσε η κυβέρνηση δια του Δ. Τζανακόπουλου στο πλαίσιο ενημέρωσης την Παρασκευή.

Παραδέχτηκε ο Δ. Τζανακόπουλος ότι η Αθήνα περιμένει στο ακουστικό της για τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς και ειδικότερα για το κατηγορητήριο που τους βαραίνει ενώ σε ό,τι αφορά το προσφυγικό απέδωσε τις αθρόες ροές μεταναστών κυρίως στη Λέσβο στον καιρό αποκαλύπτοντας πως η κυβέρνηση παραμένει θεατής και διεκπεραιωτής των μεταναστών στο εσωτερικό της χώρας.

Είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ότι η  εμπειρία δείχνει πως όταν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν οι ροές αυξάνονται και υπό αυτό το πρισμα αναλαμβάνονται οι πρωτοβουλίες που χρειάζονται και παίρνονται τα απαραίτητα μέτρα τόσο για την αποσυμφόρηση των νησιών όσο και της διατήρησης της συνολικής κατάστασης σε ανεκτά επίπεδα.

Κάλεσε την Τουρκία να μην χρησιμοποιήσει το προσφυγικό ως μοχλό πίεσης και όξυνσης των σχέσεων της με την Ε.Ε.

Ερωτηθείς για το εάν στην επικείμενη συνάντηση του Ρώσου Προέδρου με τον Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να τεθεί -από τον Βλαντίμιρ Πούτιν- το ζήτημα των δυο Ελλήνων στρατιωτικών που παραμένουν φυλακισμένοι στην Αδριανούπολη, είπε πως αυτό αφορά τον Ρώσο Πρόεδρο, ωστόσο ο κ. Τζανακόπουλος κάλεσε την Τουρκία να απαντήσει άμεσα γιατί ένα μήνα τώρα η ελληνική κυβέρνηση δεν γνωρίζει το κατηγορητήριο για μια υπόθεση που θα μπορούσε να λήξει σε λίγες ώρες.

Επανέλαβε πως η Τουρκία τους τελευταίους μήνες έχει κάνει στροφή όξυνσης, γεγονός που, όπως εκτίμησε  δεν σχετίζεται με την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά σχετίζεται με τα προβλήματα στα δικά της σύνορα και με αιχμή το Κουρδικό. Πρόσθεσε όμως, ότι παρά το γεγονός ότι η γειτονική χώρα πιέζει, αυτό που χρειάζεται είναι να διατηρηθούν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας καθώς αυτό θα λειτουργήσει προς όφελος ολόκληρης της περιοχής.

Παράλληλα κάλεσε την Τουρκία να επανέλθει στη λογική της καλής γειτονίας. Πρόσθεσε πως  «απαιτούμε καθαρές εξηγήσεις γιατί ένα μήνα μετά δεν γνωρίζουμε το κατηγορητήριο, για τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς. Περιμένουμε άμεση ενημέρωση», υπογράμμισε και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση δουλεύει προς την κατεύθυνση να λυθεί το ζήτημα το συντομότερο δυνατόν, ακόμα και μέχρι το Πάσχα.

Κληθείς να τοποθετηθεί επί των δηλώσεων του υπουργού "Αμυνας Πάνου Καμμένου, ο οποίος από την Αρμενία είπε πως το 1821 η Οθωμανική Αυτοκρατορία ηττήθηκε, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος σημείωσε μεταξύ άλλων, «όταν η Τουρκία με δηλώσεις αξιωματούχων της προκαλεί διαρκώς, όταν παλαιότερα αμφισβητούσε τη Συνθήκη της Λωζάννης, όταν καθημερινά προβαίνει σε δηλώσεις και ρητορικές εξάρσεις οι οποίες πυροδοτούν εντάσεις, ενίοτε κάποιες σκληρές απαντήσεις μπορεί να είναι θεμιτές ή εύλογες. Η γνώμη μου είναι αυτό που πρέπει να συνεχίσει να κάνει η κυβέρνηση είναι να προσπαθεί να εξομαλύνει τις σχέσεις με την Τουρκία ώστε να αποκατασταθεί η σταθερότητα στη ευρύτερη περιοχή».

Ερωτηθείς για τις δηλώσεις του βουλευτή των ΑΝΕΛ, Κώστα Κατσίκη, είπε πως η κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί επί του θέματος. Επίσης δεν προβλέπεται από το Σύνταγμα η ανταλλαγή ή κάτι ανάλογο πλην όμως, πρόσθεσε, «αλίμονο αν καταργούσαμε τη δυνατότητα των βουλευτών να καταθέσουν τη γνώμη τους».

Για την υπόθεση Novartis και τη στάση της ΝΔ, αλλά και τις δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ότι θα καθίσει στο σκαμνί τους συκοφάντες του, επανέλαβε πως η αξιωματική αντιπολίτευση από τη στιγμή που ήρθε στο φως της δημοσιότητα το σκάνδαλο επέλεξε την τακτική του εκφοβισμού προς τους μάρτυρες και τη δικαιοσύνη. Και πρόσθεσε, «το να ομιλεί η ΝΔ για φιάσκο δεν προκαλεί σε κανέναν εντύπωση. Η ελληνική κυβέρνηση θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να φτάσει η υπόθεση στην πλήρη διαλεύκανση. Όσοι είναι αθώοι να αποδειχτεί η αθωότητά τους και όσοι είναι ένοχοι να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη» είπε. Ενώ για τον κ. Σαμαρά σημείωσε πως «οι κούφιες απειλές του δείχνουν ότι βρίσκεται σε δύσκολη θέση».