Μπλόκο σε παράνομο φορτίο 24.500.000 λαθραίων τσιγάρων συσκευασμένων σε 2.445 χαρτοκιβώτια που μετέφερε το φορτηγό πλοίο «Daslis» πριν συνεχίσει την τελική πορεία του προς τις ακτές της Αττικής έβαλε με συντονισμένη επιχείρηση το Λιμενικό Σώμα.

Στόχος του κυκλώματος που οργάνωσε τη μεταφορά, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν να ξεφορτωθούν τα τέσσερα κοντέινερ στις ακτές προκειμένου ένα τμήμα των λαθραίων τσιγάρων να διοχετευθεί στην ελληνική μαύρη αγορά και το υπόλοιπο απ’ ό,τι φαίνεται στην Ευρώπη και κυρίως τη Βρετανία, καθώς οι προειδοποιητικές σημάνσεις στα πακέτα ήταν γραμμένες στα αγγλικά.

Το σύνολο των διαφυγόντων δασμών για το εν λόγω φορτίο ανέρχεται στο ποσό των 4.702.000 ευρώ.

Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ. Για μήνες, τουλάχιστον από τον περασμένο Νοέμβριο, οι αρμόδιες λιμενικές Αρχές παρακολουθούσαν τις κινήσεις του ύποπτου πλοίου. Το πράσινο φως για την επιχείρηση του Λιμενικού άναψε πρωινές ώρες της περασμένης Τετάρτης, ενώ έπλεε στη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Σύρου με ελάχιστη ταχύτητα και έχοντας απενεργοποιημένο το αυτόματο σύστημα αναγνώρισης (AIS).

Ο πλοίαρχος για να θολώσει τα νερά επικαλέσθηκε μηχανική δυσλειτουργία και το πλοίο μεταφέρθηκε στο λιμάνι της Ερμούπολης.

H ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΠΛΟΙΟΥ. Σύμφωνα με την έρευνα, το πλοίο φέρεται να είχε αποπλεύσει από τη Βηρυτό Λιβάνου με προορισμό την Οδησσό. Ακολουθούσε όμως τελείως διαφορετική πορεία, ενώ δεν βρέθηκαν χάρτες της θαλάσσιας διαδρομής από τον λιμένα αφετηρίας προς τον λιμένα προορισμού, όπως και το απαραίτητο και προβλεπόμενο πλάνο πορείας. Επιπλέον, δεν κατέστη δυνατός ο εντοπισμός του αποστολέα και του παραλήπτη του φορτίου τσιγάρων, ενώ όπως προέκυψε τα πιστοποιητικά ναυτικής ικανότητας που έφεραν ο πλοίαρχος και ο πρώτος μηχανικός ήταν πλαστά.

Τα κοντέινερ, σύμφωνα με πληροφορίες, περιείχαν κουτιά με τσιγάρα διαφόρων εταιρειών, όπως Cooper, Raquel και De Santis. Η γνησιότητα των επιγραφών όσο και του περιεχομένου ερευνάται, καθώς δεν αποκλείεται να είναι πιστά αντίγραφα. Σύμφωνα με τη διαδικασία που ακολουθείται, τα κατασχεθέντα τσιγάρα θα αποσταλούν για εξέταση στο Χημείο προκειμένου να διαπιστωθεί αν είναι γνήσια ή απομιμήσεις.