Υψηλές προσδοκίες για το τελικό τίμημα πώλησης του ΔΕΣΦΑ δημιουργούνται από τις πρώτες προσφορές που υπέβαλαν στο ΤΑΙΠΕΔ οι δύο υποψήφιες κοινοπραξίες για την απόκτηση του 66%.

Οπως έκανε κι επίσημα γνωστό ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, «το προσφερόμενοτίμημα υπερβαίνει τα 400 εκατ. ευρώ, που είχαν προκύψει κατά τον προηγούμενο διαγωνισμό».

Πηγές αναφέρουν μάλιστα πως είναι πολύ παραπάνω από το συγκεκριμένο ποσό κάτι που δείχνει την πρόθεση των εταιριών να διεκδικήσουν το πλειοψηφικό ποσοστό των μετοχών του Διαχειριστή του Ελληνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου. Το υπουργείο σημείωσε επίσης ότι «οι προσφορές που υποβλήθηκαν κινούνται μεταξύ των ορίων που έθεσαν οι δύο ανεξάρτητοι αξιολογητές».

Το ΤΑΙΠΕΔ αποσφράγισε χθες τις προσφορές των δύο επενδυτών και αποφάσισε τη διενέργεια και δεύτερου γύρου κατάθεσης τιμημάτων, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες θα πραγματοποιηθεί την εβδομάδα μετά το Πάσχα. Ετσι οι εταιρείες θα κληθούν να βελτιώσουν τις προσφορές τους.

ΟΙ ΜΝΗΣΤΗΡΕΣ. Οι διεκδικητές είναι δύο κοινοπρακτικά σχήματα:

Το πρώτο απαρτίζεται από τις εταιρείεςSnam (Ιταλία και επικεφαλής), Fluxys (Βέλγιο)και Enagas (Ισπανία). Οι τρεις αυτές εταιρείες, σημειωτέον, είναι κι εκ των μετόχων της κοινοπραξίας του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου TAP.

Η δεύτερη κοινοπραξία αποτελείται από τις εταιρείεςReganosa (Διαχειριστής της περιοχής της Γαλικίας στην Ισπανία),Transgaz (Ρουμανία)και EBRD (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης).

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι «μνηστήρες» κινήθηκαν με τη λογική της υποβολής προσφορών πάνω από το τίμημα του προηγούμενου διαγωνισμού πώλησης του ΔΕΣΦΑ στη Socar, ώστε να περάσουν στον δεύτερο γύρο.

Κλειδί για τη στρατηγική τους, όπως αναφέρουν πηγές, αποτέλεσε το γεγονός της προηγούμενης αποτίμησης του 66% του ΔΕΣΦΑ που ήταν στα 330 εκατ. ευρώ και τα περίπου 200 εκατ. ευρώ διαθέσιμα σε ρευστό που ανακοίνωσε ο Διαχειριστής στο πλαίσιο των οικονομικών αποτελεσμάτων.

Με τον τρόπο αυτό προσέγγισαν το εύρος της αποτίμησης των αξιολογητών ώστε στο δεύτερο γύρο να διεκδικήσουν την πρωτιά στον διαγωνισμό πώλησης του 66% του ΔΕΣΦΑ.