Στις 55.000 ευρώ εκτιμάται η ζημιά που προκλήθηκε στο Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης από την τουρκική ακταιωρό στην περιοχή των Ιμίων, σύμφωνα με έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή από τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Σε απάντηση ερώτησης του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννη Αντωνιάδη, ο υπουργός τόνισε πως «αναφορικά με το συμβάν του Πλοίου Ανοιχτής Θαλάσσης (ΠΑΘ 090) «Γαύδος» του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής από τουρκική ακταιωρό, σημειώνεται ότι το κόστος αποκατάστασης των φθορών που προκλήθηκαν ανέρχεται στις 55.000 ευρώ περίπου».

Στην ερώτηση έχει απαντήσει εγγράφως και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ενημερώνοντας ότι «οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΞ εξετάζουν κάθε πλευρά που αφορά την πιθανότητα διεκδίκησης οικονομικής αποζημίωσης για τις ζημιές που προκλήθηκαν στο Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης του Λιμενικού Σώματος, κατά το συμβάν της 12ης Φεβρουαρίου 2018».

«Όπως έχω τονίσει κατ’ επανάληψη στο παρελθόν, το υπουργείο Εξωτερικών μεριμνά για την αποτελεσματική προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων και τον άμεσο εντοπισμό (από κοινού με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής) των παράτυπων ενεργειών και παράνομων διεκδικήσεων της γείτονος» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών.

Ο κ. Κοτζιάς σημείωνε, επίσης, ότι το υπουργείο Εξωτερικών προβαίνει συστηματικά στα κατάλληλα, κατά περίπτωση, διαβήματα διαμαρτυρίας, καθώς και σε κάθε προβλεπόμενη ενέργεια για την ενημέρωση των εταίρων και συμμάχων, σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο.