Τα πυρά της αντιπολίτευση προκάλεσε η τροπολογία του υπουργείου Πολιτισμού για το νέο Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας ο οποίος θα λειτουργεί με κρατική επιχορήγηση και θα διαχειρίζεται την είσπραξη και την απόδοση δικαιωμάτων των δημιουργών, όπως έχουν αναφέρει σε δημοσίευμά τους τα «ΝΕΑ» τον περασμένο Νοέμβριο.

Στην τροπολογία αναφέρεται ότι με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Πολιτισμού θα «αποφασιστεί έκτακτη επιχορήγηση του ΟΠΙ για τα έκτακτα και προσωρινά καθήκοντα» της νέας υπηρεσίας. Η εν λόγω «Ειδική Υπηρεσία έκτακτης διαχείρισης δικαιωμάτων» θα είναι ενταγμένη στον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας, θα διοριστεί «προσωρινός διαχειριστής» ο οποίος θα είναι υπάλληλος του δημοσίου ή του ευρύτερου δημόσιου τομέα και για χρονικό διάστημα «που δεν μπορεί να υπερβεί τα δύο έτη» με διορισμό «προσωρινού διαχειριστή». Σύμφωνα με την τροπολογία τα Διοικητικό

Συμβούλιο του ΟΠΙ μετά από εισήγηση του προσωρινού διαχειριστή «κατά παρέκκλιση του κανονισμού προμηθειών του ΟΠΙ» θα αυξήσει από 5 σε 7 τα μέλη. Επίσης θα λυθούν οι συμβάσεις των δημιουργών με την ΑΕΠΙ. Να σημειωθεί ότι οι δημιουργοί θα έχουν στην διάθεσή τους 60 μέρες να επιλέξουν εάν θέλουν ή όχι την εκπροσώπησή τους από το νέο αυτό φορέα.

Στην «Ειδική Υπηρεσία έκτακτης διαχείρισης δικαιωμάτων» μεταφέρονται και τα ποσά που τηρούνται σε ξεχωριστούς λογαριασμούς της ΑΕΠΙ καθώς επίσης και όλοι οι τίτλοι που αφορούν σε δικαιώματα των δικαιούχων. Να σημειωθεί ότι ανοίγει η πρόσβαση στα φυσικά και ψηφιακά αρχεία της εταιρείας που αναφέρονται στους δικαιούχους.