Σε «ψυχροπολεμική» κατάσταση ενδέχεται να οδηγήσουν Ρωσία και Δύση οισυντονισμένες απελάσεις ρώσων διπλωματών από δυτικά κράτη εξαιτίας της επίθεσης που φέρεται να διαπράχθηκε με νευροτοξικό παράγοντα εναντίον ρώσου πρώην διπλού πράκτορα στη νοτιοδυτική Αγγλία όπως προειδοποίησε ο ρώσος πρεσβευτής στην Αυστραλία Γκριγκόρι Λόγκβινοφ.

Τουλάχιστον 24 χώρες και το NATO προχώρησαν στην απέλαση 140 και πλέον ρώσων διπλωματών, σε αντίδραση για την επίθεση και τη δηλητηρίαση του ρώσου πρώην κατασκόπου Σεργκέι Σκρίπαλ και της κόρης του στην πόλη Σάλσμπερι την 4η Μαρτίου.

Το Λονδίνο έχει καταγγείλει ότι η επίθεση διατάχθηκε από τη Μόσχα και ότι χρησιμοποιήθηκε ένας νευροτοξικός παράγοντας που είχε αναπτυχθεί από τους σοβιετικούς, το Ναβιτσόκ.

Ο Λόγκβινοφ, ο πρεσβευτής της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Καμπέρα, υποστήριξε ότι δυτικές χώρες συνωμοτούν για να δυσφημίσουν τη Ρωσία, κάτι που κατ’ αυτόν ξεκίνησε αφότου η χώρα του άρχισε να ασκεί πιο ανεξάρτητη πολιτική, μετά τη δεκαετία του 1990.

«Αν η Δύση συνεχίσει να ακολουθεί αυτή τη γραμμή, φοβάμαι ότι θα βρεθούμε βαθιά σε ψυχροπολεμική κατάσταση», προειδοποίησε.

Τα δύο «στελέχη της ρωσικής υπηρεσίας κατασκοπείας» που ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα απελάσει η κυβέρνηση της Αυστραλίας δεν είναι πράκτορες της υπηρεσίες πληροφοριών, αλλά «διπλωμάτες καριέρας» κι η δραστηριότητά τους ήταν «απόλυτα νόμιμη» στη χώρα που τους φιλοξενούσε, συμπλήρωσε.

Ο ίδιος εξέφρασε αμφιβολίες για το τι ακριβώς συνέβη στους Σκρίπαλ. «Ποιος έχει δει τους Σκρίπαλ μετά τη φερόμενη δηλητηρίασή τους;» απαίτησε να μάθει. «Ποιος έχει δει κάποια αυθεντική ιατρική γνωμάτευση, πέρα από τις δηλώσεις πολιτικών πως δηλητηριάστηκαν με κάποιο υποτιθέμενο νευροτοξικό παράγοντα;»

Για τον ρώσο πρεσβευτή, δεν υπήρχε κανένας λόγος η Ρωσία να ασχολείται με τον πρώην διπλό πράκτορα πλέον.

Ο Σκρίπαλ «καταδικάστηκε, εξέτισε την ποινή του, ήταν ελεύθερος. Δεν ενδιαφέρει τη Ρωσία πλέον».

Ο πρεσβευτής Λόγκβινοφ σημείωσε ακόμη πως ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν αναμένει εισηγήσεις των στελεχών της κυβέρνησής του για το πώς θα πρέπει να αντιδράσει η Μόσχα στις ομαδικές απελάσεις των διπλωματών.

Γερμανία: Να συνεχιστεί ο διάλογος με τη Μόσχα

Την ίδια στιγμή σύμφωνα με δηλώσεις του συντονιστή της γερμανικής κυβέρνησης, Γκέρνοτ Έρλερ, ηΓερμανία θέλει να συνεχίσει τον διάλογο με τη Ρωσία, παρότι όπως και πολλές άλλες δυτικές χώρες προχώρησε στην απέλαση ρώσων διπλωματών, καθώς θεωρεί πως πρέπει να αποφευχθεί κάθε νέος ψυχρός πόλεμος.

Ο Γκ.Έρλερ σε συνέντευξη του στην γερμανική εφημερίδα Passauer Neue Presse δήλωσε ότι η απόφαση του Βερολίνου να απελάσει τέσσερις ρώσους διπλωμάτες ήταν ένδειξη αλληλεγγύης προς τη Βρετανία, μετά την επίθεση με νευροτοξικό παράγοντα εναντίον του ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκρίπαλ στο Σάλσμπερι, στη νότια Αγγλία.

Όμως, παρά την αυστηρή θέση του Βερολίνου έναντι της Μόσχας, θα παραμείνουν ανοικτοί δίαυλοι επικοινωνίας, διαβεβαίωσε ο Έρλερ, σύμφωνα με αποσπάσματα της συνέντευξης που προδημοσιεύθηκαν σήμερα (1).

«Έχουμε μια σαφή και αταλάντευτη θέση, αλλά θέλουμε να συνεχίσουμε τον διάλογο με τη Μόσχα», εξήγησε ο Έρλερ, στέλεχος του κεντροαριστερού κόμματος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD). «Πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να προληφθεί ένας νέος Ψυχρός Πόλεμος με τη Ρωσία!», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Στις τάξεις της κυβέρνησης συνασπισμού των συντηρητικών υπό την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και των Σοσιαλδημοκρατών, του ήσσονος κυβερνητικού εταίρου, υπήρξε ευρεία συναίνεση υπέρ του να συνταχθεί το Βερολίνο με το Λονδίνο και να τηρήσει σκληρή στάση έναντι της Μόσχας για την υπόθεση Σκρίπαλ.

Η Μέρκελ προέτρεψε επανειλημμένα τη Ρωσία να συνεργαστεί στην έρευνα για την υπόθεση. Η Μόσχα αρνείται πως είχε οποιαδήποτε ανάμιξη στη δηλητηρίαση του πρώην κατασκόπου, 66 ετών, και της 33χρονης κόρης του με χημικό όπλο την 4η Μαρτίου.

Το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) επέκρινε έντονα την απόφαση της κυβέρνησης Μέρκελ να απελάσει και αυτή ρώσους διπλωμάτες εξαιτίας της επίθεσης εναντίον του Σκρίπαλ, καθώς κρίνει ότι βλάπτει τα γερμανικά συμφέροντα.

Η AfD στο προεκλογικό της πρόγραμμα καλούσε να τερματιστούν οι οικονομικές κυρώσεις που επέβαλαν η Γερμανία και πολλά άλλα δυτικά κράτη στη Ρωσία εξαιτίας του ρόλου που προσάπτουν στη Μόσχα στην κρίση στην Ουκρανία. Το κόμμα της άκρας δεξιάς τάσσεται σε ρητορικό επίπεδο υπέρ της βελτίωσης των διμερών σχέσεων με τη Ρωσία.

«Παρά το ότι υπάρχουν οικονομικά συμφέροντα (που υπαγορεύουν το) να τερματιστούν οι κυρώσεις που επιβάλλονται στη Ρωσία, η πολιτική πρέπει να πρυτανεύσει», αντέτεινε όμως ο Έρλερ στη συνέντευξή του.