Ημέρα εθνικού πένθους κήρυξε τη σημερινή ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ο οποίος επισκέφθηκε την πόλη Κεμέροβο για να αποτίσει φόρο τιμής στα θύματα της φονικής πυρκαγιάς σε εμπορικό κέντρο με αποτέλεσμα τουλάχιστον 65 άτομα να χάσουν τη ζωή τους, 41 εκ των οποίων ήταν παιδιά.

Φωνάζοντας συνθήματα όπως “Θέλουμε την αλήθεια” και κραδαίνοντας φωτογραφίες μικρών παιδιών που κάηκαν ζωντανά μέσα στο εμπορικό κέντρο, χιλιάδες Ρώσοι συμμετείχαν χθες σε διαμαρτυρία, αξιώνοντας απονομή δικαιοσύνης και τιμωρία για την εγκληματική αμέλεια όλων όσοι φέρουν ευθύνη.

Στη διαμαρτυρία που πραγματοποιήθηκε κοντά στο κτήριο της περιφερειακής διοίκησης, οι διαδηλωτές ζήτησαν μεταξύ άλλων την παραίτηση του Ρώσου προέδρου και τοπικών αξιωματούχων για τις ελλείψεις πυρασφάλειας.

Στη Μόσχα εκατοντάδες πολίτες πραγματοποίησαν τελετή στη μνήμη των θυμάτων η οποία έλαβε χαρακτήρα αντικυβερνητικής διαδήλωσης, ενώ και στην Κόκκινη Πλατεία, μεγάλο πλήθος έδωσε παρόν σε επίσημη τελετή που διοργάνωσε ο δήμος. Ανάλογες εκδηλώσεις μνήμης πραγματοποιήθηκαν σε δεκάδες ρωσικές πόλεις.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της έρευνας για τα αίτια της τραγωδίας, υπήρξε εγκληματική αμέλεια καθώς τόσο ο συναγερμός για πυρκαγιά ήταν απενεργοποιημένος ενώ οι έξοδοι κινδύνου του κτιρίου είχαν μπλοκαριστεί.