Δεν πτοούνται οι Σκοπιανοί κι επιμένουν για το όνομα της χώρας τους, δυναμιτίζοντας ουσιαστικά οποιαδήποτε προσπάθεια γίνεται για εξεύρεση λύσης. Λίγες ημέρες μετά τη συνάντηση με τον Νίκο Κοτζιά, και λίγα 24ωρα πριν από το νέο ραντεβού στη Βιέννη, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκολα Ντιμιτρόφ, σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων Telma επανέλαβε τις ακραίες θέσεις περί «Μακεδονίας» τονίζοντας ότι μια συμφωνία με την Ελλάδα μπορεί να γίνει στο πλαίσιο ενός γεωγραφικού προσδιορισμού υπό προϋποθέσεις, ενώ δήλωσε ανυποχώρητος στο θέμα «ταυτότητα» και «γλώσσας».

Σύμφωνα με τον κ. Ντιμιτρόφ, ο συμβιβασμός με την Ελλάδα θα πρέπει να στηριχτεί σε δύο βασικούς άξονες. Μία ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, που θα διαφοροποιεί την «Μακεδονία» από την ελληνική Μακεδονία και την αποδοχή –προφανώς από την ελληνική πλευρά- πως οι γείτονες μας είναι «’Μακεδόνες» που μιλάνε τη «μακεδονική» γλώσσα, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά κ.Ντιμιτρόφ.

Ο ίδιος επεσήμανε με νόημα πως η ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό που θα επιλεγεί, θα πρέπει να είναι «αξιοπρεπής», απαντώντας προφανώς στο ελληνικό αίτημα περί σύνθετης ονομασίας, με γεωγραφικό ή τοπικό προσδιορισμό, που θα ισχύει έναντι όλων και θα παραμείνει αμετάφραστο.