Προσπάθεια σύναψης συμφωνίας με την Ιταλία, την Ισπανία και τη Μάλτα, για τη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού καταβάλλει η χώρα μας, όπως ανέφερε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας.

Κατά τη διάρκεια άτυπης ενημέρωσης των διαπιστευμένων συντακτών του υπουργείου, ο κ. Βίτσας ανέφερε πως η χώρα μας θα θέσει στην Κομισιόν ζητήματα που αφορούν την κατανομή του βάρους του προσφυγικού καθώς και τη δημιουργία ενός ενιαίου συστήματος απονομής ασύλου.

Σύμφωνα με τον υπουργό, έχουν βρεθεί κοινές συνισταμένες με τις υπόλοιπες τρεις χώρες, ωστόσο το ζήτημα θα συζητηθεί τον Ιούνιο στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, καθώς ίσως υπάρξουν καθυστερήσεις εξαιτίας του πολιτικού σκηνικού στην Ιταλία.

Ο κ. Βίτσας, έχοντας επισκεφθεί και τα πέντε νησιά που φιλοξενούν Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), διαπίστωσε ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στη Σάμο και στη Μυτιλήνη, ενώ η κατάσταση είναι καλύτερη στη Χίο, στην Κω και στη Λέρο.

Στα πλάνα του υπουργού είναι ένα σχέδιο αποσυμπίεσης των νησιών, καθώς επίσης και μία συνάντηση με ανθρώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και των τοπικών κοινωνιών των περιοχών με σκοπό την επίτευξη συνεννόησης με βάση την ισορροπία των δικαιωμάτων, τόσο των προσφύγων, όσο και των ντόπιων.

Ήδη έχουν ξεκινήσει εργασίες για την περίφραξη στο ΚΥΤ της Χίου, για την κατασκευή ενός αγωγού για τα λύματα στη Μόρια (αξίας 400.000 ευρώ) και για τον βιολογικό καθαρισμό στη Λέρο (αξίας 1.600.000 ευρώ, το οποίο καλύπτεται από ΕΣΠΑ).

Ακόμη, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής σημείωσε ότι έχει κατατεθεί στη Βουλή νομοσχέδιο για την ενσωμάτωση δύο οδηγιών της ΕΕ που σχετίζονται με τη διευκόλυνση για ταχύτερες διαδικασίες εξέτασης ασύλου, την ενδυνάμωση των επιτροπών που ασχολούνται με ζητήματα ασύλου καθώς και την επίλυση θεμάτων που εκκρεμούν για τις αποζημιώσεις ανθρώπων που ζουν κοντά στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης.

Ο κ. Βίτσας αναφέρθηκε, επίσης, και στην καταβολή των δεδουλευμένων των συμβασιούχων της Υπηρεσίας Ασύλου, οι οποίοι ήραν την επίσχεση εργασίας τους, επισημαίνοντας ότι στόχος είναι η ανανέωση των υπαρχουσών συμβάσεων για ένα χρόνο και η ομαλοποίηση των πληρωμών.