Στο Θέατρο Ιλίσια αυτή την περίοδο παίζεται «Το τίμημα» του Αρθουρ Μίλερ με τον Γιώργο Μιχαλακόπουλο. Χθες όμως ο πρωταγωνιστής ήταν άλλος. Ο Γιάνης Βαρουφάκης. Και η πρεμιέρα του κόμματός του. Οι μεγάλες αφίσες αριστερά και δεξιά της εισόδου του θεάτρου δεν άφηναν περιθώρια παρερμηνειών. Χθες εξάλλου, στον εν λόγω χώρο έγινε η ιδρυτική συνδιάσκεψη του MέΡΑ25, που αποτελεί την ελληνική έκφραση του κινήματος Diem25, που συνίδρυσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών με άλλους τον Φεβρουάριο του 2016. Και από τις 12 το πρωί μέχρι και το βραδάκι στις 9, κόσμος πήγαινε και ερχόταν, πάνελ στήθηκαν, χαιρετισμοί έγιναν, περφόρμανς ανέβηκαν με επιστέγασμα την ομιλία του Γιάνη που επικύρωσε πως κόμμα εγένετο. Μάλιστα, λίγο πριν την ομιλία ο Ψαραντώνης με τον γιο του Ψαρογιώργη έπαιξαν με τις λύρες τους κρητικά τραγούδια.
Το κόκκινο χελιδόνι δέσποζε σε διάφορα σημεία του θεάτρου ως σήμα του κόμματος ή καλύτερα «του αναπόσπαστου κομματιού του διεθνικού κινήματος Diem25», όπως διευκρίνιζαν στελέχη. «Σημάδι μιας άνοιξης» όπως μας έλεγαν «που πρέπει να έλθει». Ο εικοσάχρονος Θωμάς Αχταρίδης, ενεργό στέλεχος του κινήματος, δεν έχει ψηφίσει ακόμη, εξάλλου το 2015 ήταν 17 ετών ενώ δεν πρόλαβε καν το κίνημα των Αγανακτισμένων. Σήμερα όμως έχει στρατευθεί με το Diem25 και το MέΡΑ25. «Είναι η μόνη εναλλακτική επιλογή στη χρεοδουλοπαροικία.

Το Diem το εντόπισα περίπου τον Νοέμβριο του 2016 και από τότε είμαι εδώ. Ακολούθησα πρόσφατα την περιοδεία του Βαρουφάκη σε εννιά μέρη της Ελλάδας και είδα πόσο μεγάλη αποδοχή έχει», είπε ο νεαρός φοιτητής μαθηματικών που είναι μέλος της Πολιτικής Επιτροπής του MέΡΑ25. Στην είσοδο του θεάτρου υπήρχε τραπεζάκι και όποιος ήθελε εγγραφόταν μέλος με προαιρετική συνδρομή ενώ η κούπα του καφέ που έχει σχεδιάσει ο Σπύρος Δερβενιώτης και δινόταν στα μέλη σατιρίζει την κατηγορία για το κόστος διαπραγμάτευσης που «φόρτωσε» ο Βαρουφάκης στο πρώτο επτάμηνο της συριζαϊκής διακυβέρνησης του 2015.

Παρεμπιπτόντως, η λέξη ΣΥΡΙΖΑ δεν ακουγόταν σχεδόν καθόλου, ούτε στα πηγαδάκια έξω ούτε μέσα στην αίθουσα όπου βρισκόταν σε εξέλιξη η θεματική συζήτηση για τις προτάσεις της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής του κόμματος. Λίγο πριν ξεκινήσουν οι δύο βασικοί ομιλητές, μια μικρή περφόρμανς από ομάδα φοιτητών του St. Martin’s και μελών του Diem25 Λονδίνου ανέβηκε στη σκηνή υπό το άγρυπνο βλέμμα της Δανάης Στράτου και του Γιάνη Βαρουφάκη που κάθονταν στο κοινό.

Τα επτά σημεία

Λίγο μετά οι ομιλητές και οικονομολόγοι Αλέξης Σμυρλής και Βλάσης Μισσός παρουσίασαν τις επτά τομές που το MέΡΑ25 προτείνει να νομοθετηθούν και αφορούν: την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους, την μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, την δημόσια εταιρεία που θα αναλάβει τα κόκκινα χρέη των ιδιωτών, την μείωση των φορολογικών συντελεστών, το δημόσιο εξωτραπεζικό σύστημα πληρωμών, την μισθωτή εργασία και την επιχειρηματικότητα και την μετατροπή του ΤΑΙΠΕΔ και του υπερταμείου σε αναπτυξιακή τράπεζα. «Είναι εφτά τομείς που θα νομοθετηθούν και δεν θα μπούμε σε διαπραγμάτευση», δήλωσε στα «ΝΕΑ» ο Αλέξης Σμυρλής, απαντώντας στο τι θα γίνει διαφορετικό από την πρώτη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όπου και ο Γιάνης συμμετείχε ως υπουργός.

Η Ρόουλς είναι βελγίδα ακτιβίστρια και μέλος του Diem25 και ήλθε στην Αθήνα για την ιδρυτική συνδιάσκεψη. Μας εξήγησε πως στηρίζει το εν λόγω κίνημα γιατί μόνο αυτό λέει την αλήθεια για την σημερινή αρχιτεκτονική της Ευρώπης, σημείωσε πως το ευρωοικοδόμημα πρέπει να αλλάξει βήμα βήμα ενώ η ίδια είναι ένθερμη υποστηρίκτρια ενός New Deal για τους λαούς.

Γενικά, το κοινό και τα μέλη χθες δεν ήταν κλασικές φιγούρες της Αριστεράς. Φοιτητές κατά βάσιν, μεταπτυχιακοί, ο συνθέτης Δήμος Μούτσης αλλά και ομάδες αυθόρμητων, όπως δήλωναν, επαγγελματιών που στηρίζουν το όλο εγχείρημα. Εκπροσώπους της ΛΑΕ, της Πλεύσης Ελευθερίας ή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν διακρίναμε, ενδεικτικό πως οι συμμαχίες αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ δεν ευοδώνονται αυτή την περίοδο.

Πάντως, μια σειρά προσώπων υπέγραφαν την ίδρυση του MέΡΑ25 όπως ο Ψαραντώνης, ο Βασίλης Βασιλικός και ο ηθοποιός Κλέων Γρηγοριάδης, ενώ από χθες τα βασικά του όργανα είναι η 200μελής Πολιτική Επιτροπή, η 8μελής Πολιτική Γραμματεία και ο γραμματέας του κόμματος, που δεν είναι άλλος από τον Γιάνη Βαρουφάκη.