Αλλο ένα μεγάλο ντιλ έκλεισε στο χώρο των ευρωπαϊκών φαρμακοβιομηχανιών. Η GlaxoSmithKline προχωρά στην εξαγορά του μεριδίου της Novartis σε κοινή εταιρεία που είχαν συστήσει για την ανάπτυξη και πώληση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Το ντιλ ανέρχεται σε 13 δισ. δολάρια και επιτρέπει στην GSK να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο προϊόντων όπως είναι οι οδοντόκρεμες Sensodyne, τα αναλγητικά Panadol, τα Voltaren και τα επιθέματα νικοτίνης Nicotinell.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιχειρηματική συμφωνία από πέρσι που η Εμα Ουάλμσλεϊ ανέλαβε καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου στη βρετανική φαρμακοβιομηχανία. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα η GSK είχε αποφασίσει να μην κλείσει ανάλογη συμφωνία με την αμερικανική Pfizer.

Τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα έχουν μικρότερα περιθώρια κέρδους σε σύγκριση με τα συνταγογραφούμενα, αλλά τα εμπορικά τους σήματα είναι κατά κανόνα πολύ πιο γνωστά ανάμεσα στους καταναλωτές.

ΑΝΑΚΑΤΑΤΑΞΕΙΣ. Το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει μεγάλες ανακατατάξεις στις φαρμακευτικές λόγω του πολύ μεγάλου και συνεχώς αυξανόμενου ανταγωνισμού των τιμών. Ο ανταγωνισμός αυτός προέρχεται τόσο από εταιρείες του κλάδου όσο και από μεγάλες αλυσίδες λιανικών πωλήσεων όπως είναι η Αμαζον. Για τον λόγο αυτό άλλες αναζητούν τρόπους να πουλήσουν συγκεκριμένα φάρμακα σε ανταγωνιστές και άλλες επιδιώκουν τρόπους να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο τη θέση τους στη συγκεκριμένη αγορά. Ετσι πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι συμφωνίες για εξαγορές και συγχωνεύσεις θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα μεταξύ φαρμακοβιομηχανιών τόσο από την Ευρώπη όσο και από την Αμερική. Η ελβετική Novartis δεν έχει ανακοινώσει ακόμη την επόμενη κίνηση μετά την αύξηση της ρευστότητάς της. Με βάση της συμφωνία που είχαν κάνει το 2014 η GSK και η Novartis, η τελευταία είχε το δικαίωμα να πουλήσει στη βρετανική εταιρεία το μερίδιό της στην από κοινού εταιρεία που είχαν συστήσει. Η GSK ανακοίνωσε ότι με τη συμφωνία αυτή θα αυξηθούν τα κέρδη της αλλά και οι ταμειακές ροές.