Ψεύτικα «προφίλ» στο facebook παρασύρουν σε ενέδρες θανάτου ανυποψίαστους ανθρώπους. Κυρίως αλβανοί ποινικοί όπως και άλλοι ιδιώτες δημιουργούν ανύπαρκτες, διαδικτυακές υποστάσεις –κυρίως όμορφων γυναικών –για να διευκολυνθούν στη διάπραξη εν ψυχρώ δολοφονιών. Αυτό προκύπτει από τις εξιχνιάσεις εγκλημάτων από την Ασφάλεια Αττικής, η οποία άρχισε πολυετή αλληλογραφία με τους υπευθύνους του facebook στις ΗΠΑ για να βρεθεί στα ίχνη των δολοφόνων.

Η πρώτη ενδεικτική υπόθεση είναι αυτή που αποκαλύφθηκε προσφάτως για τη δολοφονία στις 21 Σεπτεμβρίου 2012 ενός 29χρονου από την Αλβανία που πυροβολήθηκε μέσα στο αυτοκίνητό του, στην οδό Λασσάνης στο Περιστέρι, από δύο άτομα που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα. Σύμφωνα με μαρτυρίες φίλων του, «ο 29χρονος ζούσε τους τελευταίους μήνες πριν από τη δολοφονία του στην Ολλανδία και ήρθε στην Ελλάδα με μερικούς φίλους του προκειμένου να συναντηθεί με μια κοπέλα που είχε γνωρίσει μέσω facebook». Οπως προέκυψε από την περαιτέρω έρευνα των αστυνομικών, επρόκειτο για ένα ψεύτικο προφίλ στο όνομα «Maria Tzanakaki» που χρησιμοποιούσε ένας 38χρονος αλβανός ποινικός, ο οποίος είχε συλληφθεί προ τεσσάρων ετών στο πλαίσιο των ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας για αιματηρή επίθεση σε νυχτερινό κέντρο στο Μικρολίμανο με 15 νεαρούς θαμώνες τραυματίες. Ο άνδρας που κρυβόταν πίσω από την ψεύτικη «Μaria» του facebook είχε συλληφθεί αρχικά το 2004 για μια ανθρωποκτονία ύστερα από συμπλοκή σε οίκο ανοχής στο κέντρο της Αθήνας, με θύμα ένα άτομο αραβικής καταγωγής. Αργότερα, στη διάρκεια άδειας από τις αγροτικές φυλακές Κασσάνδρας, κατηγορήθηκε ότι προχώρησε σε αιματηρή ληστεία με λεία 65.000 ευρώ σε πρακτορείο του ΟΠΑΠ στη Γλυφάδα. Η επόμενη δικογραφία που σχηματίστηκε για τον 34χρονο ήταν στις 6 Νοεμβρίου 2012 ως μέλος μιας συμμορίας εκβιαστών που δραστηριοποιούνταν στις περιοχές Γλυφάδας, Χαϊδαρίου, Καμινίων και Κορυδαλλού. Ακόμη αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. είχαν ορισμένες πληροφορίες ότι ο εν λόγω άνδρας χρησιμοποιούνταν σε «συμβόλαια θανάτου» στον κόσμο της νύχτας. Χωρίς όμως αποδείξεις. Εκείνη την περίοδο, λοιπόν, ο 38χρονος Αλβανός είχε «στοχεύσει» τον ομοεθνή του, είχε βρει το προφίλ του στο facebook και χρησιμοποίησε τα… θέλγητρα μιας γυναίκας σε κατασκευασμένο προφίλ για να τον φέρει στην Ελλάδα προκειμένου να τον σκοτώσει. Η διαδικτυακή συνομιλήτριά του του έκανε αρχικά like στο facebook, υπήρξε πολυήμερη διαδικτυακή συζήτηση μαζί του και τον προσκάλεσε στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., η επόμενη φάση του σχεδίου τού του 38χρονου Αλβανού ήταν η «Maria Tzanakaki» να δώσει μέσω Internet στον ανυποψίαστο 29χρονο τον αριθμό κινητού τηλεφώνου της για να συναντηθούν στο Περιστέρι. Οπως διαπίστωσαν οι αστυνομικοί, η γυναίκα που κάλεσε στο μοιραίο ραντεβού τον Αλβανό, ο οποίος είχε καταφθάσει από την Ολλανδία, ήταν μια 28χρονη φίλη του, επίσης από τη γειτονική χώρα, που εργαζόταν σε κατάστημα με στριπτίζ κοντά στο σημείο της ενέδρας. Οπως αναφέρει το έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ., το κίνητρο της δολοφονίας του 29χρονου δεν έχει πλήρως διευκρινιστεί. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εκτιμούν ότι ίσως αφορά αντεκδίκηση για δολοφονία ομοεθνούς τους που είχε διαπράξει ο αδελφός του 29χρονου, το 2000, στο Αλσος Βεΐκου (με ίδιον τρόπο) ή λόγω διαφορών για υπόθεση σωματεμπορίας.

Παρόμοιο περιστατικό με παγίδα θανάτου μέσω facebook είχε αναδειχθεί στην περίπτωση δολοφονίας ενός 30χρονου Ελληνα, υπαλλήλου εταιρείας καλλυντικών και τροφίμων, που είχε σημειωθεί το βράδυ της 8ης Μαΐου 2010 στο 40ό χιλιόμετρο της παραλιακής Λεωφόρου Αθηνών – Σουνίου, σε πάρκινγκ νυχτερινού κέντρου στο ύψος του Κορωπίου. Το θύμα είχε πυροβοληθεί μέσα στο αυτοκίνητό του με τρεις σφαίρες. Η άκρη του νήματος βρέθηκε όταν μια στενή συγγενής τού 30χρονου άνοιξε τον υπολογιστή του και μπήκε στη σελίδα που διατηρούσε στο facebook. Διαπιστώθηκε ότι το άτυχο θύμα κλήθηκε στο ραντεβού θανάτου από ψεύτικο προφίλ μιας καλλίγραμμης Αλβανής με το όνομα «Ela Vulaj» που συστήθηκε ως περιστασιακά εργαζόμενη σε μπαρ της παραλιακής λεωφόρου.

Οπως προέκυψε από την περαιτέρω έρευνα, ο δημιουργός της ανύπαρκτης «Ela Vulaj» ήταν ένας 26χρονος αλβανικής καταγωγής που σκότωσε τον άτυχο νεαρό υπάλληλο για λόγους ζηλοτυπίας. Το εντυπωσιακό σε αυτή την περίπτωση είναι ότι ο δράστης, που διέφυγε στην Αλβανία, παρασύρθηκε στην Ελλάδα και συνελήφθη από την ΕΛ.ΑΣ. μέσα από ψεύτικα προφίλ που δημιούργησαν οι συγγενείς του δολοφονηθέντος. Σημειώνεται ότι παρόμοιες διαδικτυακές παγίδες θανάτου έχουν υπάρξει στις ΗΠΑ, στην Αυστραλία και αλλού.