«Η χώρα δεν έχει ανάγκη από μια ακόμη συγκυριακή κυβερνητική σύμπραξη κομμάτων, αλλά από μια ειλικρινή, ιστορικά υπεύθυνη και συνεπή συμφωνία. Πάνω σε ένα στέρεο προγραμματικό πλαίσιο, που θα στοχεύει στην ανάταξη της ελληνικής οικονομίας, με όρους δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης», επισημαίνει επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.

Η κ.Γεννηματά δηλώνει εμφατικά ότι «το Κίνημα Αλλαγής θα πάρει εντολή. Για να θέσει τη δική μας εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης ως βάση για επίτευξη προοδευτικής προγραμματικής συμφωνίας που μπορεί να εξασφαλίσει την πολιτική σταθερότητα και την ανασυγκρότηση της χώρας. Για αυτό ζητάμε την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών, με την καθοριστική δική μας ενίσχυση, για να το πετύχουμε.Και τότε κανείς δεν θα μπορεί να κρυφτεί από την ευθύνη να δώσει καθαρή απάντηση».

Στην συνέντευξή της στην εφημερίδα Καθημερινή, μιλώντας για τη στάση του στο ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ η κ. Γεννηματά υπογραμμίζει ότι η θέση του Κινήματος Αλλαγής είναι «μια συνολική λύση-πακέτο ως διεθνή συμφωνία που θα καλύπτει όλες τις πτυχές του προβλήματος -της ονομασίας, νομικά δεσμευτικές ρυθμίσεις για την καταπολέμηση κάθε πτυχής αλυτρωτισμού ή παραχάραξης της ιστορίας. Με βάση αυτή τη θέση θα τοποθετηθούμε όταν και εάν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ φέρει κάποια ολοκληρωμένη πρόταση στη Βουλή», ενώ για τις αποκλίσεις όπως του Σταύρου Θεοδωράκη τονίζει ότι «οι ομόφωνες αποφάσεις του Πολιτικού Συμβουλίου μας εκφράζουν και μας δεσμεύουν όλους».

Θεωρεί σημαντική επιτυχία την ενότητα που επετεύχθη και επισφραγίστηκε με το ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής εκφράζοντας την αισιοδοξία της για την επιτυχή προοπτική του. «Σήμερα, είμαστε όλοι μαζί, δυνατοί και αποφασισμένοι να κοιτάξουμε πέρα από το δικό μας μικρόκοσμο. Η ενότητά μας, από ζητούμενο που ήταν μέχρι σήμερα, πρέπει τώρα να γίνει εργαλείο και δύναμη για να συναντηθούμε με τους συμπολίτες μας για να δημιουργήσουμε το μεγάλο, πλειοψηφικό λαϊκό ρεύμα που θα οδηγήσει στην ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών και την προοδευτική διακυβέρνηση που έχει ανάγκη η χώρα. Σε αυτό το πεδίο, στην κοινωνία δοκιμάζονται και κρίνονται όλοι», σημειώνει η κ. Γεννηματά προσθέτοντας ότι:

«Είμαστε αποφασισμένοι: να γίνουμε και πάλι πρωταγωνιστές στις πολιτικές εξελίξεις στην πατρίδα μας. Για να διεκδικήσουμε μαζί για τους Έλληνες πολίτες το δικαίωμά τους να ζήσουν μια καλύτερη ζωή σε μια ασφαλή και αξιοπρεπή χώρα. Είμαστε η προοδευτική παράταξη απέναντι στη συντήρηση. Ανήκουμε σε ένα ιστορικό ρεύμα αξιών και πολιτικής δράσης».

Επίσης αναγνωρίζει τις επί μέρους διαφορετικές προσεγγίσεις που σχετίζονται με τις διαφορετικές αφετηρίες και διαδρομές των δυνάμεων του Κινήματος Αλλαγής. Επισημαίνει ότι ο πλουραλισμός των ιδεών είναι δύναμη του Κινήματος Αλλαγής που θα περιφρουρήσει, ωστόσο καθιστά σαφές ότι δεν θα επιτρέψει να δημιουργηθεί «Βαβυλωνία».

Τέλος για την πρότασή της για Συνταγματική Αναθεώρηση υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να χαθεί η ευκαιρία τουλάχιστον ορισμένες συνταγματικές διατάξεις που προκαλούν σοβαρές θεσμικές δυσλειτουργίες να τροποποιηθούν με αφετηρία την παρούσα Βουλή καλώντας την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση να τοποθετηθούν πάνω στις συγκεκριμένες προτάσεις και να αποσαφηνίσουν τις θέσεις και προθέσεις τους.