Αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση των συνεδριάσεων της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. «Δεν πρέπει κανείς να αμφισβητεί την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματά της έναντι οποιασδήποτε απειλής» τόνισε ο έλληνας πρωθυπουργός.

Για την τουρκική προκλητικότητα

«Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα έναντι οποίων απειλών και ειδικότερα στην πρόασπιση των συνόρων της που είναι και τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», διαμήνυσε ο κ. Τσίπρας και επισήμανε πως ζήτησε ξεκάθαρες εγγυήσεις προκειμένου να προχωρήσει οποιοσδήποτε ευρωτουρκικός διάλογος.

«Πρέπει να γίνει σαφές στην Τουρκία ότι οφείλει το ταχύτερο δυνατόν να εγκαταλείψει τις λογικές διαρκώς προκλητικότητας καθώς από αυτές δεν έχει να κερδίσει», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας και προσέθεσε: «Δεν έχει να κερδίσει απολύτως τίποτα παρά μόνο να χάσει στο πλαίσιο αυτό και λαμβάνοντας αυτές τις εγγυήσεις από τους εταίρους μας, υποστήριξα την πραγματοποίηση της συνόδου της Βάρνας».

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένος από τη στάση της ΕΕ σε ότι αφορά την υποστήριξη της στην Ελλάδα και την Κύπρο, κάνοντας λόγο «για το πιο ξεκάθαρο και το πιο ισχυρό μήνυμα που έχει διατυπωθεί στην ιστορία της ΕΕ προς την Τουρκία».

«Έγινε πολύ μεγάλη συζήτηση για τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Μαζί με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη παρουσιάσαμε την κλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας. Πρέπει να παρατηρήσουμε μία ποιοτική αλλαγή από την πλευρά της Τουρκίας που πρέπει να μας ανησυχήσει» δήλωσε ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Για τους δύο έλληνες στρατιωτικούς

Επίσης ο έλληνας πρωθυπουργός έκανε εκτενή αναφορά και στους δύο έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στην Τουρκία, τονίζοντας ότι πλέον «μπαίνουμε σε νέα φάση» ενεργοποιώντας κι άλλα «όπλα», αφού η προσπάθεια το ζήτημα να κρατηθεί σε διμερές επίπεδο δεν απέδωσε.

«Ζήτησα εγγυήσεις από τους εταίρους μας για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς και ότι το θέμα θα τεθεί στη Βάρνα» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και είπε επίσης ότι τον διαβεβαίωσαν ότι το θέμα θα τεθεί στον Τούρκο Πρόεδρο.

«Καταβάλαμε κάθε προσπάθεια να λυθεί το θέμα αυτό σε διμερές επίπεδο με την υποστήριξη των εταίρων μας, αυτό δεν κατέστη δυνατό», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. «Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας μέσω των διμερών σχέσεων αλλά στηριζόμαστε πλεον και στην επίσημη και ανοιχτή πρόθεση των εταίρων μας και συμμάχων μας για το ζήτημα» σημείωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

Για την μεταρρύθμιση της ευρωζώνης

Εκτός από την κρισιμότητα των σχέσεων μεταξύ Ευρώπης -Τουρκίας, το οικονομικό μέλλον και οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις της ευρωζώνης βρέθηκαν επίσης στο επίκεντρο των συζητήσεων της Συνόδου Κορυφής, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Την ανάγκη να υπάρξει ισχυρός προϋπολογισμός της Ευρώπης, τόνισε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην τραπεζική ολοκλήρωση της ευρωζώνης, στις δηλώσεις του: «Υποστήριξα την ανάγκη να μετατραπεί ο ESM σε νομισματικό ταμείο, αλλά όχι να λειτουργεί ως ανεξάρτητος τεχνοκρατικός οργανισμός, αλλά να υπάρχει λογοδοσία» ανέφερε ο Αλέξης Τσιπρας ενώ υποστήριξε την ανάγκη για εμβάθυνση της Δημοκρατίας στα κρίσιμα όργανα της ευρωζώνης».

«Το βασικό θέμα που συζητήθηκε σήμερα είναι οι αλλαγές στην ευρωζώνη» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι «για μας η μεταρρύθμιση σημαίνει ισορροπία και ισότητα στις χώρες της ευρωζώνης. Δεν μπορούμε να προετοιμαζόμαστε για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση κρίσεων αξιοποιώντας τα υλικά που είχαμε μέχρι σήμερα, δεν μπορούμε να ανακυκλώνουμε τα υλικά της κρίσης» τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

Επίσης, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στη συζήτηση για τη φορολόγηση και την ανάγκη για τη φορολογική σύγκλιση εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης,αναφερόμενος στην ανάγκη να ελεγχθούν οι φορολογικοί παράδεισοι. «Είναι παράδοξο και παράλογο να προωθούμε την εμβάθυνση της Ε.Ε. και παράλληλα να συντηρούμε την αδιαφάνεια μεταξύ των κρατών-μελών και να κλείνουμε τα μάτια στους φορολογικούς παραδείσους», δήλωσε χαρακτηριστικά