Ετοιμη να συμμετάσχει σε μια ουσιαστική συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος είναι η ΝΔ, υπό την προϋπόθεση ότι αυτή θα γίνει μέσα στα πλαίσια του Κοινοβουλίου και από την αρμοδία Επιτροπή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε θέσει το θέμα αμέσως μετά την εκλογή του στην ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και δηλώνει πρόθυμος να βοηθήσει προς την κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού του καταστατικού χάρτη της χώρας.

Οι ενστάσεις όμως ως προς τις πραγματικές προθέσεις του Αλέξη Τσίπρα δεν είναι λίγες, αλλά –όπως επισημαίνουν στενοί συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ –αξίζει να γίνει μια σοβαρή προσπάθεια για να υπάρξει μια μίνιμουμ συναίνεση στα ουσιαστικά ζητήματα. Σε κάθε περίπτωση –σημειώνουν τα ίδια πρόσωπα –η ΝΔ θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και από εκεί και πέρα είναι ευθύνη του Πρωθυπουργού εάν πράγματι θέλει τις αλλαγές ή απλώς θα χρησιμοποιήσει την όλη διαδικασία ως ένα ακόμη επικοινωνιακό τρικ, γεγονός που θα οδηγήσει στο να χαθεί μια ακόμη ευκαιρία για τη χώρα. Βουλευτές της ΝΔ, που έχουν ασχοληθεί με το ζήτημα, θεωρούν ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να μεταμορφώσει την αναθεώρηση σε «πρόγραμμα Θεσσαλονίκης νούμερο 2».

Να εντάξει δηλαδή σε αυτή την προσπάθεια θέματα όπως είναι ο κατώτατος μισθός, η συνταγματική κατοχύρωση της 13ης σύνταξης κ.ά. με σκοπό να «κλείσει το μάτι» σε ψηφοφόρους που εξαπατήθηκαν το ’15 και να τους υποσχεθεί τα ίδια, βάζοντας –αυτή τη φορά –έναν «συνταγματικό μανδύα» στις εξαγγελίες του.

Τα εννέα γαλάζια σημεία. Η ΝΔ σε μια τέτοια προσπάθεια δεν πρόκειται να πάρει μέρος και θα μείνει πιστή στα εννέα σημεία που είχε προτείνει από την πρώτη στιγμή και τα οποία είναι τα εξής:

1. Αποσύνδεση της διάλυσης της Βουλής από τη διαδικασία εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας.

2. Αναβάθμιση του Κοινοβουλίου.

3. Κατάργηση του άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργών και ταυτόχρονος περιορισμός της ισχύος της βουλευτικής ασυλίας.

4. Επέκταση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας.

5. Διαμόρφωση ασφαλούς φορολογικού και ασφαλιστικού καθεστώτος.

6. Ενίσχυση της λειτουργικής και προσωπικής ανεξαρτησίας των δικαστών.

7. Δυνατότητα λειτουργίας στη χώρα μη κρατικών πανεπιστημίων.

8. Απλοποίηση της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος.

9. Κατάργηση γραφειοκρατικών διατάξεων που δεν συνεισφέρουν στην ανθεκτικότητα και την ευκρίνεια ενός σύγχρονου Συντάγματος.