Βαραίνει πολύ το κλίμα μεταξύ Λονδίνου και Μόσχας μετά τη δηλητηρίαση του ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ, με τον βρετανό υπουργό Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον να παρομοιάζει τον Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Αδόλφο Χίτλερ.

Η Ρωσία φιλοξενεί το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου το καλοκαίρι και ο βουλευτής των Εργατικών Ιαν Οστιν δήλωσε χθες στο Κοινοβούλιο ότι ο Πούτιν θα χρησιμοποιήσει το Μουντιάλ προκειμένου να βελτιώσει την εικόνα της Ρωσίας, συγκρίνοντάς το με εκείνο που προσπάθησε να κάνει ο Χίτλερ με τη Γερμανία όταν φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1936. Ο Τζόνσον, που πήρε τον λόγο αμέσως μετά, τόνισε πως συμφωνεί απόλυτα με αυτή την εκτίμηση. «H περιγραφή σου για το τι πρόκειται να συμβεί στη Μόσχα στο Παγκόσμιο Κύπελλο, σε όλες τις εκδηλώσεις, και η σύγκριση με το 1936 πιστεύω ότι είναι απολύτως σωστές» δήλωσε. Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα αντέδρασε έντονα στις δηλώσεις αυτές, χαρακτηρίζοντάς τες «απαράδεκτες. Πρόκειται για δηλώσεις που είναι πολύ κατώτερες από το επίπεδο που αξίζει στον κορυφαίο διπλωμάτη ενός ευρωπαϊκού κράτους» ανέφερε.

Ο Τζόνσον, που φημίζεται για τις προκλητικές του δηλώσεις, απαντούσε σε ερωτήσεις βουλευτών σχετικά με τη δηλητηρίαση του Σκριπάλ στο Σόλσμπερι. Η Βρετανία κατηγορεί το Κρεμλίνο για την επίθεση και έχει απελάσει 23 ρώσους διπλωμάτες, όμως η Μόσχα επιμένει να αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη. Το Λονδίνο ανακοίνωσε ότι δεν θα στείλει υπουργούς ή μέλη της βασιλικής οικογένειας στην επίσημη αντιπροσωπεία για το Παγκόσμιο Κύπελλο που θα διεξαχθεί τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, όμως ο Τζόνσον πρόσθεσε ότι θα ήταν άδικο για τους παίκτες της αγγλικής εθνικής ομάδας να αποσυρθούν από τους αγώνες.

O βρετανός υπουργός Εξωτερικών διατύπωσε και πάλι την εκτίμηση ότι η Ρωσία διέπραξε την επίθεση με νευροπαραλυτική ουσία σε βρετανικό έδαφος επειδή το Λονδίνο «κατήγγειλε επανειλημμένως τις καταχρήσεις» της. «Πιστεύω ότι ο λόγος για τον οποίο έβαλαν τη Βρετανία στο στόχαστρο είναι πολύ απλός: Πρόκειται για μια χώρα που επιδεικνύει ιδιαίτερη ευαισθησία στις αξίες, που πιστεύει στην ελευθερία, στη δημοκρατία και στο κράτος δικαίου και επανειλημμένα κατήγγειλε τις καταχρήσεις της Ρωσίας εις βάρος αυτών των αξιών» επισήμανε ο Τζόνσον κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης. «Το είδαμε με τα Δυτικά Βαλκάνια, τις χώρες της Βαλτικής, στα γεγονότα που εκτυλίσσονται στη Συρία με τη συνενοχή της Ρωσίας: σε σύγκριση με την ΕΕ και τον ΟΗΕ, η Βρετανία ήταν η πιο ξεκάθαρη, η πιο επίμονη στο να διατηρήσουμε τις αξίες μας. Πιστεύω ότι πιθανόν για αυτόν τον λόγο αποφασίστηκε να διαπραχθεί αυτή η ενέργεια εδώ, στη χώρα μας» τόνισε.