Μια ήσυχη Κυριακή σε μια από τις πιο γραφικές πόλεις της Βρετανίας, ένας πατέρας με την κόρη του έπεφταν θύματα της πρώτης επιθετικής χρήσης νευροτοξικού παράγοντα σε ευρωπαϊκό έδαφος από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ο Σεργκέι και η Γιούλια Σκριπάλ νοσηλεύονται. Ο βρετανός αστυνομικός που έσπευσε να τους βοηθήσει είναι σε κρίσιμη κατάσταση. Τριάντα πέντε ακόμα άνθρωποι χρειάστηκαν ιατρική φροντίδα μόνο και μόνο επειδή βρέθηκαν κοντά στο σημείο που απελευθερώθηκε ο νευροτοξικός παράγοντας.
Αυτό που συνέβη στο Σάλσμπερι στις 4 Μαρτίου ήταν μια αναίσχυντη απόπειρα δολοφονίας πολιτών σε βρετανικό έδαφος που έθεσε σε θανάσιμο κίνδυνο οποιονδήποτε –οποιασδήποτε εθνικότητας –ήταν κατά τύχη στην περιοχή. Κι αν αυτό συνέβη στο Σάλσμπουρι, τότε η ωμή αλήθεια είναι ότι ένα τέτοιο περιστατικό θα μπορούσε να συμβεί οπουδήποτε.
Οι βρετανοί επιστήμονες ταυτοποίησαν την ουσία που χρησιμοποιήθηκε εναντίον της οικογένειας Σκριπάλ –πρόκειται για να έναν ρωσικό νευροτοξικό παράγοντα στρατιωτικού τύπου, γνωστό ως Novichok. Στις μέρες μας μόνο η Ρωσία συνδυάζει ιστορικό δολοφονιών κατ’ εντολήν των κρατικών υπηρεσιών με το διακηρυγμένο κίνητρο για τη στοχοποίηση του Σεργκέι Σκριπάλ –και επιπλέον έχει ιστορικό παραγωγής παραγόντων Novichok.
Μετά την επίθεση η βρετανική κυβέρνηση έδωσε στο Κρεμλίνο την ευκαιρία να εξηγήσει εάν κάποια ποσότητα της ουσίας είχε χαθεί. Ομως το βρετανικό αίτημα αγνοήθηκε περιφρονητικά κι έτσι η βρετανική κυβέρνηση δεν είχε άλλη επιλογή από το να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το ρωσικό κράτος ήταν ένοχο για απόπειρα δολοφονίας σε βρετανικό έδαφος με τη χρήση ενός θανατηφόρου νευροτοξικού παράγοντα απαγορευμένου από τη Σύμβαση για τα Χημικά Οπλα.
Το περιστατικό στο Σάλσμπερι αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της έκνομης συμπεριφοράς του Κρεμλίνου. Από το 2014 και μετά η Ρωσία έχει προσαρτήσει την Κριμαία, έχει ανάψει τη φωτιά της διαμάχης στην Ανατολική Ουκρανία, έχει προχωρήσει σε κυβερνοεπιθέσεις εναντίον του γερμανικού Κοινοβουλίου και της κυβέρνησης της Δανίας και έχει αναμειχθεί σε εθνικές εκλογές στην Ευρώπη.

Αυτή τη φορά έφτασαν μέχρι του σημείου να χρησιμοποιήσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος έναν απαγορευμένο νευροτοξικό παράγοντα. Από τύχη και μόνο δεν νοσηλεύονται περισσότεροι άνθρωποι στο Σάλσμπερι. Είναι προφανές ότι οι δράστες της επίθεσης δεν νοιάζονταν για το πόσους αθώους έθεταν σε θανάσιμο κίνδυνο.

Η Βρετανία απάντησε απελαύνοντας 23 όχι επίσημα δηλωμένους αξιωματικούς πληροφοριών από τη ρωσική πρεσβεία στο Λονδίνο. Ομως πρέπει η διεθνής κοινότητα στο σύνολό της να υπερασπιστεί από κοινού τους κανόνες στους οποίους βασίζεται η ασφάλεια κάθε λαού.

Αν δεν το κάνουμε τότε η Ρωσία θα συνεχίσει αυτού του είδους την επικίνδυνη και καταστροφική συμπεριφορά.

Η αντιπαράθεσή μας δεν είναι με τον ρωσικό λαό, του οποίου ο πολιτισμός έχει λάμψει διά μέσου των αιώνων. Ποτέ δεν πρόκειται να ξεχάσουμε το σθένος και τη γενναιότητα του ρωσικού έθνους κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τον κοινό μας αγώνα κατά του ναζισμού.
Ομως όλοι έχουμε την υποχρέωση να σταθούμε απέναντι στα σχέδια του Κρεμλίνου να διχάσει και να αποδυναμώσει τη διεθνή κοινότητα.

Με τη σθεναρή της αντίδραση, η Βρετανία παρέμεινε πιστή στις αξίες της ως φιλελεύθερης δημοκρατίας που πιστεύει στο κράτος δικαίου. Πολλοί Ρώσοι επέλεξαν να εγκατασταθούν μόνιμα στη Βρετανία. Τηρούν τους νόμους και συμβάλλουν σημαντικά στη βρετανική κοινωνία και εξακολουθούν να είναι ευπρόσδεκτοι.

Ομως κάθε φορά που το ρωσικό κράτος παραβιάζει τους διεθνείς κανόνες γίνεται όλο και μεγαλύτερη απειλή. Αυτό το επαίσχυντο περιστατικό συνέβη σε μια ήσυχη επαρχιακή πόλη της Βρετανίας. Την επόμενη φορά μπορεί να συμβεί σε ελληνικό έδαφος ή στη δική σας πόλη.

Η Κέιτ Σμιθ είναι πρεσβευτής της Βρετανίας στην Αθήνα