Την ώρα που η κατάσταση στην Αφρίν εξελίσσεται σε ανθρωπιστική κρίση, ο ΟΗΕ κάλεσε την Τουρκία να θέσει τέλος στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην οποία έχει κηρυχθεί η χώρα εδώ και 20 μήνες (από την περίοδο του αποτυχημένου πραξικοπήματος), κατηγορώντας την Αγκυρα για μαζικές συλλήψεις, απολύσεις και άλλες παραβιάσεις που σε ορισμένες περιπτώσεις ισοδυναμούν με «συλλογική τιμωρία». Η διεθνής κατακραυγή έρχεται την ώρα που τα τουρκικά στρατεύματα έχοντας εκδιώξει τους κούρδους μαχητές από τη συριακή πόλη Αφρίν ετοιμάζονται να συνεχίζουν την καταδίωξή τους προς τα ανατολικά φθάνοντας μέχρι το ιρακινό έδαφος.

Στην Αφρίν έχουν παραμείνει 100.000 άτομα υπό πολύ δύσκολες συνθήκες και ήδη έχουν γίνει πολλές καταγγελίες για βανδαλισμούς και λεηλασίες. Ο ΟΗΕ, που είχε ζητήσει από όλες τις πλευρές να σταματήσουν τις εχθροπραξίες, καταδίκασε την Τουρκία για την στρατιωτική επιχείρηση στην Αφρίν και τώρα εκδηλώνει έντονη ανησυχία για την κατάσταση των αμάχων στην πόλη. Το ίδιο συμβαίνει και με τις ΗΠΑ, καθώς αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως η στρατιωτική επιχείρηση στην Αφρίν βοήθησε τους τζιχαντιστές του ISIS να ανασυγκροτηθούν σε άλλα μέρη της Συρίας.

Η Αγκυρα αντέδρασε έντονα στην κριτική αυτή κατηγορώντας την Ουάσιγκτον ότι «δεν κατανοεί απόλυτα τους στόχους» της επιχείρησης. «Η ανακοίνωση αποκαλύπτει πως οι ΗΠΑ δεν μπορούν ούτε επιθυμούν να καταλάβουν τον λόγο, τον σκοπό και την φύση της επιχείρησης «Κλάδος Ελαίας», έγραψε χθες στο twitter ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγκ.

Στις επικρίσεις της Ουάσιγκτον για την επίθεση στην Αφρίν αναφέρθηκε χθες και ο πρόεδρος Ερντογάν, καλώντας τις ΗΠΑ να σεβαστούν τη χώρα του. «Αν είμαστε ο στρατηγικός σας εταίρος θα πρέπει να μας σέβεστε, να πορεύεστε στο πλευρό μας», πρόσθεσε. «Ομως εσείς επιμένετε να συνεργάζεστε με τρομοκράτες». Οι Κούρδοι της Συρίας είναι στενοί σύμμαχοι των ΗΠΑ στην αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους, όμως η Αγκυρα τους θεωρεί τρομοκράτες διότι συνεργάζονται με τους Κούρδους της Τουρκίας, το PKK. Ο πρόεδρος Ερντογάν ανακοίνωσε ακόμα ότι η κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου στο Ακουγιού (που έχουν αναλάβει οι Ρώσοι) θα ξεκινήσει μέσα στη χρονιά και ο ίδιος μαζί με τον Πούτιν θα εγκαινιάσουν το έργο «πολύ σύντομα».

Η ένταση μεταξύ Αγκυρας και Ουάσιγκτον κινδυνεύει να οξυνθεί περαιτέρω καθώς ο Ερντογάν προειδοποίησε ότι σκοπεύει να επεκτείνει τις επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού εναντίον των Κούρδων της Συρίας και της οργάνωσης YPG σε άλλες πόλεις της Βόρειας Συρίας, μεταξύ των οποίων και η Μάνμπιτζ, όπου είναι ανεπτυγμένοι εκατοντάδες αμερικανοί στρατιώτες.

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανακοίνωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον ο υφυπουργός Εξωτερικών Ουμίτ Γιαλτσίν, προκειμένου να έχει συζητήσεις με τον αμερικανό ομόλογό του –στις συζητήσεις αναμένεται να κυριαρχήσει η κατάσταση στο Μάνμπιτζ. Ο Τσαβούσογλου πρόσθεσε πως οι διπλωμάτες θα εργασθούν πάνω σε έναν «οδικό χάρτη» που θα αφορά την απόσυρση του YPG από το Μάνμπιτζ υπό την επίβλεψη της Τουρκίας και των ΗΠΑ. Για το θέμα αυτό ήταν προγραμματισμένη στις 19 Μαρτίου συνάντηση του τούρκου υπουργού με τον Ρεξ Τίλερσον, ο οποίος όμως απομακρύνθηκε από το τιμόνι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ο διορισμός στο υπουργείο Εξωτερικών του Μάικ Πομπέο έχει αφήσει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για το Μάνμπιτζ.

Εν τω μεταξύ χθες ο ΟΗΕ έκανε έκκληση για πρόσβαση στους 100.000 αμάχους που έχουν εγκλωβιστεί στην Αφρίν –οι μισοί παιδιά. Περίπου 200.000 ακόμα διέφυγαν για να γλιτώσουν και βρίσκονται στη γύρω περιοχή χωρίς τρόφιμα, νερό ή στέγη. Εκκληση επίσης έγινε για πρόσβαση στους πολίτες που βρίσκονται στην περιοχή της Ανατολικής Γιούτα, απ’ όπου περίπου 50.000 άτομα έχουν διαφύγει τις τελευταίες ημέρες.