Στην αποφασιστικότητα της Τουρκίας να προστατεύσει τα δικαιώματα των τουρκοκυπρίων, στο ζήτημα των υδρογονανθράκων και τον ερευνών που πραγματοποιεί η Κυπριακή Δημοκρατία στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη αναφέρθηκε για ακόμα μία φορά ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε ομιλία του σε συνέδριο για το Φυσικό Αέριο και την Ενέργεια την Τρίτη.

«Θέλω να γνωστοποιήσω ότι θα επιδείξουμε την ίδια αποφασιστικότητα όσον αφορά τις πηγές υδρογονανθράκων της Μεσογείου, προκειμένου να προστατεύσουμε τόσο τα δικαιώματα της χώρας μας όσο και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βορείου Κυπρου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο τούρκος πρόεδρος, λέγοντας ότι η στάση της Άγκυρας είναι ξεκάθαρη και αυτό θα πρέπει να είναι σαφές προς όλους, τόνισε όπως αναφέρει το τουρκικό πρακτορείο Anadolu.

Ο Ρ. Ερντογάν αναφέρθηκε στην πρόθεση της Τουρκίας να στείλει πλοίο για έρευνες υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο. «Επιταχύνουμε τη σεισμική έρευνα και τις γεωτρήσεις. Έχουμε αποστείλει ένα 36 μέτρων πλοίο, ένα από τα μεγαλύτερα του κόσμου. Το πλοίο μας θα είναι σύντομα στη Μεσόγειο για να πραγματοποιήσει την πρώτη γεώτρηση» είπε χωρίς να διευκρινίζει σε ποιο ακριβώς σημείο και επανέλαβε ότι κανείς δεν θα παραβιάσει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.

Ο τούρκος πρόεδρος προανήγγειλε κοινές επενδύσεις (σσ προφανώς εννοώντας Άγκυρας και κατεχομένων) στον τομέα του φυσικού αερίου στην Κύπρολέγοντας ότι θα συσταθεί μία κοινή ομάδα που θα κάνει γεωτρήσεις για όλους, και τα κέρδη θα μοιραστούν ανάμεσα στη Βόρεια και Νότια Κύπρο, όπως είπε ανάλογα με τον πληθυσμό τους. «Και σε αυτό δεν πρόκειται να κάνουμε την παραμικρή υποχώρηση» τόνισε…

Ο τούρκος πρόεδρος σημείωσε ακόμα ότι η χώρα του δεν είναι, παρά το όσα κάποιοι πιστεύουν, ανερχόμενη δύναμη, όπως πριν από 15 χρόνια, διαμηνύοντας ότι «Η Τουρκία δεν θα σταματήσει μέχρι να φτάσει στην κορυφή».

Πυρηνικός σταθμός στο Ακουγιού

Στην ίδια ομιλία του ο Ρ. Ερντογάν ανακοίνωσε την κατασκευή του πρώτου σταθμού παραγωγής πυρηνικής ενέργειας της Τουρκίας που θα ξεκινήσει το 2018, προσθέτοντας πως θα κάνει τα εγκαίνια του εργοστασίου «πολύ σύντομα» μαζί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Νωρίτερα αυτό τον μήνα, πηγές δήλωσαν πως το πρόγραμμα αυτό, ύψους 20 δισεκ. δολαρίων, είναι πιθανόν να μην είναι έτοιμο να ξεκινήσει το 2023, όπως είναι ο στόχος, καθώς η ρωσική εταιρία που κατασκευάζει τον σταθμό, η Rosatom, προσπαθεί μάταια μέχρι στιγμής να βρει ντόπιους εταίρους.

Η Rosatom αναζητεί τούρκους εταίρους για να αναλάβουν μερίδιο 49% του σχεδιαζόμενου πυρηνικού σταθμού στο Ακούγιου της νότιας Τουρκίας.

Ο σταθμός του Ακούγιου, 4.800 μεγαβάτ, έχει στόχο να μειώσει την εξάρτηση της Τουρκίας από τις εισαγωγές ενέργειας, όμως σημειώνονται συνεχώς καθυστερήσεις αφότου η Ρωσία κέρδισε το σχετικό συμβόλαιο το 2010.

Ο Ερντογάν μιλούσε σε μια τελετή για την ενέργεια που πραγματοποιείται στην Άγκυρα.