«Παύσατε πυρ, μέχρι νεωτέρας…» είναι πλέον το στρατιωτικό παράγγελμα στη σχέση του υπουργού Αμυνας με τον ΣΥΡΙΖΑ έπειτα από τον «ανταρτοπόλεμο» και τις «ομηρικές» μάχες των τελευταίων εβδομάδων. Προηγήθηκε ένα «θυελλώδες» εικοσαήμερο όπου πληροφορίες και διαρροές ήθελαν τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ να διαμηνύει στον Πρωθυπουργό ότι εξετάζει ακόμα και την αποχώρησή του από την κυβέρνηση.

Ο ίδιος έσπευσε χθες από τη Θεσσαλονίκη να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και έθεσε το όπλο «παρά πόδα».

«Η συγκυβέρνηση αυτή τη στιγμή προχωρά με έντιμη δημόσια συμφωνία και θα φθάσει μέχρι το τέλος» ανέφερε σε δήλωση που έκανε μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ επιχειρώντας να προφανώς να διαλύσει την εικόνα του κυβερνητικού «εμφυλίου».

Παρά ταύτα, η σημερινή συνάντηση Καμμένου με τον Πρωθυπουργό έχει τη δική της κρισιμότητα, καθώς προεξοφλείται ότι ο υπουργός Αμυνας θα εμφανιστεί με τα δικά του προαπαιτούμενα για να επικρατήσει νηνεμία στον κυβερνητικό συνασπισμό. Ακολούθως, ο Πάνος Καμμένος αναμένεται να ενημερώνει την ΚΟ των ΑΝΕΛ για όλα τα θέματα που έχουν προκύψει.

Παρά τις διαβεβαιώσεις, πάντως, όλα δείχνουν ότι η περιπέτεια θα έχει συνέχεια καθώς δεν έχουν θεραπευτεί οι αιτίες της καχυποψίας. Χωρίς κανείς να το δηλώνει επισήμως, υπάρχει μια άτυπη προϋπόθεση που εκ των πραγμάτων τίθεται από την πλευρά των ΑΝΕΛ για την απρόσκοπτη συνεργασία των δύο.

Αυτή έχει να κάνει με τον ιδιότυπο «νάρθηκα» που σχηματίζουν ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Φώτης Κουβέλης και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς που φαίνεται να περιορίζει ασφυκτικά τον υπουργό Αμυνας κάθε φορά που τοποθετείται επισήμως για θέματα που έχει αρμοδιότητα ή συναρμοδιότητα.

ΘΥΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ. Πληροφορίες θέλουν τον Πάνο Καμμένο να μην είδε με καθόλου καλό μάτι την ιδιαίτερη περιθωριοποίησή του από την κυβέρνηση στο ζήτημα των δύο ελλήνων στρατιωτικών, καθώς η κυβέρνηση επέλεξε να κρατήσει εξ αρχής χαμηλούς τόνους την ώρα που ο αρμόδιος υπουργός χάθηκε για πέντε ημέρες και το θέμα χειριζόταν ο αναπληρωτής υπουργός Φώτης Κουβέλης με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ ναύαρχο Βαγγέλη Αποστολάκη. Ο μεν μίλησε για σύνηθες επεισόδιο και «άδειασε» τον Πάνο Καμμένο όταν απέδωσε σε υπερτροφικό λόγο τις αναφορές περί «ομηρείας» που έκανε ο υπουργός, ο δε ήταν αυτός –και όχι ο υπουργός –που συνομίλησε αρκετές φορές με την Αγκυρα για τους δύο, αλλά και με τον αμερικανό πρεσβευτή στο Πεντάγωνο. Ο ίδιος ο Καμμένος, πάντως, στη Θεσσαλονίκη αναφερόμενος στη κράτηση των δύο στρατιωτικών μίλησε και πάλι για «ομήρους».

Το Σκοπιανό. Ο δεύτερος λόγος της καχυποψίας που επίσης παραμένει ενεργός συνδέεται με την εν εξελίξει διαπραγμάτευση με την ΠΓΔΜ για το θέμα και της ονομασίας. Ο Καμμένος έσπευσε να επαναλάβει το καθαρό «όχι» των ΑΝΕΛ στη λύση που αναζητούν Τσίπρας και Κοτζιάς με τον όρο «Μακεδονία»+γεωγραφικό προσδιορισμό.

«Για το όνομα της Μακεδονίας η θέση των ΑΝΕΛ είναι ξεκάθαρη. Δεν δεχόμαστε καμία λύση που να εμπεριέχει τον όρο Μακεδονία. Σας είπα ξεκάθαρα. Ούτε Βόρεια, ούτε Νότια, ούτε Ανατολική, ούτε Δυτική Μακεδονία. Η Μακεδονία είναι μία και ελληνική. Από εκεί και πέρα είναι σειρά της FYROM, να κάνουν τις συνταγματικές αλλαγές…η αλλαγή του Συντάγματος είναι προϋπόθεση για οποιαδήποτε άλλη λύση», ανέφερε χθες. Με δεδομένη την άκαμπτη θέση των ΑΝΕΛ στο Μακεδονικό, οι πληροφορίες που ήθελαν την κυβέρνηση να επιταχύνει τη διαπραγμάτευση μετά το Πάσχα ώστε να καταλήξει σύντομα σε συμφωνία έφεραν σε πολύ δύσκολη θέση τον Πάνο Καμμένο, ο οποίος υπερτονίζει την ανάγκη αλλαγών στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ ως ζητούμενο προκειμένου να υποβαθμίζει τη διαφορά του με τον ΣΥΡΙΖΑ για το όνομα.

Η νέα απόλυτη δήλωση για την ονομασία της ΠΓΔΜ ήρθε την ώρα που ο Νίκος Κοτζιάς βρισκόταν στις Βρυξέλλες και λίγο πριν ο υπουργός Εξωτερικών προσγειωθεί στην ΠΓΔΜ (στο μετονομασθέν μάλιστα αεροδρόμιο). Οι πληροφορίες που θέλουν στις σχέσεις των δύο υπουργών να επικρατούν πολικές θερμοκρασίες επιμένουν.

Ο Νίκος Κοτζιάς, πάντως, παρενέβη χθες από τις Βρυξέλλες για το θέμα των δύο στρατιωτικών, αποκαλύπτοντας ότι υπάρχει ήδη σχετική παρέμβαση της Ανγκελα Μέρκελ στον Ερντογάν. Τόνισε, δε, ότι οι ευρωπαίοι εταίροι εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στην Ελλάδα για την υπόθεση. «Ελπίζω και θέλω να πιστεύω ότι θα έχει μία θετική εξέλιξη, με την έννοια ότι η Τουρκία δεν θα επιδιώξει και δεν θα συνεχίσει ένα καθημερινό γεγονός που γινόταν στα σύνορα ανάμεσα στα δύο κράτη να αξιοποιηθεί ως όπλο μακροχρόνια».