Μόνο μερικές ημέρες μετά τη δημόσια κατακραυγή που προκάλεσε με τη δήλωσή του ότι «το ισλάμ δεν ανήκει στη Γερμανία», την οποία έσπευσε να μαζέψει η ίδια η Μέρκελ, ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ «ξαναχτυπά», κατηγορώντας την ΕΕ ότι υιοθετεί διδακτικό τόνο στις συνομιλίες με τα κράτη-μέλη της στην Ανατολική Ευρώπη όσον αφορά το θέμα της κατανομής των μεταναστών και καλώντας την να σταματήσει να παίρνει αποφάσεις «πάνω από τα κεφάλια» των κρατών-μελών.

Ο Ζέεχοφερ, ο οποίος ανήκει στην συντηρητική Χριστιανοκοινωνική Ενωση (CSU), το βαυαρικό αδελφό κόμμα της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU) της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ, έκανε το σχόλιο αυτό σε συνέντευξη που παραχώρησε στην κυριακάτικη Die Welt am Sonntag.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βαυαρίας επιδιώκει να δείξει ότι το κόμμα του υιοθετεί σκληρή στο θέμα των μεταναστών εν όψει των εκλογών στο κρατίδιο της Βαυαρίας τον Οκτώβριο, ώστε να φέρει πίσω τους ψηφοφόρους του κόμματος που άλλαξαν στρατόπεδο και ψήφισαν το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) στις βουλευτικές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου. Η AfD είναι επίσης επικριτική απέναντι στην ΕΕ.

«Η Επιτροπή πατρονάρει συχνά»

Ο Ζέεχοφερ ζήτησε συνεχείς ελέγχους στα γερμανικά σύνορα όσο η ΕΕ δεν μπορεί να προστατεύσει τα εξωτερικά της σύνορα και επέκρινε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον «διδακτικό» της τόνο απέναντι στα κράτη της ανατολικής Ευρώπης που έχουν αρνηθεί να δεχθούν αιτούντες άσυλο βάσει του συστήματος ποσοστώσεων της ΕΕ.

Η στάση αυτή είναι «αντιπαραγωγική», σημείωσε ο Ζέεχοφερ, προσθέτοντας: «Κάθε χώρα έχει την υπερηφάνειά της».

Ο συντηρητικός πολιτικός, το κόμμα του οποίου βρίσκεται στα δεξιά των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ, κάλεσε την ΕΕ να σταματήσει να παίρνει αποφάσεις «πάνω από τα κεφάλια» των κρατών-μελών.

«Η Επιτροπή της ΕΕ πατρονάρει συχνά», δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα.

«Χρειαζόμαστε να βάλουμε περισσότερη ενέργεια στον διάλογο για την κατανομή των προσφύγων. Αν συνεχίσουμε να διαπραγματευόμαστε με υπομονή, πλειοψηφία χωρών θα την υποστηρίξει», πρόσθεσε.

Αλλες χώρες θα μπορούσαν να συμβάλουν με άλλους τρόπους, ίσως στέλνοντας περισσότερο προσωπικό στα σύνορα της ΕΕ, ή συμβάλλοντας περισσότερο για κοινές μεθοριακές περιπολίες, υπογράμμισε.

Τα σχόλια αυτά του Ζέεχοφερ μπορεί να οξύνουν τις εντάσεις στον άβολο νέο «μεγάλο συνασπισμό» μεταξύ των συντηρητικών της Μέρκελ και των Σοσιαλδημοκρατών (SPD).

«Χρησιμοποιεί την υπουργική θέση για προεκλογική εκστρατεία»

Η Μέρκελ απέρριψε κατηγορηματικά το σχόλιο που έκανε ο Ζέεχοφερ την περασμένη εβδομάδα ότι το ισλάμ δεν ανήκει στην Γερμανία, υπογραμμίζοντας ότι οι 4 εκατομμύρια μουσουλμάνοι της Γερμανίας ανήκουν στη χώρα, όπως και η θρησκεία τους. Τα σχόλια του Ζέεχοφερ για το Ισλάμ επέκριναν επίσης κορυφαία στελέχη των Σοσιαλδημοκρατών.

Ο Γιοχάνες Καρς, μέλος του κοινοβουλίου και εκπρόσωπος της συντηρητικής πτέρυγας του SPD, κατηγόρησε τον Ζέεχοφερ ότι χρησιμοποιεί την νέα υπουργική του θέση για να κάνει προεκλογική εκστρατεία για το CSU στην Βαυαρία.

«Το να χτίζεις γέφυρες και όχι ν" ανοίγεις χαντάκια είναι ευθύνη όλων των αξιοπρεπών Γερμανών», δήλωσε στην εφημερίδα Handelsblatt.