Η διαδρομή του στο ποδόσφαιρο θα μπορούσε να συνοψίζεται και σε τρεις αριθμούς: 10 σύλλογοι, 9 χώρες, 1 εθνόσημο. Μπορεί να μη συνεγείρει τα πλήθη με το αγωνιστικό στυλ του και να αποτελεί τον εύκολο στόχο κάθε φορά που οι οπαδοί εξακοντίζουν βέλη κριτικής, ο Αλέξανδρος Τζιόλης όμως περιβάλλεται με εμπιστοσύνη από τον εκάστοτε ομοσπονδιακό τεχνικό και κατέχει ένα εθνικό ρεκόρ!

Ο 33χρονος μέσος είναι ο ένας από τους δύο Ελληνες που έχουν αγωνιστεί στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα ως μέλη 10 διαφορετικών συλλόγων. Μάλιστα, έχει θητεύσει σε περισσότερες χώρες σε σχέση με τον έτερο παίκτη τού κλειστού κλαμπ, τον Φάνη Γκέκα.

Οι συμμετοχές ανά ομάδα

Με ορμητήριο την Ελλάδα ο πολυταξιδεμένος Τζιόλης έπαιξε ακόμη σε Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Τουρκία, Σκωτία και εσχάτως σε Σαουδική Αραβία, ενώ συνυπολογίζεται στην καταμέτρηση και η Κύπρος.

Οι συμμετοχές του στην Εθνική επιμερίζονται ως εξής ανά σύλλογο: 18 με ΠΑΟΚ, 14 με Παναθηναϊκό, 8 με ΑΠΟΕΛ, 9 με Σανταντέρ, 6 με Σιένα, 6 με Αλ Φαϊχά, 3 με Καϊσερίσπορ, 2 με Βέρντερ Βρέμης, 2 με Μονακό και 2 με Χαρτς.

Ο 38χρονος Φάνης Γκέκας από την άλλη –που είναι ανενεργός ποδοσφαιρικά από το περασμένο καλοκαίρι –αγωνίστηκε στην Εθνική κατά τη θητεία του σε πέντε χώρες: Ελλάδα, Γερμανία, Αγγλία, Ισπανία και Τουρκία.

Οι δικές του 78 συμμετοχές με το εθνόσημο επιμερίζονται ανά σύλλογο ως εξής: 26 με Λεβερκούζεν, 10 με Παναθηναϊκό, 8 με Κόνιασπορ, 7 με Σάμσουνσπορ, 6 με Μπόχουμ, 6 με Αϊντραχτ Φρανκφούρτης, 4 με Χέρτα, 4 με Λεβάντε, 4 με Ακίσασπορ και 3 με Πόρτσμουθ.

Από κει και πέρα ο Τζιόλης με τις 70 συμμετοχές στην Εθνική βρίσκεται στην 22η θέση της σχετικής λίστας μαζί με τους Βασίλη Τσιάρτα και Νίκο Νταμπίζα. Ο Φάνης Γκέκας, που σταμάτησε στις 78, εμφανίζεται για λίγο ακόμα 11ος, καθώς έχει τον ίδιο αριθμό και ο εν ενεργεία Σωκράτης Παπασταθόπουλος (αλλά και ο παλαίμαχος Δημήτρης Σαραβάκος).

Σήμερα στις εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά (17.00) είναι προγραμματισμένη η πρώτη συγκέντρωση του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος ενόψει των φιλικών αγώνων με την Ελβετία (23/3, 20.00, ΟΑΚΑ) και την Αίγυπτο (27/3, 20.00, Letzigrund Stadion Ζυρίχης).

Αναλυτικά η αποστολή, που απαρτίζεται από 27 παίκτες: Καρνέζης (Γουότφορντ), Γιαννιώτης (Ατρόμητος), Μπάρκας (ΑΕΚ), Τοροσίδης (Μπολόνια), Μπακάκης (ΑΕΚ), Σταφυλίδης (Στόουκ), Μανωλάς (Ρόμα), Παπασταθόπουλος (Ντόρτμουντ), Λυκογιάννης (Κάλιαρι), Τζαβέλλας (Αλάνιασπορ), Ρέτσος (Λεβερκούζεν), Παπαδόπουλος Κυρ. (Αμβούργο), Ταχτσίδης (Ολυμπιακός), Τζιόλης (Αλ Φαϊχά), Πέλκας (ΠΑΟΚ), Κουρμπέλης (Παναθηναϊκός), Σάμαρης (Μπενφίκα), Ζέκα (Κοπεγχάγη), Φορτούνης (Ολυμπιακός), Μπακασέτας (ΑΕΚ), Μήτρογλου (Μαρσέιγ), Χριστοδουλόπουλος (ΑΕΚ), Καρέλης (Γκενκ), Γιαννιώτας (Βαγιαδολίδ), Δώνης (Στουτγάρδη), Λημνιός (ΠΑΟΚ) και Κουλούρης (ΠΑΟΚ).