Ολα τα δικονομικά ενδεχόμενα για την άσκηση έφεσης που μπορεί να οδηγήσει εκ νέου στο εδώλιο τον προσφάτως αθωωθέντα μητροπολίτη Αιγιαλείας και Καλαβρύτων Αμβρόσιο, εξετάζει στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής. Οπως έγινε γνωστό ο υπουργός θα ζητήσει άμεσα να του διαβιβαστούν τα πρακτικά της δίκης μαζί με το σκεπτικό της απόφασης προκειμένου να τα μελετήσει, να τα σταθμίσει για να καθορίσει –αν χρειαστεί –τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν σε σχέση με την υπόθεση αυτή.

Την ίδια πρακτική είχε ακολουθήσει ο Κοντονής και στην υπόθεση που αφορούσε την απαλλακτική απόφαση με κατηγορούμενο τον Αρτέμη Σώρρα.

ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΕΦΕΣΗΣ. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως αν συντρέχει λόγος μπορεί να ασκηθεί έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης. Ο αρμόδιος υπουργός Δικαιοσύνης, χωρίς να προδικάζει οποιαδήποτε μελλοντική δικονομική ενέργεια δική του ή πολύ περισσότερο των φυσικών δικαστών που θα ασχοληθούν με την υπόθεση αυτή, επισήμανε ότι «η Δικαιοσύνη είναι ο υπέρτατος προστάτης και θεματοφύλακας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ωστόσο, αν υπάρχουν στην υπόθεση αυτή παραφωνίες θα το δούμε και σε κάθε περίπτωση θα σταθμίσουμε τα δεδομένα. Εκτός αυτού οι αποφάσεις των δικαστηρίων ελέγχονται από τα αρμόδια δικαστικά όργανα».

Η υπόθεση έφτασε στη Δικαιοσύνη ύστερα από μήνυση για το αδίκημα της δημόσιας υποκίνησης μίσους ή βίας που κατέθεσαν εκπρόσωποι της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ με βάση τον αντιρατσιστικό νόμο.