Αλλεπάλληλες απεργιακές κινητοποιήσεις αποφάσισαν την Πέμπτη το βράδυ τα συνδικάτα των εργαζομένων στους γαλλικούς σιδηρόδρομους, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μεταρρύθμιση της κρατικής εταιρείας SNCF που προωθεί η κυβέρνηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Οι κινητοποιήσεις των σιδηροδρομικών θα ξεκινήσουν στις 3 Απριλίου και θα διαρκέσουν τρεις μήνες, μέχρι τις 28 Ιουνίου. Συνολικά, σε διάστημα τριών μηνών η απεργία θα διαρκέσει 36 ημέρες καθώς οι εργαζόμενοι θα απέχουν από τη δουλειά τους για δύο συνεχόμενα 24ωρα ανά πέντε ημέρες, όπως ανακοίνωσαν τα συνδικάτα.

Την Τετάρτη, η γαλλική κυβέρνηση ενέκρινε το νομοσχέδιο που θα εισαχθεί στο κοινοβούλιο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος για τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στους SNCF μετά την εθνικοποίηση των σιδηροδρόμων, τη δεκαετία του 1930. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η κατάργηση της μονιμότητας και της δυνατότητας για πρόωρη συνταξιοδότηση.

«Μακρά σύγκρουση… »

Οι συνδικαλιστικές ενώσεις «διαπιστώνουν ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία πρόθεση να διαπραγματευτεί» και «φέρει την ευθύνη για τη μακρά σύγκρουση» δήλωσε ο Λοράν Μπριν της CGT Cheminots, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των συνδικαλιστικών οργάνων.

Πρόκειται για «πρωτοποριακή κινητοποίηση», υπογράμμισε από την πλευρά του ο Ντιντιέ Ομπέρ του συνδικάτου CFDT Cheminots, δεδομένου ότι η απεργία θα καλύψει συνολικά 36 ημέρες, συμπεριλαμβανομένων των εαρινών διακοπών.

«Κακή είδηση» για τα 4,5 εκατομμύρια των Γάλλων που χρησιμοποιούν καθημερινά τα τρένα, χαρακτήρισε την εξέλιξη αυτή ο διευθυντής των SNCF Γκιγιόμ Πεπί, μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι TF1.

Τα συνδικάτα έχουν ήδη προγραμματίσει διαμαρτυρία για τις 22 Μαρτίου στο Παρίσι, την ίδια ημέρα που θα διαδηλώσουν στη γαλλική πρωτεύουσα και οι δημόσιοι υπάλληλοι.

Η υπουργός Μεταφορών Ελιζαμπέτ Μπορν τόνισε, μιλώντας στον ειδησεογραφικό σταθμό BFMTV, ότι η μεταρρύθμιση είναι «απαραίτητη» και χαρακτήρισε «ακατανόητη» τη στάση των συνδικάτων. «Δεν επιθυμώ την αντιπαράθεση αλλά τη διαπραγμάτευση», σημείωσε.