Η υπόθεση Σαββίδη, έτσι όπως εξελίσσεται μετά τα επεισόδια στην Τούμπα, αποτελεί πλέον την αιχμή του δόρατος της ΝΔ στην προσπάθειά της να ακυρώσει –με συγκεκριμένα στοιχεία και γεγονότα –τη ρητορική Τσίπρα περί «ηθικού πλεονεκτήματος της Αριστεράς». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επενδύσει σε αυτή την ρητορική ενόψει των εκλογών καθώς κανένα άλλο αφήγημα δεν μπορεί να βγει στο κυβερνών κόμμα. Ούτε η οικονομία ούτε η «καθαρή έξοδος από τα Μνημόνια» ούτε οι χειρισμοί στα εθνικά θέματα αποτελούν ισχυρά χαρτιά για τον Πρωθυπουργό στην πορεία προς τις κάλπες. Κατά συνέπεια, σύμφωνα με την εκτίμηση του προέδρου της ΝΔ, ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να θέσει και πάλι το δίλημμα περί «ηθικών» και «ανέντιμων» πολιτικών, περί «νέου» και «παλιού» πολιτικού συστήματος θολώνοντας την εικόνα με τη συγκρότηση διαφόρων Εξεταστικών και Προανακριτικών Επιτροπών.

Η απάντηση σε αυτή την κυβερνητική προσπάθεια δόθηκε από την Ουάσιγκτον όπου ήταν τις προηγούμενες ημέρες ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αφορούσε τη δημιουργία από τους ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ μιας «νέας διαπλοκής» που συγκροτήθηκε με αποκλειστικό στόχο την υποστήριξη της παρούσας κυβέρνησης. Στη ΝΔ έχουν ήδη χαρτογραφήσει αυτή τη νέα διαπλοκή –τα μέλη της, τις σχέσεις που το καθένα από αυτά είχε με μέλη της κυβέρνησης, καθώς και τον ρόλο που παίζει σε κρίσιμες στιγμές για την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα συνεχίσει να μιλά με «ονόματα και διευθύνσεις», κάτι που ήδη προκύπτει από τις πρώτες, προειδοποιητικές βολές που εκτοξεύονται από το πεδίο του Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και από υψηλόβαθμα γαλάζια στελέχη, όπως είναι ο αντιπρόεδρος του κόμματος Αδωνις Γεωργιάδης.

ΟΙ ΡΟΛΟΙ. Σε αυτή τη «νέα διαπλοκή», όπως την έχει ονομάσει ο πρόεδρος της ΝΔ, ξεχωριστό ρόλο θεωρούν στη ΝΔ ότι έχει ο Ιβάν Σαββίδης ο οποίος ενισχύθηκε σημαντικά μετά την αποτυχία ενός άλλου επιχειρηματία φίλου της κυβέρνησης να παίξει ρόλο στο νέο τοπίο που ήθελε η κυβέρνηση να δημιουργήσει στα ΜΜΕ. Πρόκειται για τον κατασκευαστή Χρήστο Καλογρίτσα, οποίος όμως κάηκε νωρίς με την υπόθεση με τα βοσκοτόπια. Αυτοί οι παίκτες είναι, κατά τη ΝΔ, οι δύο πυλώνες πάνω στους οποίους στηρίχθηκε η κυβερνητική προσπάθεια. Η έκρηξη δραστηριοτήτων του Ιβάν Σαββίδη τα τελευταία τρία χρόνια έχει μπει ήδη στο μικροσκόπιο των στελεχών της ΝΔ. Αφορμή αποτέλεσε η διαγραφή του προστίμου της ΣΕΚΑΠ μέσα από φωτογραφική τροπολογία, η επικράτησή του στον διαγωνισμό για τον ΟΛΘ, αλλά και η αγορά παραδοσιακού συγκροτήματος Τύπου έναντι ευτελούς (σε σχέση με την πραγματική αξία των τίτλων που αποκόμισε) τιμήματος. Είχε προηγηθεί η συνέντευξη – ποταμός του επιχειρηματία, ο οποίος κάθε άλλο παρά «κρύφτηκε» ως προς τις πολιτικές του προτιμήσεις. Παρομοίασε τον Αλέξη Τσίπρα με τον Βλαντίμιρ Πούτιν και… προέβλεψε ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα γίνει ποτέ του πρωθυπουργός». Ακόμη και τώρα, μετά τα επεισόδια στην Τούμπα, η οικογένεια Σαββίδη στοχοποιεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη επιχειρώντας να τον φέρει απέναντι στους οπαδούς του ΠΑΟΚ, μιας εξαιρετικά δημοφιλούς ομάδας στη Βόρεια Ελλάδα. Ωστόσο, όπως ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε, δεν προτίθεται να κάνει πίσω και αυτό πιστοποιείται από τη συνέχιση των δημόσιων τοποθετήσεών του για τις «στενές σχέσεις» τού εν λόγω επιχειρηματία προσωπικά με τον Πρωθυπουργό.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ. Η περίπτωση του κατασκευαστή Καλογρίτσα εντάσσεται επίσης από τη ΝΔ σε αυτό που οι ίδιοι ονομάζουν «νέα διαπλοκή». Δείχνουν τις φωτογραφίες του επιχειρηματία σε προεκλογικές εκδηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, θυμίζουν την υπόθεση με τα βοσκοτόπια και τις εγγυήσεις που έδινε προκειμένου να αποκτήσει μια από τις πολυπόθητες τηλεοπτικές άδειες στον διαγωνισμό του Νίκου Παππά και καταλήγουν στον τεμαχισμό του οδικού άξονα Πάτρα – Πύργος. Οπως καταγγέλλουν, ο τεμαχισμός έγινε κατά παράβαση του κοινοτικού δικαίου μόνο και μόνον για να μπορέσει η εταιρεία Καλογρίτσα να διεκδικήσει (και τελικά να κερδίσει) τους διαγωνισμούς καθώς δεν είχε τη δυνατότητα (λόγω πτυχίου της κατασκευαστικής εταιρείας που διαθέτει) να χτυπήσει συνολικά το έργο. Οι συμβάσεις ελέγχονται από τα στελέχη της ΝΔ και δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα απαιτήσει την επανάληψη του διαγωνισμού για το σύνολο του έργου.

Ο ΤΖΟΓΟΣ. Σε αυτά τα δύο πρόσωπα η ΝΔ προσθέτει το τελευταίο διάστημα και επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο ηλεκτρονικό στοίχημα. Μέχρι στιγμής δεν έχουν κατονομάσει συγκεκριμένα πρόσωπα αλλά φωτογραφίζουν τον Δημήτρη Μάρη, μέχρι πρότινος στενότατο συνεργάτη του Ιβάν Σαββίδη και διαχειριστή των ΜΜΕ που έχει αποκτήσει ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη μιλήσει για φοροδιαφυγή στο πεδίο του ηλεκτρονικού τζόγου και έχει καλέσει τον Πρωθυπουργό να τοποθετηθεί, χωρίς όμως να πάρει απάντηση. Εχει συνδέσει δε την κυβερνητική απραξία σε αυτόν τον τομέα με την εκδοτική στήριξη που –όπως είχε πει ο πρόεδρος της ΝΔ –παρέχουν στην κυβέρνηση «οι βαρόνοι του ηλεκτρονικού τζόγου».

Για τη ΝΔ έχει ξεχωριστή σημασία και η επίσκεψη σημαντικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στη Βενεζουέλα πριν από τις εθνικές εκλογές. Οι σχέσεις τους με τον δικηγόρο Αρτεμίου, το αντικείμενο του ταξιδιού, η «σιωπή» του ΣΥΡΙΖΑ για τα όσα γίνονται στη χώρα του Μαδουρο είναι ερωτήματα που έχουν τεθεί από την αξιωματική αντιπολίτευση και θα συνεχίσουν τα τίθενται.