Εννιά νησιά των Κυκλάδων έπαυσαν να ηλεκτροδοτούνται από τις ρυπογόνες και δαπανηρές πετρελαιοκίνητες μονάδες της ΔΕΗ και πλέον νοικοκυριά και επιχειρήσεις παίρνουν ρεύμα από το ηπειρωτικό σύστημα της χώρας.  

Σύρος, Πάρος, Νάξος, Κουφονήσι, Σχοινούσα, Ηρακλειά, Ιος, Σίκινος και Φολέγανδρος χάρη στην υποβρύχια διασύνδεση με το Λαύριο απολαμβάνουν πια ασφαλή ηλεκτροδότηση, ενώ ταυτόχρονα όλοι οι καταναλωτές θα διαπιστώσουν εξοικονόμηση στα ποσά που πληρώνουν για την παροχή Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) μέσω των λογαριασμών τους.

Ο ΑΔΜΗΕ ολοκλήρωσε το μεγαλύτερο μέρος του έργου της πρώτης φάσης διασύνδεσης των Κυκλάδων με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας και σε λίγες μέρες αναμένεται η ένταξη και της Μυκόνου στο ηπειρωτικό σύστημα.

Οι εκτιμήσεις του Διαχειριστή θέλουν από τον πρώτο κιόλας χρόνο της ηλεκτρικής διασύνδεσης των συνολικά 10 νησιών να εξοικονομούνται πόροι της τάξεως των 80 εκατ. ευρώ. Τα χρήματα αυτά επιβάρυναν το σύνολο των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Το έργο της πρώτης φάσης κόστισε 245 εκατ. ευρώ και η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ δρομολογεί και τη δεύτερη φάση, που προβλέπει αφενός την ενίσχυση της ασφάλειας του εφοδιασμού της Νάξου, αφετέρου την αναβάθμιση των υφιστάμενων καλωδιακών συνδέσεων Ανδρου – Τήνου και Ανδρου – Λιβαδιού (Εύβοια). Το έργο, ύψους 80 εκατ. ευρώ, που πρόκειται να ολοκληρωθεί εντός του 2019 θα συμβάλει αποφασιστικά στην ενίσχυση της αξιοπιστίας τροφοδότησης της Νάξου, της Πάρου και της Μυκόνου.

Επισπεύδεται δε και η τρίτη φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων, που περιλαμβάνει την πόντιση δεύτερου καλωδίου μεταξύ Λαυρίου και Σύρου. Το έργο, ύψους 100 εκατ. ευρώ, αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2020 αντί το 2022.

Και τα τρία στάδια της διασύνδεσης των Κυκλάδων θα αποφέρουν οφέλη 2,7 δισ. ευρώ σε βάθος εικοσαετίας.