Ο γραμματέας της Λέγκα του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι, είχε τηλεφωνικές συνομιλίες το βράδυ της Τετάρτης με τον υποψήφιο πρωθυπουργό των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι Ντι Μάιο, με τον προσωρινό γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος, Μαουρίτσιο Μαρτίνα και με τον Πιέτρο Γκράσο, επικεφαλής του αριστερού κινήματος Ελεύθεροι και Ισοι.

Κύριο αντικείμενο των συνομιλιών ήταν η διαδικασία εκλογής των νέων προέδρων Βουλής και Γερουσίας. Οι ψηφοφορίες αναμένεται να ξεκινήσουν στις 23 Μαρτίου.

Ο Λουίτζι Ντι Μάιο επανέλαβε ότι ως πρώτη πολιτική δύναμη της χώρας, το κίνημα Πέντε Αστέρων έχει το δικαίωμα να διεκδικήσει την προεδρία της Βουλής. Θα πρέπει να εξακριβωθεί αν η Λέγκα θα θελήσει να εξασφαλίσει την προεδρία της Γερουσίας, ή αν, για το αξίωμα αυτό, θα επιλεγεί, τελικά, κάποιο στέλεχος της κεντροαριστεράς.

Ολες οι πολιτικές δυνάμεις τονίζουν ότι οι επαφές αυτές αφορούν μόνον τα δυο θεσμικά αξιώματα των επικεφαλής της Γερουσίας και της Βουλής, και δεν σχετίζονται με τυχόν συμμαχίες για τον μελλοντικό σχηματισμό κυβέρνησης.

Μέρος των σχολιαστών, όμως, εκτιμά ότι θα μπορούσε να προκύψει, ενδεχομένως, και ευρύτερος πολιτικός διάλογος.