Οι πρόσφατες έφοδοι αστυνομικών στην υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας BVT και σπίτια στελεχών της έγιναν απόλυτα νόμιμα, διαβεβαίωσε η κυβέρνηση της Αυστρίας την Τετάρτη, προσπαθώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να διαλύσει το κλίμα υποψιών και ανησυχίας περί εκκαθαρίσεων στην υπηρεσία από μέρους της άκρας δεξιάς — η οποία ελέγχει το υπουργείο Εσωτερικών.

Η υπόθεση προκαλεί αναταραχή στο αυστριακό πολιτικό σκηνικό, λόγω των φόβων ότι οι Ελεύθεροι (FPÖ, το ακροδεξιό κόμμα που έγινε ο ήσσων εταίρος στον κυβερνητικό συνασπισμό τον Δεκέμβριο), προσπαθούν να εξακριβώσουν τι στοιχεία διαθέτει η υπηρεσία πληροφοριών στη διάθεσή της για οργανώσεις της άκρας δεξιάς, ή να εξοβελίσουν πολιτικούς τους αντιπάλους από τις τάξεις της BVT, παρότι αρνούνται πως έχουν τέτοιους σκοπούς.

Εξηγήσεις απαίτησε ο πρόεδρος της χώρας

Ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι χειρισμοί στην υπόθεση αυτή του φαίνονται «εξαιρετικά ασυνήθιστοι» και απαίτησε εξηγήσεις.

Κόμματα της αυστριακής αντιπολίτευσης ζήτησαν να συγκληθεί την επόμενη εβδομάδα προ ημερησίας διατάξεως συνεδρίαση της ολομέλειας της αυστριακής Βουλής για να συζητηθεί το θέμα.

Ωστόσο η εξέταση του υπουργείου Δικαιοσύνης κατέληξε στο συμπέρασμα πως ουδεμία παρατυπία υπήρξε στους χειρισμούς της υπόθεσης, περιλαμβανομένης της απόφασης οι έφοδοι να γίνουν από μονάδα ειδικευμένη στην αντιμετώπιση των συμμοριών των δρόμων, της οποίας ηγείται στέλεχος του FPÖ, ανέφερε η αυστριακή κυβέρνηση την Τετάρτη.

«Αυτό το πόρισμα επαληθεύει ότι οι ενέργειες που έγιναν ήταν νόμιμες», δήλωσε ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, το Λαϊκό Κόμμα (ÖVP, δεξιά) του οποίου ελέγχει το υπουργείο Δικαιοσύνης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

«Αναμένω ταχείες αποφάσεις της δικαιοσύνης όσον αφορά τις κατηγορίες», συμπλήρωσε ο Κουρτς, η κυβέρνηση του οποίου είναι η μοναδική στη δυτική Ευρώπη που συνεργάζεται με την άκρα δεξιά.

Ερευνα για κατάχρηση εξουσίας

Σε βάρος πέντε στελεχών της BVT διενεργείται έρευνα για κατάχρηση εξουσίας διότι δεν χειρίστηκαν ευαίσθητες, διαβαθμισμένες πληροφορίες ως όφειλαν, για παράδειγμα δεν διέγραψαν τις πληροφορίες ούτε κατέστρεψαν έγγραφα, ανέφερε το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Πέρα από τον επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για την Προστασία του Συντάγματος (Bundesamtes für Verfassungsschutz), Πίτερ Γκρίντλινγκ, ο οποίος έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα, η κυβέρνηση δεν έχει κατονομάσει τα άλλα στελέχη της υπηρεσίας που βαρύνουν οι κατηγορίες.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στην εφημερίδα Der Standard και το εβδομαδιαίο περιοδικό Profil την περασμένη εβδομάδα, μία από τις εφόδους έγινε στο σπίτι στελέχους της BVT, το οποίο θεωρείται μάρτυρας, όχι ύποπτος, όμως ηγείται του τμήματος της υπηρεσίας που έχει ως αρμοδιότητα τις εξτρεμιστικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένων αυτών της άκρας δεξιάς.

Κατά τη διάρκεια της εφόδου πιστεύεται ότι κατασχέθηκαν στοιχεία για ακροδεξιές οργανώσεις που είχε στη διάθεσή του, κατά τα δημοσιεύματα.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης αντιθέτως ανέφερε ότι ούτε κατασχέθηκαν ούτε προσπελάστηκαν επίσημα έγγραφα της BVT στην έφοδο, αλλά παραδέχθηκε πως είναι πιθανό τέτοια στοιχεία να βρίσκονται σε σκληρούς δίσκους και άλλα υλικά που έχουν σφραγιστεί και έχουν τεθεί στη διάθεση εισαγγελέων.

«Μας δημιουργήθηκαν περισσότερα ερωτήματα»

«Μόνο προσωπικά έγγραφα κατασχέθηκαν (…) διότι η υποψία εδώ είναι πως πληροφορίες που θα όφειλαν να έχουν καταστραφεί, αντιγράφηκαν σε προσωπικά έγγραφα», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Κρίστιαν Πίλνατσεκ σε χωριστή συνέντευξη Τύπου.

Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPÖ, αξιωματική αντιπολίτευση) επισήμαναν ότι οι κυβερνητικές διαβεβαιώσεις ούτε τους καθησύχασαν ούτε τους ικανοποίησαν.

«Σήμερα μας δημιουργήθηκαν περισσότερα ερωτήματα απ’ όσα απαντήθηκαν», τόνισε ο εκπρόσωπος του SPÖ για ζητήματα δικαιοσύνης, Χάνες Γιάρολιμ, σε ανακοίνωσή του.

«Προτρέπω όλους τους εμπλεκόμενους (…) να μην προσπαθήσουν να υποβαθμίσουν αυτή την υπόθεση, αλλά να βάλουν επιτέλους όλα τα χαρτιά τους στο τραπέζι», συμπλήρωσε.