Δύο μόλις εικοσιτετράωρα κράτησε η αισιοδοξία της ΕΛ.ΑΣ. για τις «αιφνιδιαστικές και επιτυχημένες» επιχειρήσεις εκκένωσης κατειλημμένων κτιρίων.

Με μια αιφνιδιαστική επιδρομή, χθες στις πέντε το απόγευμα νεαροί αντιεξουσιαστές έκαναν κίνηση… ΜΑΤ. Ορμησαν και ανακατέλαβαν το κτίριο της οδού Καλλιδρομίου 74, γνωστό ως κατάληψη Gare, διασύροντας για μια ακόμα φορά την Αστυνομία.

Οι δυνάμεις των ΜΑΤ φαίνεται ότι ήταν καταπονημένες από τους άγριους ξυλοδαρμούς και τις επιθέσεις εναντίον διαδηλωτών που είχαν σημειωθεί λίγη ώρα πριν στην περιοχή των Εξαρχείων και δεν αντέδρασαν. Μια Ομάδα Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ) με δυο τζιπ, σύμφωνα με καταγγελία, σταμάτησε για λίγο στη διασταύρωση της Καλλιδρομίου με τη Ζωσιμάδων, αλλά δεν έκανε καμία επέμβαση και αποχώρησε. Η δικαιολογία για το φιάσκο, σύμφωνα με αστυνομικούς κύκλους, ήταν ότι η ΕΛ.ΑΣ. είχε την υποχρέωση να εκκενώσει και να παραδώσει το κτίριο στον ιδιώτη ιδιοκτήτη και όχι να πάρει μέτρα φρούρησής του.

ΤΟ ΔΙΣ ΕΞΑΜΑΡΤΕΙΝ. Το κτίριο της οδού Καλλιδρομίου ήταν ένα από τα τρία κατειλημμένα –τα άλλα δύο ήταν στην οδό Ζαΐμη και στην οδό Ματρόζου στο Κουκάκι –που εκκενώθηκαν από την Αστυνομία την περασμένη Δευτέρα.

«Η Gare βρίσκεται πάλι στα χέρια του κινήματος. Ενα σώμα αλληλέγγυων συντρόφων ανακατέλαβε το κτίριο. Είναι και θα παραμείνει έδαφος κονωνικής αντίστασης και αυτοοργάνωσης» σύμφωνα με τη διαδικτιακή ανάρτηση των καταληψιών.

Η συγκεκριμένη κατάληψη είναι το Βατερλώ της ΕΛ.ΑΣ. Δεν είναι η πρώτη φορά που επαναλαμβάνεται το σκηνικό της εκκένωσης από τα ΜΑΤ και της ανακατάληψης του κτιρίου λίγες ημέρες αργότερα από τους αναρχικούς.

Η προηγούμενη αστυνομική επέμβαση εκκένωσης είχε γίνει στις 26 Νοεμβρίου, αλλά πριν περάσουν δέκα ημέρες ομάδες αντιεξουσιαστών επέστρεψαν και ανακατέλαβαν το χώρο.

Επιδρομή έγινε και χθες λίγο μετά τα μεσάνυχτα με σκοπό την ανακατάληψη του κτιρίου στην οδό Ματρόζου στο Κουκάκι. Περίπου 80 νεαροί εφοδιασμένοι με πέτρες, μάρμαρα, ακόμα και πυροσβεστήρες, επιχείρησαν να πλησιάσουν το κτίριο. Βρέθηκαν όμως αντιμέτωποι με αστυνομικούς των ΜΑΤ που τους απώθησαν κάνοντας χρήση χημικών.