Την τακτική συγκεκριμένων εταιρειών να προμηθεύουν με ελάχιστες ποσότητες φαρμάκων την αγορά κατήγγειλε η διοίκηση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου στη διάρκεια συνάντησης που είχε με την πρόεδρο του ΕΟΦ, με την πρόεδρο του ΕΟΦ Αικατερίνη Αντωνίου και τον αντιπρόεδρο Ηλία Γιαννόγλου.

Στη συνάντηση, ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Κυριάκος Θεοδοσιάδης, παρέθεσε στοιχεία για τις ελλείψεις που καταγράφονται καθημερινά στα φαρμακεία και εξέθεσε την μεγάλη ταλαιπωρία που υφίστανται χιλιάδες άνθρωποι, οι οποίοι αναγκάζονται να πηγαίνουν από φαρμακείο σε φαρμακείο για να βρουν το φάρμακο που πρέπει. Χωρίς να μπορούν αυτό πάντα να το κάνουν καθώς πολλοί είναι ηλικιωμένοι άνθρωποι. 

«Η κατάσταση γίνεται ολοένα και πιο πιεστική και δεν βελτιώνεται. Από την άλλη πλευρά ορισμένες φαρμακοβιομηχανίες κατά διαστήματα κλείνουν την στρόφιγγα διάθεσης σκευασμάτων και δημιουργούνται συνεχώς ελλείψεις στην αγορά», ανέφερε ο κ. Θεοδοσιάδης.

Όπως είπε, τα φάρμακα που λείπουν από την αγορά είναι σχεδόν όλων των κατηγοριών. Σε κάποιες από αυτές, τα φάρμακα μπορούν να αντικατασταθούν από παρόμοια που υπάρχουν στην αγορά, αλλά σε πολλές περιπτώσεις αυτό δεν είναι εφικτό. Γεγονός είναι, είπε, ότι σχεδόν ποτέ ο ασφαλισμένος δεν μπορεί με μια επίσκεψη στο φαρμακείο να παραλάβει όλα τα φάρμακα που έχει συνταγογραφήσει ο θεράπων γιατρός και στην ποσότητα που επιθυμεί.

Πέραν όμως της ταλαιπωρίας, συμπλήρωσε ο κ. Θεοδοσιάδης, η καθυστέρηση λήψης της φαρμακευτικής αγωγής, μπορεί να έχει και δυσμενείς συνέπειες για συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών. «Τα αποτελέσματα αυτά δεν μπορεί κανείς να τα υπολογίσει, διότι πολλές φορές επιδρούν σωρευτικά σε βάθος χρόνου».

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ Κυριάκος Θεοδοσιάδης, δήλωσε ότι οι φαρμακοποιοί αγωνιούν καθημερινά για να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς και η Πολιτεία και ο ΕΟΦ οφείλουν να προστατεύσουν ασθενείς και φαρμακοποιούς. «Ο ΕΟΦ οφείλει να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες που θα διασφαλίσουν την επάρκεια όλων των σκευασμάτων στην ελληνική αγορά και να προστατεύσει με κάθε τρόπο την Δημόσια Υγεία, προς όφελος των ασθενών», κατέληξε.