Η συνάντηση Τσίπρα – Θεοδωράκη επισήμως έγινε για το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας. Ωστόσο, οι αντιδράσεις από την παρουσία του Ποταμιού στο Μαξίμου και τα κοινά σχόλια με τον Αλέξη Τσίπρα (έστω και για τη βία στα γήπεδα) ήταν τέτοιες, που μάλλον δικαιώνουν εκείνους που αντιλήφθηκαν ένα πολιτικό παιχνίδι και ελιγμούς πίσω από τη συνάντηση των δύο στο Μαξίμου.

Για την κυβέρνηση, η πρόταση Θεοδωράκη για τη σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας αποτελεί βάση συζήτησης, η οποία όμως θα γίνει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Ο Νίκος Κοτζιάς επεξεργάζεται μεν σχέδιο για Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, όχι όμως διακομματικό, έτσι όπως προτείνει Το Ποτάμι. Τότε οι δύο άνδρες γιατί συναντήθηκαν; Ο Θεοδωράκης στάθηκε στην «πατριωτική ευθύνη» του για να δώσει μια εξήγηση.

Κατά πληροφορίες, η συζήτηση επεκτάθηκε γρήγορα σε πολλά ανοιχτά θέματα. Από την εξωτερική πολιτική μέχρι και την κυβερνητική συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Οι ίδιες πηγές θέλουν τον Τσίπρα να εξήγησε στον Θεοδωράκη τη δυσκολία του θέματος των δύο ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία, καθώς η Αθήνα αναμένει την αποσαφήνιση της κατάστασης τις επόμενες ημέρες, οπότε και θα κριθούν πολλά για την ελληνική στάση.

Στο Μακεδονικό (πεδίο όπου δοκιμάζεται η εταιρική σχέση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ), ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε αποφασισμένος να προχωρήσει σε λύση –με επιτάχυνση μετά το Πάσχα -, αν και γνωρίζει ότι ο Πάνος Καμμένος πολύ δύσκολα θα αλλάξει άποψη και δεν θα στηρίξει μια ονομασία με τον όρο Μακεδονία, που εν τω μεταξύ στηρίζει ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, από την πλευρά του, δεν φάνηκε να ενοχλείται (κάθε άλλο μάλιστα) από τη «συντροφική γκρίνια» που προκάλεσε η συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό. «Σε θέματα που τα έχει κάνει σημαία, όπως η εθνική συνεννόηση, δεν πρόκειται να υποχωρήσει» εξηγούν συνομιλητές του Θεοδωράκη, σχολιάζοντας τον εκνευρισμό κορυφαίων στελεχών του Κινήματος Αλλαγής. Η συνάντηση των δύο, πάντως, είχε παρενέργειες και στο άλλο στρατόπεδο, αυτό των ΑΝΕΛ. Με δεδομένη την καχυποψία πλέον που αναδείχθηκε στις σχέσεις των κυβερνητικών εταίρων, ο βουλευτής Δημήτρης Καμμένος επιτέθηκε στον Θεοδωράκη, χαρακτηρίζοντάς τον «ρεζέρβα», εμπρός στο ενδεχόμενο να στηρίξει την κυβέρνηση. Την ίδια ώρα, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην αναπληρώτρια υπουργός Σία Αναγνωστοπούλου άδειαζε τον Πάνο Καμμένο λέγοντας ότι ο υπουργός Αμυνας πρέπει να ακολουθεί τη γραμμή του Πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών στα ελληνοτουρκικά.

ΧΑΜΗΛΟΙ ΤΟΝΟΙ. Στην άλλη όχθη, η συζήτηση που είχε προηγηθεί χθες το μεσημέρι ανάμεσα στα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής κινήθηκε σε αναπάντεχα χαμηλούς τόνους –μετά τη δημόσια λογομαχία της Φώφης Γεννηματά και του Σταύρου Θεοδωράκη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πολλοί είχαν ποντάρει σε μια συζήτηση πολλών ντεσιμπέλ. Ομως, τόσο η επικεφαλής του νέου φορέα όσο και άλλα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου αντιμετώπισαν ψύχραιμα την κατάσταση. Οι ενστάσεις τους για τη συνάντηση του Σταύρου Θεοδωράκη βασίστηκαν σε δύο άξονες: στο λάθος τάιμινγκ της συνάντησης, λίγες μόνο μέρες πριν από το ιδρυτικό Συνέδριο του νέου φορέα, και στο γεγονός ότι το ραντεβού αιφνιδίασε, χωρίς να υπάρξει πρότερη ενημέρωση. Κάποιοι εκ των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου επεσήμαναν πως ίσως θα ήταν καλύτερα να μη δεχτεί να πάει στη συνάντηση, όμως η Φώφη Γεννηματά τόνισε πως από τη στιγμή που ο Πρωθυπουργός ζητάει συνάντηση, δύσκολα θα μπορούσε να μην ανταποκριθεί, για θεσμικούς λόγους.

ΧΩΡΙΣ ΤΡΙΓΜΟΥΣ. Η συζήτηση, λένε στη Χαριλάου Τρικούπη, έδειξε πως το ζήτημα ξεπεράστηκε χωρίς να προξενήσει περαιτέρω τριγμούς. Ο Θεοδωράκης, άλλωστε, μετά τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό προσπάθησε να εκτονώσει ακόμη περισσότερο την ατμόσφαιρα, τονίζοντας τη σημασία που δίνει η Γεννηματά στην εθνική συνεννόηση, ενώ ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται θέμα συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ και Ποταμιού. «Εχουμε άλλη άποψη για τη διακυβέρνηση της χώρας και συγκρουόμαστε σχεδόν καθημερινά με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ» ανέφερε ο Θεοδωράκης. Πρόσθεσε ωστόσο ότι «αισθανόμαστε την πατριωτική ευθύνη να διαχωρίζουμε τα πράγματα. Αλλα είναι τα εσωτερικά ζητήματα και άλλα τα μεγάλα πατριωτικά ζητήματα». Για το περιεχόμενο της συζήτησης με τον Αλέξη Τσίπρα ο Θεοδωράκης ενημέρωσε χθες το βράδυ και τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου του νέου φορέα.