Μόνο μέσω ειδικής εφαρμογής της ΗΔΙΚΑ θα μπορούν οι άνεργοι και τα άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ) να ενεργοποιούν την προσωποποιημένη ηλεκτρονική κάρτα τους Ath.ena Card για τις δωρεάν μετακινήσεις τους με τις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας. Η εφαρμογή αυτή της ΗΔΙΚΑ τέθηκε μόλις χθες σε λειτουργία, στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://www.idika.gr/athenacard. Η διαδικασία για την ενεργοποίηση των καρτών των ανέργων και των ΑμεΑ προϋποθέτει οι δύο συγκεκριμένες κατηγορίες δικαιούχων να έχουν ήδη προμηθευτεί από τον ΟΑΣΑ την προσωποποιημένη κάρτα Ath.ena Card.

Η ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ. Οι άνεργοι και τα ΑμεΑ θα πρέπει να την ενεργοποιήσουν, προχωρώντας στα εξής βήματα:

– Από υπολογιστή να μπουν στην ηλεκτρονική εφαρμογή της ΗΔΙΚΑ https://www.idika.gr/athenacard,με τη χρήση των κωδικών του Taxisnet. Ο δικαιούχος, αφού συμπληρώσει τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ, κάνει κλικ στην επιλογή «Δημιουργία Νέας Κάρτας», όπου καταχωρίζει τον 16ψήφιο αριθμό της προσωποποιημένης ηλεκτρονικής κάρτας του Ath.ena Card.

– Ακολουθεί η επαλήθευση της κάρτας με τη συμπλήρωση του οκταψήφιου προσωπικού κωδικού αριθμού (PIN) που είχε χρησιμοποιηθεί και για την αρχική έκδοση της κάρτας από τον ΟΑΣΑ.

– Επειτα ο δικαιούχος καλείται να επιλέξει την κατηγορία του δωρεάν κομίστρου, ανάμεσα σε αυτές των Ανέργων και Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ). Αφού δώσει ηλεκτρονικά τη συγκατάθεσή του, η κάρτα ενεργοποιείται και εμφανίζεται το μήνυμα «Η κάρτα είναι έτοιμη για χρήση».

– Ωστόσο οι δικαιούχοι για να μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν στα μέσα μαζικής μεταφοράς θα πρέπει να τη φορτίσουν με το δωρεάν κόμιστρο στα αυτόματα μηχανήματα, τα οποία βρίσκονται στους σταθμούς του μετρό και σε άλλα σημεία.

Οι δικαιούχοι (άνεργοι, ΑμεΑ) που δεν έχουν εκδώσει ακόμη προσωποποιημένη κάρτα του ΟΑΣΑ μπορούν να καταθέσουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους στη διεύθυνση www.athenacard.gr είτε να μεταβούν απευθείας στα εκδοτήρια των καρτών του ΟΑΣΑ. Οπως ανακοίνωσε η ΗΔΙΚΑ, το δικαίωμα της δωρεάν μετακίνησης θα πιστοποιείται μέσω της ειδικής εφαρμογής της (www.idika.gr) μέχρι τα τέλη Μαρτίου. Την ερχόμενη Πέμπτη 15 Μαρτίου θα ολοκληρωθεί το κλείσιμο και των πυλών των ΑμεΑ (για τους υπόλοιπους επιβάτες οι πύλες έχουν ήδη κλείσει) στους σταθμούς: Σύνταγμα, Ανθούπολη, Περιστέρι, Σεπόλια, Ηλιούπολη, Αλιμος, Αργυρούπολη, Ελληνικό, Αγία Μαρίνα, Κεραμεικός, Χολαργός, Νομισματοκοπείο, Αγία Παρασκευή, Χαλάνδρι, Ταύρος, Μαρούσι, Αγιος Αντώνιος, Αγιος Δημήτριος, Αιγάλεω, Ελαιώνας και Δουκίσσης Πλακεντίας.