Τις παραμονές των εκλογών του Ιανουαρίου 2015 ο Αλέξης Τσίπρας υποσχόταν, μεταξύ πολλών άλλων, ότι θα μας απαλλάξει από τον νεοποτισμό (νεποτισμό ήθελε να πει, αλλά ακόμα μάθαινε) κι από τη διαπλοκή. Εκτοτε, ο νεοποτισμός πάει άριστα, το μαρτυρούν οι λίστες των διορισμών.

Με τη διαπλοκή τα πράγματα είναι λίγο πιο πολύπλοκα. Ο Ιβάν Σαββίδης, για παράδειγμα, επιχειρηματίας από τη Ρωσία που ανακατεύτηκε με τα μίντια και το ποδόσφαιρο, εμφανίστηκε σαν λαγός της κυβέρνησης (κατά τη δική του δήλωση) όταν παίζονταν οι τηλεοπτικές άδειες.

Η κυβέρνηση προσπαθούσε πάντα να κρατά τα προσχήματα. Παρίστανε ότι ο λαγός είναι ξένος, αδέσποτος. Ωστόσο, σε ανύποπτο χρόνο, στις 3/5/2017, ο Μεγάλος Δάσκαλος της δημοσιογραφίας που έγραφε στην τελευταία σελίδα της «Αυγής», πριν γίνει ο άρχων των μιντιακών υπογείων του Μαξίμου, είχε εκφράσει όχι απλή ευαρέσκεια αλλά θαυμασμό για τον Ιβάν. Για τον Θανάση Καρτερό, είναι ο Ιβάν ο Τρομερός. Που υπογράφουν «συμβόλαια ηθικής του δολοφονίας» επειδή ο Ιβάν αποφάσισε «να παίξει μόνος του, για τους δικούς του λόγους. Να αποκτήσει κανάλι. Να σπάσει την ομοφωνία της προπαγάνδας τους. Και σαν να μην έφτανε αυτό, εκφράζει –άκου πράγματα! –συμπάθειες για τον Τσίπρα. Και αντιπάθειες για τον Κυριάκο. Δηλαδή, για στάσου: Θα κάνει κανάλι που δεν θα λέει τον Τσίπρα ψεύτη, απατεώνα, ανίκανο; Δεν θα το κοσμεί ο Πρετεντέρης; Δεν θα ανυμνεί τον Κυριάκο; Ε, όχι. Το έθνος δεν θα ανεχτεί τέτοια ντροπή. Διότι έτσι μπορεί να φτάσουμε αύριο στο κατάντημα να πάρει και ο ΠΑΟΚ πρωτάθλημα…».

Η αλήθεια είναι ότι ο λαγός της κυβέρνησης, όντως, ήθελε πρωτάθλημα και το ήθελε τώρα. Ηθελε την καταξίωση της νίκης. Ηθελε να δείξει ότι αυτός, μόνος, καθαρίζει για τον λαό του ΠΑΟΚ, τον λαό του. Είχε βεβαίως την εύνοια του ΣΥΡΙΖΑ –όχι μόνο στην μπάλα, αλλά και στις επιχειρήσεις, στα παραγοντιλίκια, στα ΜΜΕ. Αλλά και την εύνοια όλου του κόσμου να έχεις, δεν αρκεί. Δεν αρκούν οι ιδιωτικοί στρατοί. Ούτε η προκλητική εύνοια ενός διαιτητικού δικαστηρίου. Ούτε καν ένα περίστροφο.

Λαγός την πτέρην έσειε, κακό του κεφαλιού του. Ο Ιβάν Σαββίδης είναι βαθιά μέσα στη συριζαϊκή διαπλοκή –και η κυβέρνηση δεν μπορεί να ακυρώσει όλα τα πεπραγμένα του, όπως επιχειρεί να κάνει με το πρωτάθλημα. Θα είναι πάντα μπροστά της.