«Χρόνος για χάσιμο δεν υπάρχει. Η ελληνική κυβέρνηση έχει 100 ημέρες για να ολοκληρώσει τα 88 προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης και να συμφωνήσει με τους δανειστές για την αναπτυξιακή στρατηγική, την ελάφρυνση του χρέους και τη μεταμνημονιακή περίοδο που θα συνοδεύεται με πολιτικές δεσμεύσεις και μεταρρυθμίσεις». Το μήνυμα αυτό έστειλαν στην Αθήνα οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup όπου έδωσαν και τυπικά το πράσινο φως για την εκταμίευση της υποδόσης των 5,7 δισ. ευρώ η οποία αναμένεται στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου.

«Η Ελλάδα πρέπει να ολοκληρώσει τα 88 προαπαιτούμενα εγκαίρως» δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο προσθέτοντας ότι «αυτό είναι προϋπόθεση και για να υπάρξει ελάφρυνση χρέους». Η συζήτηση για το ελληνικό χρέος θα γίνει στο Eurogroup της 24ης Απριλίου στη Σόφια, όπου στο επίκεντρο θα βρεθεί η γαλλική φόρμουλα που θα ανοίγει τον δρόμο για παρεμβάσεις στο χρέος ανάλογα με τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Εκεί, η Ελλάδα θα πρέπει να παρουσιάσει και το πρόγραμμα αναπτυξιακής στρατηγικής για την επόμενη μέρα. «Στο μέτωπο του χρέους τα πράγματα προχωράνε. Ενημερωθήκαμε ότι η τεχνική δουλειά σε ό,τι αφορά τον γαλλικό μηχανισμό σύνδεσης χρέους με ανάπτυξη προχωρά καλά», είπε ο Μάριο Σεντένο προσθέτοντας πως στόχος είναι να ευθυγραμμιστεί η μελλοντική εξόφληση των δανείων του EFSF και οι μελλοντικές πληρωμές με την ανάπτυξη ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα.

ΟΙ 100 ΗΜΕΡΕΣ. Ο ευρωπαίος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, αφού ανέφερε πως απέχουμε 100 ημέρες από το Eurogroup του Λουξεμβούργου της 21ης Ιουνίου, είπε πως έως τότε θα πρέπει να δέσουν όλα τα συστατικά για το πρόγραμμα. «Θα πρέπει να επιταχύνουμε. Να μη χάσουμε το momentum. Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο», σημείωσε και προσέθεσε πως πρέπει να υπάρξει εποικοδομητική διάθεση από όλα τα μέρη. «Δεν πρέπει να ξεγελιόμαστε. Η ολοκλήρωση 88 προαπαιτούμενων είναι πολύ απαιτητική». «Στόχος είναι στις 21 Ιουνίου να πάρουμε σημαντικές αποφάσεις» τόνισε. Ενώ και ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ προειδοποίησε ότι «το πρόγραμμα ολοκληρώνεται τον Αύγουστο, οι προθεσμίες είναι σφικτές και ο στόχος μας είναι όλα να έχουν τελείωσε έως τις 21 Ιουνίου».

Ο ευρωπαίος επίτροπος σημείωσε ακόμα ότι ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας έχει δεσμευτεί να παρουσιάσει στο Eurogroup πριν το Πάσχα τη στρατηγική της χώρας για την ανάπτυξη και αυτό είπε αποτελεί τεστ αξιοπιστίας για τη συνέχιση των συζητήσεων.

«Η στρατηγική θα μας παρουσιαστεί πριν το ελληνικό Πάσχα. Θα πρέπει οι ελληνικές Αρχές να έχουν την ιδιοκτησία της στρατηγικής για την ανάπτυξη, δεν μπορεί να υπάρξει τέταρτο πρόγραμμα» ανέφερε.

«Στόχος είναι η Ελλάδα να είναι μια κανονική χώρα στην καρδιά της ευρωζώνης και αυτή η επώδυνη ιστορία να αποτελέσει παρελθόν» επισήμανε για να προσθέσει ότι η στρατηγική για την ανάπτυξη «θα έχει αντίκτυπο και στην ανάλυση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους».