Η Βρετανία θα απαντήσει, αν βρει ποιος κρύβεται πίσω από την επίθεση σε έναν Ρώσο πρώην διπλό πράκτορα και την κόρη του στην πόλη Σάλσμπερι στη Βρετανία, δήλωσε την Δευτέρα ο εκπρόσωπος της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι.

Ο εκπρόσωπος έκανε το σχόλιο αυτό την ώρα που η πρωθυπουργός προήδρευε έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας που είχε στόχο να σταθμιστεί η απάντηση που θα δοθεί στην δηλητηρίαση με νευροπαραλυτικό παράγοντα του Σεργκέι Σκριπάλ, ο οποίος είχε αποκαλύψει μυστικά στην βρετανική υπηρεσία πληροφοριών και βρέθηκε αναίσθητος μαζί με την κόρη του στις 4 Μαρτίου σε ένα παγκάκι έξω από εμπορικό κέντρο στην πόλη Σάλσμπερι.

«Νομίζω ότι το υπουργικό συμβούλιο (…) είναι πολύ σαφές στο ότι πρόκειται για μια έρευνα που συνεχίζεται, στο ότι είναι σημαντικό να επιτρέψουμε στην αστυνομία να συνεχίσει τη δουλειά της», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

«Αν φτάσουμε στο σημείο που θα μπορούμε να αποδώσουμε σε κάποιον την επίθεση αυτή, τότε θα το κάνουμε και η κυβέρνηση θα δώσει μια κατάλληλη απάντηση», σημείωσε.

«Ενημερωθήκαμε ότι υπήρξε περιορισμένη μόλυνση στην παμπ Mill και το εστιατόριο Zizi στο Σάλσμπερι», δήλωσε νωρίτερα η Τζένο Χάρις αξιωματούχος των υπηρεσιών υγείας της Βρετανίας.

Σύμφωνα με το BBC, ίχνη της τοξικής ουσίας εντοπίστηκαν πάνω και γύρω από το τραπέζι όπου γευμάτισε ο Σκριπάλ και η κόρη του στις 4 Μαρτίου.

«Ενδέχεται να υπάρχει ένας πολύ μικρός κίνδυνος για την υγεία που να συνδέεται με την επανειλημμένη επαφή με αντικείμενα που ίσως έχουν μολυνθεί», εξήγησε η ίδια, διαβεβαιώνοντας ωστόσο ότι ο κίνδυνος για το κοινό είναι «μικρός».

Όσα αντικείμενα επιδέχονται μόνο στεγνό καθάρισμα θα πρέπει να τοποθετηθούν «σε κλειστές πλαστικές σακούλες» και «να κρατηθούν σε ασφαλές σημείο» μέχρι νεοτέρας.

Σύμφωνα με τους Times, η Μέι είναι πιθανό μετά τη συνάντηση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας να ανακοινώσει την εμπλοκή της Ρωσίας στην υπόθεση αυτή.