Με τέσσερις προφυλακίσεις κατηγορουμένων και άλλους επτά ελεύθερους με ή χωρίς κανέναν περιοριστικό όρο, σφραγίστηκε το πρώτο μέρος της κύριας ανάκρισης που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και αφορά τη δράση της ακροδεξιάς οργάνωσης Compat 18 Hellas. Ο φερόμενος ως αρχηγός της οργάνωσης και τρία ακόμα μέλη, τα οποία με βάση το προανακριτικό υλικό είχαν συγκεκριμένο ρόλο στο πλαίσιο των επιθέσεων σε στέκια αντιεξουσιαστών και μεταναστών, μπορεί να αρνήθηκαν απολογούμενοι τη συμμετοχή τους στην εγκληματική οργάνωση όπως περιγράφεται στο βαρύ κατηγορητήριο, αλλά εκ του αποτελέσματος αποδείχθηκε ότι δεν έπεισαν τον δικαστή και τον εισαγγελέα. Ετσι, μετά το τέλος της απολογίας τους, το Σάββατο ανακρίτρια και εισαγγελέας ομόφωνα έδειξαν στους τέσσερις κατηγορούμενους τον δρόμο για τη φυλακή.

Εκτός από το πρόσωπο που και στο διαβιβαστικό της Ασφάλειας εμφανίζεται ως αρχηγός, την ίδια ποινική μεταχείριση είχαν και τρεις ακόμη συγκατηγορούμενοί του. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τέσσερις κατηγορούμενοι που κρίθηκαν προφυλακιστέοι φέρεται να ομολόγησαν ενώπιον της ανακρίτριας τη συμμετοχή τους σε επιμέρους αξιόποινες πράξεις, αλλά αρνήθηκαν ότι είχαν ενταχθεί ή ότι συμμετείχαν σε εγκληματική οργάνωση.

Ενας μάλιστα εκ των προφυλακισμένων εμφανίζεται –κατά τις ίδιες πληροφορίες –να ομολογεί τη συμμετοχή του σε δύο επιθέσεις ισχυριζόμενος ότι ενήργησε υπό καθεστώς πίεσης. Στη απολογία του φέρεται να υποστήριξε ότι ο εμφανιζόμενος ως αρχηγός της οργάνωσης «με πίεσε να πράξω την πρώτη εμπρηστική επίθεση στην οποία προέβην –κατόπιν αρκετών αναβολών –όχι με αυτόνομη βούληση, αλλά υπό το καθεστώς πίεσης. Εντούτοις η δεύτερη εμπρηστική επίθεση έλαβε χώρα υπό συνθήκες απόλυτης πίεσης και ψυχικού εξαναγκασμού από τον «Τσαμπανίκα» (σ.σ. ψευδώνυμο που κατά τις Αρχές χρησιμοποιούσε ο κατηγορούμενος ως αρχηγός) και δη υπό το καθεστώς τρόμου, αφού ο τελευταίος μού είχε δημιουργήσει με απόλυτη σαφήνεια την εντύπωση πως αν τολμούσα να απαγκιστρωθώ, θα πάθαινα κακό (εγώ ή η οικογένειά μου). Στην πραγματικότητα οι δράσεις που μου άρεσαν ήταν τα γκράφιτι και το κάψιμο της τούρκικης σημαίας, τα οποία και θεωρώ ότι ούτε την έννομη τάξη διασάλευσαν, αλλά ούτε και ανήθικα ήταν. Εξάλλου, τέτοια βίντεο με γκράφιτι είδα στο site που τηρούσε ο «Τσαμπανίκας» και θέλησα να συμμετάσχω».

Τον ρόλο του αρχηγού απολογούμενος αρνήθηκε ο 35χρονος κατηγορούμενος αρνούμενος επίσης οποιαδήποτε σχέση με εγκληματική οργάνωση. Πάντως, ο συγκεκριμένος με βάση τα στοιχεία των αστυνομικών Αρχών φέρεται να είχε συγκεκριμένο ρόλο, καθώς όπως προκύπτει από το σχετικό διαβιβαστικό φέρεται ότι:

n Καθόριζε τους στόχους και τον τρόπο δράσης της οργάνωσης, δίνοντας στα μέλη της σαφείς εντολές – οδηγίες και θωρακίζοντας τον τρόπο επικοινωνίας του δίνοντάς τες μέσω Διαδικτύου (χρήση facebook και Μessenger).

Ανέθετε στα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης τους ρόλους και τα καθήκοντα που εξυπηρετούσαν τους σκοπούς που εκείνος είχε καθορίσει.

Παρείχε ασφάλεια – προστασία στα μέλη της οργάνωσής του σε περίπτωση που χρειάζονταν, όπως νομική προστασία.

Είχε την ευθύνη για τις αναρτήσεις της οργάνωσης στις ιστοσελίδες που διατηρεί ή διατηρούσε στο Διαδίκτυο.

Συνέλεγε φωτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό που του απέστελλαν από τις δράσεις που πραγματοποιούσαν τα μέλη της οργάνωσης, το οποίο στη συνέχεια επεξεργάζονταν και το χρησιμοποιούσε είτε στη δημιουργία οπτικοακουστικού υλικού είτε κειμένων, που αμφότερα σχετίζονταν με δημοσιεύσεις αναλήψεων ευθύνης της οργάνωσης ή δημοσιεύσεις προπαγανδιστικού και ιδεολογικού περιεχομένου.

Ο τρίτος κατηγορούμενος που κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος παραδέχθηκε τη συμμετοχή του μόνο σε επιμέρους πράξεις ενώ ένας ακόμα υποστήριξε ότι η μόνη του εμπλοκή ήταν η προσπάθειά του να κατασκευάσει μία μολότοφ.

Οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι που βαρύνονται με κακουργηματικού χαρακτήρα αδικήματα αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους. Ανάμεσά τους και ο δικηγόρος ο οποίος αρνήθηκε κατηγορηματικά οποιαδήποτε εμπλοκή στην υπόθεση. «Στις συνομιλίες μου έδινα νομικές συμβουλές στον 35χρονο συγκατηγορούμενό μου που ήταν πελάτης μου» φέρεται να είπε στην απολογία του. Μία ημέρα πριν είχαν αφεθεί ελεύθεροι και οι άλλοι τέσσερις κατηγορούμενοι, οι οποίοι όμως αντιμετωπίζουν αδικήματα πλημμεληματικού χαρακτήρα.