Αφού διέλυσε το αμερικανικό κατεστημένο, τώρα θέλει να καταστρέψει και το ευρωπαϊκό: έτσι σχολιάζουν οι «Νιου Γιορκ Τάιμς» την περιοδεία που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα ο Στίβεν Μπάνον στην Ευρώπη με στόχο την ενίσχυση του «παγκόσμιου λαϊκιστικού κινήματος».

Ο πρώτος σταθμός του πρώην συμβούλου του Ντόναλντ Τραμπ ήταν η Ζυρίχη, όπου συναντήθηκε με ηγετικά στελέχη της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για τη Γερμανία. Ακολούθησαν η Ρώμη και το Μιλάνο, όπου ο Μπάνον είχε σειρά συναντήσεων των οποίων το περιεχόμενο δεν αποκαλύφθηκε. Και το Σάββατο ήταν η σειρά της Λίλλης και του συνεδρίου του Εθνικού Μετώπου. «Η Ιστορία βρίσκεται στην πλευρά μας και θα μας οδηγήσει από νίκη σε νίκη» είπε στην ομιλία του. «Ανήκετε σε ένα παγκόσμιο κίνημα που είναι μεγαλύτερο από τη Γαλλία, μεγαλύτερο από την Ιταλία, μεγαλύτερο από την Πολωνία, μεγαλύτερο από την Ουγγαρία».

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τη Μαρίν Λεπέν, η οποία επανεξελέγη παμψηφεί αρχηγός του Εθνικού Μετώπου και πρότεινε τη μετονομασία του σε Εθνικό Συναγερμό, ο Μπάνον αρκέστηκε να επαινέσει την ανιψιά της. «Δεν πρόκειται απλώς για ένα ανερχόμενο αστέρι της γαλλικής Δεξιάς, αλλά για έναν από τους πιο εντυπωσιακούς ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο» είπε για την 28χρονη Μαριόν Μαρεσάλ – Λεπέν.

Ο πρώην σύμβουλος του Τραμπ δήλωσε στους «Νιου Γιορκ Τάιμς» ότι σκοπεύει να ιδρύσει ένα μέσο ενημέρωσης όπου θα μπορούν να εκφράζονται όλοι οι λαϊκιστές της Ευρώπης. «Βλέπουν τι έγινε με το Breitbart News και θέλουν κάτι και στη δική τους γλώσσα» είπε. Δεν έχει αποφασίσει όμως αν θα αγοράσει έναν από τους υπάρχοντες τίτλους, όπως το Newsweek ή το United Press, ή θα ξεκινήσει κάτι καινούργιο.

Γιατί όμως έχει τόσο μεγάλη σημασία γι’ αυτόν η εγκαθίδρυση εθνικολαϊκιστικών κυβερνήσεων σε όσο το δυνατόν περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες; Επειδή ο κόσμος πρέπει να προετοιμαστεί για μια μάχη των μεγάλων δυνάμεων με έναν άξονα των αρχαίων πολιτισμών της Τουρκίας, της Περσίας και της Κίνας. «Οι ελίτ δεν μπορούν να δώσουν αυτή τη μάχη» είπε. «Πρέπει να το κάνουν οι λαοί».