Η «εμπλοκή» και η «ομηρεία», τις οποίες χρησιμοποίησε εσχάτως ο υπουργός Αμυνας για να αναφερθεί στο επεισόδιο με τη σύλληψη των δύο ελλήνων στρατιωτικών στον Εβρο, μπορούν να αποδώσουν και την ιδιόμορφη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί εντός της κυβέρνησης με τη συνύπαρξη των δύο κυβερνητικών εταίρων.

Το τελευταίο «ηλεκτροσόκ» στο Μαξίμου – που έφερε και δεύτερες σκέψεις για το μέλλον της συνεργασίας – προκάλεσε μόλις χθες από το Βουκουρέστι ο Πάνος Καμμένος όταν αναφέρθηκε στη σύλληψη των δύο ελλήνων στρατιωτικών κάνοντας λόγο για «ομήρους».

«Αυτή τη στιγμή, σε τουρκικές φυλακές έχουμε δύο έλληνες ομήρους, έναν αξιωματικό και έναν υπαξιωματικό. Ζητώ την υποστήριξη του ρουμάνου υπουργού Αμυνας για την άμεση απελευθέρωση αυτών των νατοϊκών, ευρωπαίων και ελλήνων στρατιωτικών», ανέφερε ο υπουργός Αμυνας. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Μέγαρο Μαξίμου, μόλις λίγα 24ωρα πριν, είχαν και πάλι αιφνιδιαστεί διότι ενώ έχουν αποφασίσει να κρατήσουν για το θέμα προσεκτική στάση και χαμηλούς τόνους μέχρι να ολοκληρωθεί η προδικαστική διαδικασία, ο υπουργός Αμυνας από τις Βρυξέλλες μιλούσε για «εμπλοκή» που προκάλεσε η Τουρκία.

Ολα έμοιαζαν ρόδινα τον Οκτώβριο του 2016. Στο κατάμεστο στάδιο του Ταε Κβον Ντο, ο κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμένος αποσπούσε το πιο θερμό χειροκρότημα από τα χιλιάδες μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, όταν ξεκινούσε την ομιλία του με το «Συντρόφισσες και σύντροφοι» και έκανε λόγο για «νέο Γοργοπόταμο» που έχτισαν οι ΑΝΕΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα μιλούσε και για το χρονικό όριο της κυβερνητικής σύμπραξης ορίζοντάς το στην ημέρα που «θα φύγουν οι δανειστές και θα ελευθερωθεί η χώρα».

Ζητήματα ιδεολογίας

Στον έναν χρόνο και πλέον όμως που ακολούθησε, τα πράγματα άλλαξαν και δημιουργήθηκαν αποστάσεις μεταξύ των δύο όταν ανέκυψαν ζητήματα με ιδεολογικό πρόσημο:

Ηταν ο Πάνος Καμμένος που με δάκρυα στα μάτια, στο Μέγαρο Μαξίμου, έλεγε στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο πως θα ρίξει την κυβέρνηση αν του το ζητήσει για το ζήτημα των Θρησκευτικών. Λίγο αργότερα θυσιαζόταν ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης στον βωμό των αδιατάρακτων σχέσεων με την Εκκλησία και τον κυβερνητικό εταίρο.

Οταν προέκυψε η υποψηφιότητα του Δημήτρη Καμμένου για την αντιπροεδρία της Βουλής οι συριζαίοι ζήτησαν από τον Πάνο Καμμένο να προτείνει – αντ’ αυτού – τον Θανάση Παπαχριστόπουλο. Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ (για λόγους που ξέρει αυτός) αρνήθηκε. Τότε σημειώθηκε η πρώτη «ανταρσία». Αρκετοί βουλευτές διεμήνυσαν στον Αλέξη Τσίπρα πως δεν θα ψηφίσουν τον Δημήτρη Καμμένο λόγω της πρότερης αντισημιτικής του στάσης. Την επομένη, περισσότεροι από 10 βουλευτές, είτε απουσίασαν είτε καταψήφισαν.

Ηταν τα νομοσχέδια για το σύμφωνο συμβίωσης και τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου που έφερε η κυβέρνηση της Αριστεράς στη Βουλή και ανάγκασε τους πολιτικούς χώρους σε επαναπροσδιορισμό, με διαχωριστική γραμμή το «Πρόοδος – Συντήρηση». ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ήταν απέναντι.

Μακεδονικό

Αποκορύφωμα της αρρυθμίας μεταξύ των δύο αποτελεί το Μακεδονικό, όπου ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει διατεθειμένος να προχωρήσει σε συμβιβασμό και λύση βάζοντας τη σφραγίδα της Αριστεράς σε ένα εθνικό ζήτημα που θεωρεί ότι αν απεμπλακεί προσδίδει ώθηση στην ελληνική δυναμική.

Ο Καμμένος στην πρώτη κρίσιμη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου δήλωσε ενώπιον των υπουργών ότι δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα στην κυβέρνηση, απλώς ζήτησε χρόνο για να το διαχειριστεί. Μετά τους «πάγωσε» όλους κάνοντας λόγο για δημοψήφισμα.

Επιβεβαίωση της απόκλισης, το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός συγκάλεσε το κυβερνητικό συμβούλιο όταν ο υπουργός Αμυνας ήταν αρκετά μακριά, στις Βρυξέλλες. Στα ελληνοτουρκικά, οι Τούρκοι πρώτα τον αποδοκίμασαν για τις δηλώσεις του και μετά τον «έκοψαν» από τη συνάντηση των αντιπροσωπειών στο Μαξίμου κατά την επίσκεψη Ερντογάν.

Στον παρ’ ολίγον εμβολισμό του σκάφους του Λιμενικού από τουρκική ακταιωρό το παιχνίδι πήραν πάνω τους ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ με τον Πρωθυπουργό, ενώ και με τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στον Εβρο ο Πάνος Καμμένος «χάθηκε» για πέντε ημέρες.

Σε ένα χρονικό αποστασιοποίησης από τον Καμμένο, άλλωστε, θα μπορούσε να συμπεριληφθεί και η πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα να καλέσει στο Μαξίμου τη Δευτέρα τον Σταύρο Θεοδωράκη για να συζητήσουν την πρόταση για τη δημιουργία Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.

Κάποιοι έσπευσαν να την ερμηνεύσουν και ως πολιτικό άνοιγμα, σε συνέχεια της καθαρής θέσης που έλαβε ο επικεφαλής του Ποταμιού υπέρ της λύσης στο Μακεδονικό, την ώρα που οι ΑΝΕΛ ελπίζουν να μην έρθει το θέμα στη Βουλή.