Η προέλευση του νευροτοξικού παράγοντα που χρησιμοποιήθηκε στη δολοφονική επίθεση εναντίον του πρώην διπλού ρώσου πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του αποτελεί προτεραιότητα για τις βρετανικές Αρχές. Αυτό δηλώνουν οι αρμόδιοι για τις έρευνες σε όλους τους τόνους, για την υπόθεση που έχει προκαλέσει ένταση μεταξύ Λονδίνου και Μόσχας, μιας και ο βρετανικός Τύπος βρίθει από σενάρια για δηλητηρίαση με εντολή από το Κρεμλίνο του Σκριπάλ και της κόρης του –και οι δύο βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση στην Εντατική, όπως και ο πρώτος αστυνομικός που έσπευσε κοντά τους. Συνολικά, χρειάστηκαν ιατρική βοήθεια 21 άτομα. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο που επικαλείται η εφημερίδα «Times», «φαίνεται ότι ο Σκριπάλ δεν θα επιζήσει», ενώ οι γιατροί διατηρούν κάποιες ελπίδες για την κόρη του. Οσο για τον αστυνομικό, έχει επαφή με το περιβάλλον, όμως η κατάστασή του είναι σοβαρή.

Η υπουργός Εσωτερικών Αμπερ Ραντ καταδίκασε την απόπειρα, ενώ εκπρόσωπος της βρετανίδας πρωθυπουργού Τερίζα Μέι έκανε λόγο για «θρασύτατο και φρικτό έγκλημα» και άφησε ανοιχτή ακόμα και την περίπτωση διπλωματικού μποϊκοτάζ στο Μουντιάλ ποδοσφαίρου που θα πραγματοποιηθεί στη Ρωσία. Ενημερώνοντας τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων, η Ραντ διευκρίνισε ότι τόσο ο 66χρονος Σκριπάλ όσο και η 33χρονη κόρη του Γιούλια παραμένουν σε κώμα. Δεν αποκάλυψε το είδος της «σπάνιας» νευροτοξίνης που χρησιμοποιήθηκε, όμως επιβεβαίωσε ότι ήδη έχουν γίνει πολλές μελέτες από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Αναφερόμενη στα πολλά δημοσιεύματα που θεωρούν πως η απόπειρα αποτελεί αντίποινα στον Σκριπάλ που είχε αποκαλύψει στις δυτικές μυστικές υπηρεσίες τις ταυτότητες πολλών ρώσων κατασκόπων, η Ραντ ανέφερε: «Για να είμαστε λεπτομερείς και αποτελεσματικοί στις έρευνές μας, πρέπει να αποφύγουμε τη φημολογία και να επιτρέψουμε την ολοκλήρωσή τους. Πλέον σε αυτές εμπλέκονται εκατοντάδες ερευνητές και αστυνομικοί που ακολουθούν όλα τα σοβαρά στοιχεία. Είμαστε αποφασισμένοι να φέρουμε μπροστά στη Δικαιοσύνη τους υπευθύνους, όποιοι και όπου κι αν είναι». Και κατέληξε τονίζοντας με νόημα: «Οπως ξεκαθάρισε και ο υπουργός Εξωτερικών, θα απαντήσουμε με έντονο και κατάλληλο τρόπο μόλις επιβεβαιώσουμε ποιος είναι υπεύθυνος».

Οι νευροτοξικοί παράγοντες είναι χημικές ουσίες που δρουν στο νευρικό σύστημα. Μεταξύ των πιο γνωστών είναι το σαρίν και ο παράγοντας VX, που είχε χρησιμοποιηθεί τον Φεβρουάριο του 2017 στη Μαλαισία για τη δολοφονία του ετεροθαλούς αδελφού του Κιμ Γιονγκ Ουν. Σύμφωνα με πηγές των βρετανικών υπηρεσιών ασφαλείας, υπάρχουν λίγα εργαστήρια στον κόσμο που είναι σε θέση να προχωρήσουν στην παραγωγή μιας τέτοιας τοξικής ουσίας –μεταξύ αυτών όμως είναι τα εργαστήρια των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών στο Γιασένοβο, κοντά στη Μόσχα, γεγονός που αυξάνει τις υποψίες εις βάρος της Μόσχας.

Σύμφωνα με τις βρετανικές εφημερίδες, η αστυνομία προσπαθεί να αποσαφηνίσει εάν η κόρη του Σκριπάλ, η οποία επέστρεψε από ταξίδι στη Ρωσία πριν από μία εβδομάδα, εισήγαγε τον νευροτοξικό παράγοντα άθελά της, φέρνοντας μαζί της «ένα δώρο από φίλους». Μια άλλη υπόθεση που εξετάζουν οι ερευνητές είναι το δηλητήριο να ψεκάστηκε επάνω τους ή να χορηγήθηκε μέσω της τροφής ή του ποτού, καθώς λίγο πριν βρεθούν λιπόθυμοι σε παγκάκι πάρκου στο Σάλσμπερι είχαν γευματίσει σε κοντινό εστιατόριο.

Οι βρετανοί πολιτικοί ήδη πάντως προβαίνουν σε σκληρές δηλώσεις εναντίον της Ρωσίας. «Η Μόσχα εξελίσσεται σε όλο και μεγαλύτερη απειλή» δήλωσε ο υπουργός Αμυνας Γκάβιν Ουίλιαμσον, ενώ βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος έγραψε: «Δεν βλέπω με ποιον τρόπο μπορούμε να διατηρήσουμε διπλωματικές σχέσεις με μια χώρα που δολοφονεί ανθρώπους σε βρετανικό έδαφος».

Σκληρά μέτρα

«Η Ρωσία αποτελεί από πολλές πλευρές κακόβουλη και ταραχοποιό δύναμη», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, δείχνοντας πως η κυβέρνηση Μέι έχει σκοπό να λάβει σκληρά μέτρα σε περίπτωση που διαπιστωθεί πως το Κρεμλίνο βρίσκεται πίσω από την απόπειρα. Αντιδρώντας η Μόσχα κατήγγειλε «αντιρωσική εκστρατεία».