Στην επιβολή δασμών 25% στον χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο αποφάσισε να προχωρήσει και επίσημα αργά χθες το βράδυ ο Ντόναλντ Τραμπ, αυξάνοντας τον κίνδυνο να ξεσπάσει εμπορικός πόλεμος με Ευρώπη και Κίνα. Οποια εταιρεία θέλει να αποφύγει τους δασμούς αυτούς, είπε ο αμερικανός πρόεδρος, θα πρέπει να μεταφέρει τα εργοστάσιά της στις ΗΠΑ.

Ο Τραμπ έκανε πάντως λόγο για «ευελιξία» και «συνεργασία» με «φιλικές χώρες», όπως τις χαρακτήρισε, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να διαπραγματευτεί χωριστά ντιλ με διάφορα κράτη. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ουσιαστικά θέλει να υπάρχει ευελιξία στους δασμούς και να διατηρεί το δικαίωμα να αλλάζει τα ποσοστά τους κατά βούληση, καθώς και να προσθέτει ή να αφαιρεί συγκεκριμένες χώρες από τη σχετική λίστα επιβολής τους –τα κριτήρια θα αφορούν και την εθνική ασφάλεια, όπως είπε.

Ευρώπη και Κίνα από την πλευρά τους έχουν δηλώσει ότι είναι έτοιμες να απαντήσουν στην επιβολή δασμών, με απρόβλεπτες συνέπειες για το διεθνές εμπόριο. Οι δασμοί θα αρχίσουν να ισχύουν σε 15 μέρες.

Τη μονομερή αυτή προσέγγιση στην επιβολή των δασμών είχε στηλιτεύσει νωρίτερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ είπε εμμέσως πλην σαφώς στον Τραμπ ότι εάν έχει κανείς τέτοιους φίλους, τι τους θέλει τους εχθρούς.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ άσκησε επίσης κριτική στις ΗΠΑ για την επιθετική εμπορική πολιτική που ακολουθούν σχολιάζοντας πως μονομερείς αποφάσεις αναφορικά με το εμπόριο είναι επικίνδυνες και ότι οι όποιες διαφωνίες θα πρέπει να επιλύονται μέσω διεθνών θεσμών.

«Υπάρχει ανησυχία όσον αφορά τις διεθνείς σχέσεις, επειδή εάν κάποιος επιβάλλει δασμούς στους συμμάχους του, αρχίζει κανείς να αναρωτιέται ποιοι είναι οι εχθροί» δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ κάνοντας έμμεση αλλά σαφή αναφορά στον αμερικανό πρόεδρο. Οπως ανέφερε ακόμη ο Ντράγκι, τέτοιου είδους διαφωνίες και διαμάχες θα πρέπει να επιλύονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και όχι με μονομερείς ενέργειες που μπορεί τελικά να αποβούν επικίνδυνες –όπως τις χαρακτήρισε –για την οικονομία.

Νωρίτερα, νέο μήνυμα προς τον Τραμπ να επανεξετάσει την εμπορική του πολιτική είχε στείλει ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν Πιερ Μοσκοβισί. Οπως δήλωσε, εάν επιβληθούν δασμοί από τις ΗΠΑ σε ευρωπαϊκά προϊόντα τότε η ΕΕ «έχει ολόκληρο οπλοστάσιο στη διάθεσή της», το οποίο θα χρησιμοποιήσει για να στείλει στην Ουάσιγκτον την κατάλληλη απάντηση.

Τα αντίμετρα της ΕΕ μπορεί να περιλαμβάνουν δασμούς σε αμερικανικά πορτοκάλια, καπνικά προϊόντα και ποτά, πολλά από τα οποία παράγονται σε αμερικανικές πολιτείες που ελέγχει το κόμμα των Ρεπουμπλικανών του Ντόναλντ Τραμπ. Οπως είπε ο Μοσκοβισί, η ΕΕ θέλει να καταλάβει ο Τραμπ ότι ένας εμπορικός πόλεμος δεν θα έχει νικητή.