Εκ των έσω, από νυν υπάλληλο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, καλύφθηκε το κενό του Φραγκίσκου Κουτεντάκη στη θέση του γενικού γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής. Πρόκειται για τον Κωνσταντίνο Σπηλιωτόπουλο, πρώην αναπληρωτή προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Μισθών του Γενικού Λογιστηρίου και νυν συνταξιούχο. Αν δεν το παρακολουθήσατε, ο Κουτεντάκης ανέλαβε καθήκοντα στη θέση του Παναγιώτη Λιαργκόβα ως επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή το οποίο συντάσσει εκθέσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Με περιέργεια αναμένω, πάντως, την πρώτη έκθεση του Φ. Κουτεντάκη, ενώ θα πρέπει να σας πω ότι ο διάδοχός του θα είναι μεταβατικός.

Οι θέσεις των γενικών γραμματέων στο Δημόσιο θα καλυφθούν με μόνιμους τετραετούς θητείας, σύμφωνα με το Μνημόνιο, ώστε να υπάρξει αποπολιτικοποίηση των συγκεκριμένων θέσεων. Οι διαδικασίες επιλογής και τοποθετήσεων των νέων γραμματέων έχουν καθυστερήσει, αλλά οι δανειστές, όπως είπε πρόσφατα η Ολγα Γεροβασίλη, δείχνουν κατανόηση και συμφώνησαν σε παράταση της διαδικασίας έως τον Ιούνιο.

Φροντιστήριο αγγλικών

Τα αγγλικά τους θα πρέπει μάλλον να φρεσκάρουν τα στελέχη της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Στις συναντήσεις και τις διαπραγματεύσεις που έχουν με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών θα πρέπει να έχουν άριστη επικοινωνία. Είναι γεγονός ότι η ορολογία που χρησιμοποιείται στην αγγλική γλώσσα για τα φορολογικά ζητήματα δεν είναι εύκολη. Γι’ αυτό και η ΑΑΔΕ προσέλαβε διερμηνέα για τις διαπραγματεύσεις που γίνονται με τα τεχνικά κλιμάκια. Πόσο κοστίζει; Για κάθε συνάντηση ο διερμηνέας πληρώνεται 310 ευρώ (250+ΦΠΑ) ενώ αν οι συζητήσεις τραβήξουν παραπάνω από ό,τι έχει προγραμματιστεί θα παίρνει υπερωρίες 62 ευρώ (50+ΦΠΑ) για κάθε μισή ώρα ή τμήμα ημιώρου. Η συνολική δαπάνη για τον διερμηνέα θα μπορεί να φθάσει τα 14.880 ευρώ τον χρόνο. Μήπως όμως θα ήταν καλύτερα αυτά τα χρήματα να πήγαιναν σε εντατικά μαθήματα αγγλικών για τα στελέχη της ΑΑΔΕ; Λέμε τώρα….

Δεν χαρίζονται στον Χαρίτση

Γκρίνιες εντός και εκτός κυβέρνησης για τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης. Στην αγορά λένε ότι πολλές οι εξαγγελίες για το ΕΣΠΑ και την ανάπτυξη που έρχεται αλλά δεν έχουν δει ακόμα το χρώμα του χρήματος τόσο από προγράμματα που θα έπρεπε εδώ και μήνες να έχουν βγει στο αέρα όσο και από εκταμιεύσεις που καθυστερούν. Ομως και εντός των τειχών της κυβέρνησης ορισμένοι από τους συναδέλφους του Αλέξη Χαρίτση δεν στάζουν μέλι για τον ίδιο. Οι κακές γλώσσες λένε ότι όσον αφορά τις συναντήσεις του με ξένους επενδυτές ζήτημα είναι να μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού. Πάντως όσοι θέλουν να τον δουν δεν έχουν παρά να παρακολουθήσουν κάποιο από τα συνέδρια ή τις εκδηλώσεις για την ανάπτυξη στα οποία συχνά συμμετέχει.

Ανοιξε επιτέλους το Εξοικονομώ

Επιτέλους, από τις 12 το μεσημέρι της Δευτέρας 12 του μηνός ανοίγει πλήρως η ηλεκτρονική πύλη exoikonomisi.ypen.gr για το πρόγραμμα Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον. Πρόκειται για τη δράση με κοινοτικά κονδύλια του ΕΣΠΑ που δίνει τη δυνατότητα στα νοικοκυριά να διεκδικήσουν με σειρά προτεραιότητας χρηματοδότηση έως και 70% για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών τους.

Αν και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στις 7 Μαρτίου είχε κάνει γνωστό ότι την επομένη ημέρα θα ανακοινωθεί και η ακριβής ώρα έναρξης της διαδικασίας υποβολής των αιτήσεων, εντούτοις μέχρι και χθες κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Η ψηφιακή πλατφόρμα είναι κλειστή. Το υπουργείο μέχρι χθες νωρίς το μεσημέρι απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα των δημοσιογράφων εξηγούσε πως «η πύλη δεν ανοίγει ακόμα προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στους απλούς πολίτες να ενημερωθούν και να προετοιμαστούν». Μάλιστα σημείωναν «ότι αν άνοιγε από την πρώτη μέρα η πλατφόρμα, τότε διάφοροι εργολάβοι και μηχανικοί που έχουν αναλάβει αναβαθμίσεις κατοικιών θα αποκτούσαν πλεονέκτημα πρόσβασης έναντι εκείνων που θέλουν να υποβάλουν αιτήσεις από μόνοι τους».

Τελικά χθες γύρω στις 2 το μεσημέρι ανακοινώθηκε ότι από μεθαύριο θα είναι δυνατή και η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων.

Ο παλιός είναι αλλιώς

Στις 9 Απριλίου λήγει η θητεία του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ Εμμανουήλ Παναγιωτάκη. Και στο παρελθόν πολλά είχαν γραφτεί και ακουστεί αναφορικά με το μέλλον του στο τιμόνι της μεγαλύτερης επιχείρησης της χώρας. Σενάρια και εκτιμήσεις μη ανανέωσης της θητείας του έδιναν και έπαιρναν με αφορμή τις όχι τόσο καλές σχέσεις που είχε με τον πολιτικό του προϊστάμενο, τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη. Αν και αυτές τελευταία φαίνεται να αποκαταστάθηκαν. Στην προχθεσινή συνάντηση με τους δημοσιογράφους ο επικεφαλής της εταιρίας απάντησε ότι δεν γνωρίζει αν θα παραμείνει στη θέση του. Ωστόσο σε ερώτηση που του υποβλήθηκε αν θεωρεί πως θα ανανεωθεί η θητεία του και λόγω των εταιρικών και διοικητικών διαδικασιών που απαιτούνται μέχρι τον Ιούνιο για την πώληση των τεσσάρων μονάδων απάντησε: «Έχουμε τόσα ανοικτά μέτωπα στη ΔΕΗ, που θα είναι δύσκολο το να τα χειριστεί κάποιος καινούργιος…»