Επτά κακουργήματα είναι ο απολογισμός της εισαγγελικής έρευνας για την υπόθεση της κακοδιαχείρισης της ΑΕΠΙ. Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Γιάννης Παναγόπουλος, ο οποίος διενήργησε την προκαταρκτική εξέταση για τη μαύρη τρύπα στην εταιρεία, διαπίστωσε σειρά οικονομικών αδικημάτων που φέρεται ότι έχουν διαπραχθεί από τα μέλη του ΔΣ της ΑΕΠΙ, το οποίο σύντομα θα κληθεί να λογοδοτήσει για πράξεις και παραλείψεις του ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Συγκεκριμένα ο εισαγγελικός λειτουργός με βάση τα στοιχεία της έρευνάς του προχώρησε στην άσκηση ποινικής δίωξης για τα εξής αδικήματα:

1) Συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση

2) Κακουργηματική υπεξαίρεση από κοινού από εντολοδόχο

3) Κακουργηματική απάτη από κοινού κατ’ επάγγελμα

4) Kακουργηματική απιστία από κοινού

5) Nομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες κατ’ επάγγελμα

6) Kακουργηματική ανακριβής απόδοση ΦΠA και

7) Kακουργηματική φοροδιαφυγή διά της ανακριβούς απόδοσης φόρου εισοδήματος.

Στο στάδιο της εισαγγελικής έρευνας είχε προηγηθεί η δέσμευση όλων των λογαριασμών της εταιρείας καθώς και έρευνες και κατασχέσεις στα γραφεία της τα οποία μπήκαν στο μικροσκόπιο των δικαστικών Αρχών.

Οι υπέρογκοι μισθοί. Υπενθυμίζεται ότι η εισαγγελία Πρωτοδικών είχε σχηματίσει δικογραφία για την υπόθεση μετά την άρνηση της ΑΕΠΙ να δεχθεί διαχειριστικό έλεγχο, ζητώντας από τη ΦΑΕ Αθηνών την διενέργεια φορολογικού ελέγχου για τις χρήσεις 2010-2015.

Ωστόσο, μετά το πόρισμα που συντάχθηκε για τα οικονομικά, το οποίο έδειξε τρύπα 50 εκατ. ευρώ και μισθούς που έφθαναν ακόμη και τις 52.000 ευρώ μηνιαίως, άνοιξε ο ασκός για το ΔΣ της ΑΕΠΙ το οποίο ελέγχθηκε και ποινικά.

Το πόρισμα αυτό, με πρωτοβουλία της αρμόδιας υπουργού Λυδίας Κονιόρδου, απεστάλη στον εισαγγελέα για να αναζητηθούν τυχόν ευθύνες με σκοπό την προστασία των δικαιωμάτων των δημιουργών.

Η περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης ανατέθηκε σε ανακριτή, ενώπιον του οποίου τα εμπλεκόμενα πρόσωπα θα κληθούν να δώσουν τις αναγκαίες εξηγήσεις.