Σε ένα δημόσιο και παρασκηνιακό μπρα ντε φερ επιδίδονται καθημερινά στην Ιταλία Λουίτζι ντι Μάιο και Ματέο Σαλβίνι, οι δύο μεγάλοι νικητές της Κυριακής, ώστε να καταφέρουν να ανέλθουν στην εξουσία. Τα εκλογικά μαθηματικά τα έχουν φέρει όμως έτσι ώστε να πέφτει ο ρόλος του εν δυνάμει διαιτητή στο κόμμα που πέτυχε το χειρότερο ποσοστό στην 11ετή ιστορία του: και το Κίνημα Πέντε Αστέρων και η Δεξιά (συμμαχία) χρειάζονται τις ψήφους του Δημοκρατικού Κόμματος (PD) ώστε να καταφέρουν να σχηματίσουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Αυτό, βέβαια, με την προϋπόθεση ότι δεν θα κάνουν το απονενοημένο για την Ευρώπη διάβημα ενώνοντας τις δυνάμεις τους.

Λέγεται πως ο απόλυτος ρυθμιστής, ο ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα, προτιμά ως μικρότερο κακό ανάμεσα στα σενάρια που έχει μπροστά του ένα κυβερνητικό συνασπισμό M5S και PD, με την επιπλέον στήριξη του αριστερού κόμματος Ελεύθεροι και Ισοι. Το Δημοκρατικό Κόμμα θα μπορούσε να ασκήσει κατευναστική επιρροή στους Γκριλίνι, μετριάζοντας τις ευρωσκεπτικιστικές τους τάσεις. Ο Ματέο Ρέντσι είναι βέβαια ανένδοτος. Φρόντισε αφενός να το ξεκαθαρίσει, αφετέρου να μεταθέσει την παραίτησή του για την (άγνωστη) ημερομηνία σχηματισμού νέας κυβέρνησης ώστε να χειριστεί αυτός τις μετεκλογικές διαπραγματεύσεις. Πολλοί ψηφοφόροι του PD έχουν ξεκινήσει ήδη καμπάνια στα σόσιαλ μίντια εναντίον μιας συμμαχίας με το M5S, χρησιμοποιώντας το hashtag #withoutme (χωρίς εμένα). Αλλά κάποιοι αιρετοί του κόμματος, όπως ο Μικέλε Εμιλιάνο ή ο Φρανσέσκο Μπόκια, έχουν άλλη γνώμη. Και περισσότεροι ακόμη εκφράζουν ανοιχτά την οργή τους για την άρνηση του Ρέντσι να εγκαταλείψει άμεσα τα ηνία.

Την ίδια ώρα, στη Δεξιά, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι ξεπέρασε χθες το σοκ του 14% της Φόρτσα Ιτάλια έναντι 17,4% της Λέγκας, στηρίζοντας ξεκάθαρα και δημοσίως, μέσω της «Corriere della Sera», τον σύμμαχό του Ματέο Σαλβίνι. «Στήριξα την εκστρατεία μου στο σύνθημα «Ο Σαλβίνι πρωθυπουργός», η συμμαχία εξασφάλισε 12 εκατομμύρια ψήφους», θύμισε ο τελευταίος. «Αν μας καλέσουν, είμαστε έτοιμοι να εργασθούμε ήδη από αύριο και να σχηματίσουμε κυβέρνηση», πρόσθεσε. «Κερδίσαμε αυτές τις εκλογές, είμαστε οι απόλυτοι νικητές», αντεπιτέθηκε το βράδυ της Τρίτης απευθυνόμενος στους εκατοντάδες υποστηρικτές του που συγκεντρώθηκαν στο προπύργιό του, το Πομιλιάνο ντ’ Αρκο, κοντά στη Νάπολι, ο 31χρονος ηγέτης των Γκριλίνι, Λουίτζι Ντι Μάιο. «Εμείς βάζουμε τους πολίτες στο επίκεντρο. Η κυβέρνηση θα γίνει με εκείνους που είναι έτοιμοι να κάνουν το ίδιο», διακήρυξε χθες μέσω της «Repubblica». «Ο,τι κι αν συμβεί θα αλλάξουμε την Ιταλία».

Η Ευρώπη παρακολουθεί ανήσυχη. Η Κομισιόν προειδοποίησε χθες πως η Ιταλία, με το μεγάλο χρέος και τον αδύναμο τραπεζικό τομέα της, είναι ένα από τα τρία ευρωπαϊκά κράτη (μαζί με την Κροατία και την Κύπρο) τα οποία αντιμετωπίζουν «υπερβολικές» οικονομικές ανισορροπίες και αυτές θα μπορούσαν να επηρεάσουν και άλλα τμήματα της ΕΕ. Υπάρχει πάντως ένας ευρωπαίος ηγέτης που ανησυχεί περισσότερο από άλλους: ο γαλλικός Τύπος έχει γεμίσει τις τελευταίες ημέρες δημοσιεύματα για το πώς «η ιταλική κρίση υπονομεύει τα ευρωπαϊκά σχέδια του Εμανουέλ Μακρόν». Από το Ελιζέ βέβαια προτάσσουν ως πλέον σημαντικά τη σταθερότητα του γαλλο-γερμανικού άξονα και τον νέο, «πιο φιλευρωπαϊκό» μεγάλο συνασπισμό στη Γερμανία, επισημαίνουν πως στην Ιταλία παραμένει η κυβέρνηση Τζεντιλόνι, ότι Λέγκα και M5S έχουν «λειάνει σημαντικά» την (αντι)ευρωπαϊκή ρητορική τους, ότι η άνοδος του λαϊκισμού στην Ιταλία στην πραγματικότητα δικαιώνει το όραμα του γάλλου προέδρου για μια «Ευρώπη που προστατεύει». Ολα αυτά, ωστόσο, μοιάζουν απλά παρηγορητικές σκέψεις.
Ο πρώτος αφρικανός γερουσιαστής της Ιταλίας είναι και ακροδεξιός

«Ισως δεν του έχει πει κανείς ότι είναι μαύρος»

Τον πρώτο της μαύρο γερουσιαστή εξέλεξε την Κυριακή την Ιταλία. Δύσκολα θα μπορούσε να μιλήσει όμως κανείς για νίκη της διαφορετικότητας: ο 62χρονος Τόνι Ιγουόμπι είναι εδώ και 25 χρόνια στέλεχος… της ακροδεξιάς Λέγκας, έσπευσε μάλιστα να ευχαριστήσει για την εκλογή του τον «μεγάλο ηγέτη Ματέο Σαλβίνι». Ο Μάριο Μπαλοτέλι, ένας ποδοσφαιριστής που έχει υποφέρει όσο λίγοι από τον ρατσισμό στα γήπεδα, δεν άντεξε: «Ισως να είμαι εγώ τυφλός, ή ίσως να μην του έχει πει κανείς ότι είναι μαύρος. Ντροπή!!!», έγραψε στο Instagram.

«Ο Μπαλοτέλι δεν μου άρεσε μέσα στο γήπεδο, μου αρέσει ακόμα λιγότερο εκτός γηπέδου», του απάντησε ξερά μέσω facebook ο Σαλβίνι. «Ρατσισμός υπάρχει στην Ιταλία μόνο στην Αριστερά», είχε γράψει λίγο νωρίτερα, πάνω από μία φωτογραφία του με τον Ιγουόμπι. Νιγηριανής καταγωγής και καθολικός στο θρήσκευμα, ο τελευταίος έφτασε στην Ιταλία το 1976, αρχικά για σπουδές και έκανε κάθε πιθανή δουλειά πριν φτάσει να γίνει γενικός διευθυντής μιας εταιρείας πληροφορικής.

Στην πολιτική και τη Λέγκα μπήκε το 1993 γοητευμένος από τη θέληση του κόμματος να δώσει μάχη υπέρ της ομοσπονδιοποίησης της Ιταλίας. «Η Λέγκα δεν είναι κατά των ανθρώπων, αλλά κατά των παράτυπων μεταναστών», διαβεβαιώνει σήμερα αυτός τον οποίο έχει τοποθετήσει ο Σαλβίνι από το 2014 υπεύθυνο μεταναστευτικής πολιτικής για «ξεκάρφωμα».