Σε δήλωση ότι δεν θα βρίσκεται στη νέα κυβέρνηση της Γερμανίας υπό την συντηρητική καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, η οποία θα ηγηθεί ενός συνασπισμού με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) προχώρησε την Πέμπτη ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας για τον σχηματισμό του συνασπισμού προβλέπεται ότι το SPD θα επιλέξει τον νέο υπουργό Εξωτερικών και το κόμμα έχει δεσμευτεί να ανακοινώσει την απόφασή του το πρωί της Παρασκευής.

Ο Γκάμπριελ, ο οποίος είναι πρώην αρχηγός του SPD, έγραψε στη σελίδα του στο Facebook ότι πληροφορήθηκε από την νέα ηγεσία του κόμματος–την Αντρέα Νάλες και τον Όλαφ Σολτς–ότι δεν θα υπηρετήσει στην νέα κυβέρνηση. «Το ότι υπηρέτησα το κόμμα μου ήταν μια μεγάλη τιμή για εμένα και είμαι βαθύτατα ευγνώμων», σχολίασε ο Γκάμπριελ.

Αποχωρεί και η Μπ. Χέντρικς

Μετά τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και η υπουργός Περιβάλλοντος Μπάρμπαρα Χέντρικς ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από το υπουργικό συμβούλιο.

«Δεν θα ανήκω στην επόμενη κυβέρνηση. Φεύγω με καλά συναισθήματα», δήλωσε η κυρία Χέντρικς στην εφημερίδα «Rheinische Post».

Σε ό,τι αφορά τα νέα πρόσωπα του SPD στην επόμενη κυβέρνηση, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) υπουργείο θα αναλάβει η σημερινή δήμαρχος του Νοϊκέλν του Βερολίνου Φραντσίσκα Γκίφεϊ, στο πλαίσιο της βούλησης της ηγεσίας του κόμματος να εκπροσωπηθούν στο νέο σχήμα και πολιτικοί από τα πρώην ανατολικά κρατίδια. Η κυρία Γκίφεϊ κατάγεται από το Βραδεμβούργο.

Το SPD αναμένεται να ανακοινώσει τις επόμενες ημέρες τα στελέχη του που θα αναλάβουν τα υπουργεία που εξασφάλισε στην διαπραγμάτευση (Οικονομικών, Εξωτερικών, Εργασίας, Περιβάλλοντος, Δικαιοσύνης, Οικογένειας) και στις 14 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί και τυπικά η εκλογή της ‘Αγγελα Μέρκελ στην θέση του Καγκελαρίου από το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, με την οποία θα ολοκληρωθεί ο σχηματισμός κυβέρνησης.