Οι δημοσκοπήσεις έχουν χτυπήσει καμπανάκι εδώ και πάρα πολύ καιρό για την κυβέρνηση. Η περίφημη καθημερινότητα αποτελεί μια μεγάλη πληγή, την οποία ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας καλείται να αντιμετωπίσει και δεν λύνεται εύκολα μέσω ιστοσελίδων, όπως η περίφημη kathimerinotita.gr που εποπτεύει ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης.

Στο πλαίσιο αυτό, και ενώ η εξίσωση της κράτησης των δύο ελλήνων στρατιωτικών είναι εξαιρετικά δύσκολη και πολυπαραγοντική, ο Πρωθυπουργός στρέφεται σε στοχευμένες κινήσεις για να αλλάξει την ατζέντα και να στρέψει και τα φώτα σε άλλα πεδία. Η χθεσινή συμβολική επίσκεψη στη Δυτική Αττική, και ειδικότερα στον Δήμο Φυλής, για τα εγκαίνια του νέου κτιρίου της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Δυτικής Αττικής υπηρετούσε αυτήν τη στόχευση.

Η ΠΡΟΘΕΣΗ ΨΗΦΟΥ. Στο Μέγαρο Μαξίμου αναλύουν την πρόθεση ψήφου στις κοινωνικοοικονομικές ομάδες και στέκονται, παραβλέποντας ότι η ΝΔ καταγράφει υπεροχή έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην ανώτερη τάξη, στους αγρότες και στη μεσαία τάξη, ότι τα δύο κόμματα είναι πολύ κοντά μόνο στα λεγόμενα κατώτερα στρώματα (μικρομεσαίοι και εργατική τάξη) που αντιπροσωπεύουν περίπου 4 στους 10 ψηφοφόρους.

Παράλληλα, θα επικεντρωθούν στην αύξηση της επιρροής τους κυρίως στις ηλικίες 17-34 (είναι σχεδόν ισοδύναμη η ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ), που δίνουν και το μεγαλύτερο ποσοστό αναποφάσιστων.

Εν μέσω της σφοδρής κριτικής που δέχεται από την αντιπολίτευση για την κατάσταση ανομίας και τα πολύ συχνά φαινόμενα βίας, όπως λένε κεντρικά της στελέχη, ο Πρωθυπουργός θέλησε να στείλει μήνυμα τονίζοντας ότι «η ασφάλεια είναι δικαίωμα που αφορά ανεξαιρέτως όλους τους πολίτες. Οχι μόνο όσους κατοικούν σε προνομιακές περιοχές και έχουν υψηλά εισοδήματα».

Στη σκιά της κριτικής ότι καμία ευρωπαϊκή κοινωνία δεν υφίσταται αυτήν τη βία στην καθημερινότητά της, διότι σε καμία κοινωνία δεν καταγράφεται αυτή η αδράνεια από την πλευρά των οργάνων που είναι επιφορτισμένα με την προστασία της, ο Αλέξης Τσίπρας εστίασε στη σημασία που δίνει η κυβέρνηση στην ασφάλεια που πρέπει να νιώθει ο κάθε πολίτης, ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής και από το ύψος του εισοδήματός του.

Η επίσκεψη ωστόσο του Τσίπρα που έγινε λίγη ώρα πριν από τα επεισόδια όσον αφορά τους πλειστηριασμούς, ένα άλλο θέμα της καθημερινότητας που ρίχνει βαριά τη σκιά του πάνω από το Μέγαρο Μαξίμου, είχε και άλλη μία στόχευση: να αντιπαραβάλει τη στάση της κυβέρνησής του με αυτή της ΝΔ ειδικά στο θέμα της αντιμετώπισης των Ρομά. Ο Πρωθυπουργός αξιοποίησε τις πρόσφατες δηλώσεις του βουλευτή Λακωνίας της ΝΔ Θανάση Δαβάκη και αφού είπε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται στην «αντίπερα όχθη» και αναφέρθηκε στην κοινωνική ενσωμάτωση των Ρομά και την άρση των κοινωνικών διακρίσεων, τόνισε: «Είναι ντροπή, κατέχοντες δημόσιο αξίωμα όπως αυτό του βουλευτή, και μάλιστα του πρώην υπουργού, να αναπαράγουν έναν τέτοιο διχαστικό και ρατσιστικό λόγο απέναντι στους ρομά συμπολίτες μας».

ΔΙΟΡΘΩΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ. Αυτό που παραδέχονται και βασικοί υπουργοί και έμπειροι βουλευτές στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους είναι ότι τα προβλήματα της καθημερινής επιβίωσης καθορίζουν τη στάση των πολιτών και ως εκ τούτου πρέπει να γίνουν διορθωτικές κινήσεις, δεν αρκούν μόνο επιδόματα και συγκυριακές παροχές, αλλά αποφάσεις που θα τους ανακουφίσουν, όπως π.χ. η μείωση της φορολογίας κ.ά.

«Η καθημερινότητα και η πολιτική για την αντιμετώπιση της κρίσης αποτελούν το κυρίαρχο κριτήριο ψήφου των πολιτών» λένε για την κοινή γνώμη, διευκρινίζοντας όμως ότι δεν υποτιμούν τα σκάνδαλα και τη διαφθορά τού, κατά τους ίδιους, «παλαιού και διεφθαρμένου δικομματικού συστήματος ΝΔ και ΠΑΣΟΚ».

Με βάση αυτήν τη θεώρηση, το Μέγαρο Μαξίμου για να απεμπλακεί από τα πολλά αρνητικά επεισόδια της τελευταίας περιόδου θα συνεχίσει να κινείται με στρατηγική πόλωσης και σε γραμμή μετωπικής σύγκρουσης με την αντιπολίτευση, ειδικά στο πεδίο των σκανδάλων.