Η Τουρκία τραβάει κι άλλο το σχοινί της έντασης και με NAVTEX για ασκήσεις που προγραμματίζει με πραγματικά πυρά στο Κεντρικό Αιγαίο την 25η Μαρτίου, τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα, παραβιάζοντας δηλαδή τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης Ελλάδας – Τουρκίας που προβλέπουν την αποφυγή ασκήσεων σε εθνικές και θρησκευτικές γιορτές.

Με τη NAVTEX –που κι αυτή είναι παράτυπη κατά τη συνήθη πρακτική της Τουρκίας, καθώς η περιοχή δεν είναι στη δικαιοδοσία της –η γειτονική χώρα δέσμευσε μία μεγάλη περιοχή στο Κεντρικό Αιγαίο ανάμεσα στη Σκύρο, στα Ψαρά και την Εύβοια από χθες έως τα τέλη Απριλίου. Συγκεκριμένα θα πραγματοποιήσει ασκήσεις με πραγματικά πυρά στις 8, 25-27, 28, 29 Μαρτίου αλλά και στις 2, 3, 4, 5, 6-10, 24-26 και 30 Απριλίου. Η κίνηση οδηγεί σε ευθεία παραβίαση του μνημονίου που είχαν υπογράψει το 1988 στη Βουλιαγμένη οι τότε υπουργοί Εξωτερικών Κάρολος Παπούλιας και Μεσούτ Γιλμάζ και των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο χώρες.

ΠΟΛΛΑΠΛΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ. Πηγές του Πενταγώνου, μάλιστα, τόνιζαν πως η Τουρκία με την συγκεκριμένη NAVTEX προχωρεί σε πολλαπλές προκλήσεις, πέραν της παραβίασης του συμφώνου Παπούλια – Γιλμάζ, καθώς επιλέγει να δεσμεύσει μία μεγάλη θαλάσσια περιοχή, εκτός δικαιοδοσίας, προκαλώντας προβλήματα στη ναυσιπλοΐα, αφού πολλά πλοία θα αναγκαστούν να αλλάξουν ρότα και να αυξήσουν το κόστος της διαδρομής τους.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως η Τουρκία, μολονότι δεσμεύει τις περιοχές, αυτό δεν σημαίνει ότι θα πραγματοποιήσει κιόλας τις ασκήσεις. Σε αρκετές περιπτώσεις δηλαδή δεσμεύει τις περιοχές και τελικά δεν πραγματοποιεί καν πυρά. Για παράδειγμα η άσκηση στο Κεντρικό Αιγαίο ξεκινούσε χθες, όμως δεν εμφανίστηκε κανένα τουρκικό πλοίο. Δεν αποκλείεται να πρόκειται για παιχνίδι εντυπώσεων της Τουρκίας, το οποίο όμως εντάσσεται στις αλλεπάλληλες προκλητικές ενέργειές της. Προ ημερών είχε εκδώσει ακόμη μία παράτυπη NAVTEX δεσμεύοντας όλη την περιοχή γύρω από το Καστελλόριζο για άσκηση έρευνας και διάσωσης. Χθες, σύμφωνα με πληροφορίες, μια τουρκική τορπιλάκατος εμφανίστηκε δυτικά του Καστελλόριζου.