Το σημείωμα που έγραψε ο Αλμπερτ Αϊνστάιν προς ιταλίδα επιστήμονα, η οποία αρνήθηκε να τον συναντήσει, δημοπρατήθηκε την Τρίτη μαζί με άλλες επιστολές του διάσημου φυσικού.

«Στην επιστημονική ερευνήτρια, στα πόδια της οποίας κοιμήθηκα και κάθισα για δύο 24ωρα, ως ενθύμιο φιλίας» γράφει ο Αϊνστάιν στο σημείωμα, στη γερμανική γλώσσα, το οποίο έχει υπογράψει με ημερομηνία Οκτώβριο 1921.

Η τιμή πώλησης του ενθυμήματος ανήλθε σε 6.100 δολάρια στη δημοπρασία του Winner’s Auctions & Exhibitions στην Ιερουσαλήμ.

Σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών, ο Αλμπερτ Αϊνστάιν, ηλικίας εκείνη την εποχή 42 ετών, λίγο προτού του απονεμηθεί το βραβείο Νόμπελ, έγραψε την επιστολή στην Ελιζαμπέτα Πιτσίνι, φοιτήτρια χημείας, την οποία περνούσε 20 χρόνια κι η οποία ζούσε πάνω από το διαμέρισμα της αδελφής του, Μάγια, στη Φλωρεντία.

Ντρεπόταν έναν τόσο διάσημο άνθρωπο

Κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην πόλη, «ο γερμανός φυσικός εκδήλωσε μεγάλο ενδιαφέρον να τη συναντήσει. Εντούτοις, η Ελιζαμπέτα ήταν εσωστρεφής και ντρεπόταν πολύ να συναντηθεί με έναν τόσο διάσημο άνθρωπο» αναφέρει ο οίκος στον ιστότοπό του.

Επιπλέον, βγήκε στο σφυρί και πωλήθηκε έναντι 103.000 δολαρίων σημείωμα του 1928, στο οποίο ο Αλμπερτ Αϊνστάιν περιέγραφε συνοπτικά τις ιδέες του για το «Τρίτο Στάδιο της Θεωρίας της Σχετικότητας».

Επίσης, επιστολή που χρονολογείται από το 1946 με την οποία ο φυσικός εμψύχωνε αμερικανό βετεράνο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, που φιλοδοξούσε να γίνει επιστήμονας, πωλήθηκε στην τιμή των 6.100 δολαρίων.